Olympus/Panasonic M43用家討論區(26)G9ii 面世

482 回覆
1 Like 0 Dislike
認同
如果compact機冇位同富士同Ricoh鬥
Leica都唔會出D-Lux 8(雖然睇spec似用舊sensor同冇講有冇PDAF)

睇返S9同GX9 size
隨時翻炒S5II/G9II一機兩味
換返M43就有位裝EVF同hot shoe,用返G9II sensor賣平G9II 200USD就搞掂
就算M43會出都唔會有EVF
對比返部A7C2 唔計手柄size仲細s9少少。。。
S9 應該係有位裝EVF但要平先冇
GH6 重會有Update 啦,講左話同GH7 有Arri LogC upgrade
同GH6 一樣,玩DR range boost
拿番部Pen F出黎撚
發覺明明對焦完 個Mon會時蒙時清晰
但照影出黎又沒野 有無清試過咁既情況
補番鏡頭資料先: 用緊PL 15.7
試吓熄咗啲anti flicker /liveview boost 之類既功能再睇睇
依家gx9仲買唔買得過 想入嚟做旅行街拍機
唔好買啦。個EVF 好細,好差。
又重。仲要用緊舊app。
呢個價錢,買G100D啦。
如果嫌太入門,就買OM-5.

利申:GX9 舊用家。而家用緊 G100D
想問G100D有冇得一邊拍片/影time lapse一邊USB C充電
無邊充邊拍
可能用假電可以
GX9個mon係上反而唔係向外反
再加佢有機身防震,都係幾啱街拍

G100好處就係再輕啲、mon & evf 都靚啲
不過就冇咗機身防震同埋內閃

Om5 就粒電可以用耐多少少少少
仲有Olympus嘅超強機身防震

所以都係睇個人需要同埋喜好
Oops
唔用C-AF沒問題出現
有G9 GX8

12 2.5
15 1.7
20 1.7
35100 2.8
掙扎緊
究竟入1025 1.7 定買支S5II KIT 入FF 機
差唔多價錢
入FF機都可能唔會買tele 鏡
M43夜街隨拍真係太多 noise 好想試FF 機
2060kit鏡最大光圈得F3.5俾你用埋機防夜拍都係要硬上iso多,除非你另買多支F1.8影
夜拍
S5II 就係上網睇6400 iso 其實都好少 noise 因為有 dual iso

g9 就6400 已經 好明顯 就算用1.7 光圈鏡 都係可能拍緊快門1/30 ~ 1/40
咁就買S5II啦
用過先明白兩者之間既分別

或者你可以考慮下G9II
比起G9 1代有好大既進步
你要諗埋影深問題
FF要推高光圈達到足夠景深
計落m43同差不多。

利申:曾經有S5 II
有試過用1.7影人像大頭膊 就覺得要收到2.2~2.5 先好用 因為成日好易唔係對蕉落隻眼睛到 對左個額頭或頭髮 就好似失蕉咁

而且有1260之後 好少即時換返支15MM鏡影 最重要小朋友唔等得 所以先考慮1025 但過左幾年個價竟然同 日本買 S5II KIT 差唔多

有過S5 II 放左 而家又用返咩機呢?

( G9II 我都有諗過 不過如果淨係對焦再準D 我覺得唔太 始終ISO 冇 dual native 可能都係差D 可能最好係GH7 但其實2部都有D out budget)
g9ii 有新sensor 同dr boost
你睇下佢12800 甚至25600 接唔接受到
再唔係ai denoise 試試
轉新系統真係無底深潭
btw 啱啱出1025 嗰時我都諗過幾年跌到7000 就買
點知呢支野真係唔識跌價
夜景noise問題係部機問題。 G9防震未追到OM , 要去到最新G9II S5II 有效果。 OM 就由EM1MK3 開始 因為防手震加持快門可以推低好多, 再加上機內疊相合成, 夜景影相廣角基本上都係可以做到iso200 再收光圈。

不過當然而家S5II出左, 係佢咁L抵既價格之下, 當然值得入多部FF機啦。 可以去日本買雙鏡套裝 有20-60 ,50 1.8

之但係…價錢之外就要諗重量….不過FF既心癮,上左先諗啦
一直都係用m43
S5M2換咗A7C2,配40mm F2.5G ,輕巧好多。
L mount 支支變焦鏡頭都好重
我玩開m43 原因,就係鍾意輕細
所以玩FF,最後都係買咗A7C2。20-70 F4G,包埋常用20mm, 輕好多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞