Olympus/Panasonic M43用家討論區(26)G9ii 面世

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
新手lm

主要潛水影
用緊epl3
諗住入支45 mm f/1.8
等 GH7 個 AF 所以 skip 左 GH6 冇買
另外GH7 個 mon 可以 tilt 我勁唔鍾意用反 mon
其他 Internal Prores Raw, Arri C Log 對我冇咩用
仲Keep 住 DP2S, 舊年仲買咗部全新 DP1Q

Sigma D 機真係令人又愛又恨
我都係用O記玩潛攝
巴打用咩殼
O記 PT-EP05L
要睇下你個port fit 唔fit 到枝鏡
巴打諗住影魚?
45mm f/1.8 冇macro影唔到細嘢
我見潛攝多數人都係入30mm/60mm macro
我諗住45mm叫做中距離,貪佢1.8可以暗光都玩到(雖然都會打燈)

諗住影完放大當macro

琴日買左支40-150mm f/4-5.6 已經放唔到入去
又要睇下買咩加長個殻
朋友用TG6
每次都笑鳩我咁多花神
唔熟原廠殼有咩port
副廠好似有出Port
可以睇下AOI 好似有出用到落O記殼嘅port
不過唔係咁易咩鏡都塞到入去
就算放得入都要影出嚟睇下有冇黑角
40-150仲要未必有zoom ring
所以潛攝都係用個幾枝間廠試好咗compatible 嘅combo
Zoom ring 用3D筆自己畫

都聽過有人用3D print自己整呢啲gadget 修修補補
可惜我冇呢個技能

btw 水底 tg6同om1我都有用
tg係方便好多又可以粗用
但影快嘢個focus會燥
執相個DR會喊
唔怕重?
TG簡單好用
但m43 IQ 好好多
FF用開 Canon 鍛鍊支支鏡成kg
75300 夠山頂位都影到, 不過安全快門要控制得好好,預左爆iso
邊度出到GH7呀 7月26日本先發售喎.
你上price.com 睇,都係果幾間
想問g9ii同gh7點揀好
個spec好似
會成日拍片+一定要上揭式mon = GH7
問ChatGPT
cf express type b
built in fan
內錄prores
放心,唔需要自己除塵
睇需要啦
如果要"專業"拍片就GH7,否則就G9M2
GH7重左,貴左
CFexpress貴左,仲會影響workflow
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞