Olympus/Panasonic M43用家討論區(26)G9ii 面世

480 回覆
1 Like 0 Dislike
https://www.cool3c.com/article/216640

p記版會叫咩
lx100iii?
S9出M43版一定買
冇機械快門
冇 hotshoe
冇電子觀景器(冇呢個其實都得, 除非個MON夠光)
真係好難接受,

佢出返GX9 GX8 呢D尺寸 其實夠做
應該起碼會有返機械快門嘅
粒sensor細咁多多咗咁多位
唔計size, 其實 S9 個 specs 有種 FF版 GF 系列既感覺
係咪通常leica 出完就到p 記出
調轉
以前係p 記先出再出假奶

睇d鬼佬留言話今次會出dlux8好似係因為dlux7賣得好過lx100ii好多
用緊LX100ii, 我會話響夠光環境佢會係一部幾稱職嘅隨身相機

唔夠光環境一嚟佢sensor細高iso表現輸蝕, 二嚟佢嘅祖傳dfd對焦可能你轉手動對焦都冇咁嬲

而且個鏡頭防手震只可以叫好過冇, 如果你慣左用m43 ibis影緊等效50/85mm 1/15s都輕鬆影, 拎住LX100ii都咁樣影你可能睇返啲相會懷疑自己柏金遜

2024年買佢抵唔抵玩就好難評, 始終部機都出左差唔多6年, 嚟到依家二手機都仲要5k up

但應唔應該買依一點, 其實都係睇你響市面搵唔搵到同LX100ii差唔多size同價錢, 又畀到類似嘢你嘅機
我就覺得搵唔到

Compact 大光圈 f1.7-2.8 zoom, 個焦段等效24-75
係可惜用唔盡粒m43 sensor否則你其實可以當佢係一部pana m43機插緊1235 2.8…

操作又好似用緊Fuji機咁有快門dial同光圈環, 依點對我幾加分

最後擺低幾張相

唔該曬師兄
不過呢個價位真係好難搵到呢類嘅機。
一係就貴d leica d lux. 雖然同一部又貴d,但多貨
有諗過買gx9, 但都係見唔到有貨或者2手
而家真係想買部平平地嘅compact 機都難。
X100vi 其實幾完美,但貴又炒
見Leica 最新部D-Lux 8都仲係用緊同一粒sensor,我夢中有pdaf嘅LX100iii睇怕都唔會出現

講真如果LX100ii嘅機身加返pdaf同錄到log,真係一部好完美嘅副機
唔係X100同gr 咁炒得
全世界消費者+廠商仲自以為是認為(高階)DC仔一早玩完
部d-lux8都似係奶見個潮流起咋咋臨改良下啲軟件
出左先
同一粒sensor 既話食屎啦
買!
想要gm 或者 gx嘅細機啊!
啱啱confirmed咗,真係會出。

有Internal Raw,仆街啱啱先入咗部blackmagic video assist 12G,好彩平價入姐。
最多只會用S9個殼
係咪即係gh6 殼 + g9 ii餡 + internal raw
ff係咁出細機,m43係咁出大機係咩玩法
重a9iii兩百克
即係gh6 ii
有internal raw已經好大突破
RED俾Nikon收購左就大發慈悲?

本身GH6如果有PDAF已經好夠玩
Pana出機啲時序好難估計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞