Olympus/Panasonic M43用家討論區(26)G9ii 面世

482 回覆
1 Like 0 Dislike
我手唔震 1/2 影景都可以 但人會郁會搖 用1/20 都可能要連拍 起碼有一兩張中
而家長用
g9 + 1260
658g +320g =978g

S5II KIT
740g +350g = 1090g

S5II +2470
740g + 935g = 1675g

s5II +28200
740g + 413g = 1153g

G9 +1025
658g + 690g = 1348g
(用左真係同FF機一樣重,但會唔會長用1.7大光圈)
如果用S5II +2470 其實同我而家長用g9 +1260 差唔多重量
你部G9 機身 都算舊, 入左 S5II 先, 多套新BODY, 又有新畫質玩下 , 基本KIT已經夠哂 , FF唔洗下下去到咁大光圈, 遲啲等G9II,GH7跌價, 先再諗升級返部M43定係 入多支 L 鏡.
如果唔用S5II +2470 用KIT 或28200
其實同我而家長用g9 +1260 差唔多重量
(打字打到一舊舊)
其實 G9II 用 PDAF 真係相差好遠
我之前GX8 + 1025 都可以成日唔中焦 (或者影果刻望好似中, 但返到去執相就知中唔哂)
G9II d tracking 只要揀岩真係手殘都中

S5II 個價係吸引仲要 pana 肯 update firmware 俾返D focus tracking function 佢. 如果我上年入G9II 果時已經出埋 L mount 支 28200, 我諗我都會十五十六唔知點揀.
想問吓pana 15 mm 1.7的光圈環會否支援Olympus相機?
所有pana鏡頭既光圈環Olympus 相機都唔支援
可以死心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞