Olympus/Panasonic M43用家討論區(26)G9ii 面世

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
4:3格式係好好用,冇人講。再上就係要中幅
4:3代表仲有我哋iPhone
假中幅4433就算吧啦,暫時都未有咩特別
4:3影人其實幾好玩
3:2個人喜歡用嚟影風景

中片幅在菲林年代都有好幾隻size
4433無咩話真定假中片幅
大過135就得
佢連最細嘅645都未到
4433現時最大光圈嘅鏡等效景深只係得ff f1.4, 景深都冇優勢
係dr叫做多少少,但要犧牲好多嘢,例如慢
像素係有100mp
可能將來好勁嘅,暫時未得囉
大過135 但冇優勢就冇咩,唔同菲林,大啲area 一定等於曬/ scan得靚啲
咁講啦
目前4433 兩間廠,哈蘇leaf shutter 喺studio 有佢嘅生存空間
富賤想打平民路線,但暫時唔覺比ff 有咩優勢
M4/3 同 Full Frame 鏡頭MFT只係50步笑100步水準
但GFX Lens 既Sharpness遠高於Full frame 同M4/3水平
冇咩優勢?

景深要淺先夠?1.2?1.0?咁可以選擇嘅鏡頭得好少
收幾多光圈都唔夠GFX Lens 比

GFX100S II 呢個價錢,性價比一流
平玩大光圈就留喺Full Frame
要成本低,方便就手就用M4/3

咩機都有佢優勢
4:3影人其實幾好玩
3:2個人喜歡用嚟影風景

中片幅在菲林年代都有好幾隻size
4433無咩話真定假中片幅
大過135就得
佢連最細嘅645都未到
4433現時最大光圈嘅鏡等效景深只係得ff f1.4, 景深都冇優勢
係dr叫做多少少,但要犧牲好多嘢,例如慢
像素係有100mp
可能將來好勁嘅,暫時未得囉
大過135 但冇優勢就冇咩,唔同菲林,大啲area 一定等於曬/ scan得靚啲
咁講啦
目前4433 兩間廠,哈蘇leaf shutter 喺studio 有佢嘅生存空間
富賤想打平民路線,但暫時唔覺比ff 有咩優勢
M4/3 同 Full Frame 鏡頭MTF PW/PH只係50步笑100步水準
但GFX Lens 既Sharpness遠高於Full frame 同M4/3水平
冇咩優勢?

景深要淺先夠?1.2?1.0?咁可以選擇嘅鏡頭得好少
收幾多光圈都唔夠GFX Lens 比

GFX100S II 呢個價錢,性價比一流
平玩大光圈就留喺Full Frame
要成本低,方便就手就用M4/3

咩機都有佢優勢
咩機都有佢優勢

有呀,我都有正反兩講,我就係想帶出佢嘅優勢唔值得我犧牲咁多嘢去trade off 我買z8 仲有錢找去買多支鏡,套嘢亦快好多輕好多,用途廣好多, again, 都係舉一個例,a7rv都得

我只係想帶出重點係如果富賤想用4433打135 嘅通用程度,暫時真係未得

另外性價比真係,我真係唔知點駁你好,38000 就算幾高性價比都唔係一般人接觸相機嘅range 啦下話?

淺景深我只係引一個大家都關心嘅例子啫,嚟得m43 多數都踩下m43景深唔夠淺㗎啦
4:3影人,直又得橫又得。影景要闊又好crop,唯一就係像素差D。OM system出大少少4433, 我都會支持。
A7r V A1 Z9 Body 點高像素
加埋Pixel Shift
都唔夠Fujifilm GFX 100S II Sharp
因為係Full Frame D 鏡唔足夠應付上一億像素

反而Sharpness M4/3 唔係輸Full Frame 好多(Pixel Shift)

呢個價錢
Studio Camera 係GFX100S II 贏晒
再上已經係好貴好貴嘅機
點解要踩M4/3?
M4/3 對小型拍攝團隊Budget 同操作上最友好

如果講性價比
G9II GH7 機身功能強大到係Full Frame 旗艦水準
但價錢減一半

以前Dynamic Range 同高ISO 係M4/3 死症,但當Dual Gain Output 出現已經冇人踩

景深可以由更長焦段產生
多大光圈鏡頭係Full Frame 嘅強項同M4/3 同弱項
但意味著鏡頭重
Full Frame 除咗SONY GM2鏡 / Nikon 有心做F1.8 line
其他比較輕嘅鏡光光學質素 or 鏡身做工唔好

影相拍片係咪要用到F/0.95 - 1.2 先高興?
如果係,咁唔怪之得你覺得GFX 100S II 冇Value同貴
都係果句
你肯拎幾萬蚊買gear 同 揹出街買FF 無問題
我唔肯呀 M43啲鏡咁撚平 拎幾支出去都唔重

如果有人送支sony 70-200比我叫我轉會
我立即賣返出去入支 300/F4 🤣
Sony Canon 支70-200mm F2.8 係做得好好
about 1050 ~ 1100g

希望Lumix 會出50-100mm F1.7
Yen 跌
日本買 OM-5 12-45mm kit 跌到$7700
好想買
但又已經有OM-1 , A7C II
而家amazon 買都係呢個價
早排買左部
而家諗緊買支輕既定焦平時袋出街玩下
之前用a73覺得有啲重唔係咁想日日袋出街
照用OM-1 算啦,
就算係上手功課, 都叫係新既

OM-5, 膠機, micro usb, mon/evf 冇升級.
想問一句 BIC camera 買機係咪得日文同英文?
買邊部先?
G9II PRO 有繁/簡中, 英日韓文
lumix S5M2
應該由G8 GX8 開始就有繁/簡中, 英日韓文
所以S系就全線都有
GX7 MK II / GX85

G8

S5

S5 IIx

OM-5
有少少想收部2手OM-1, 睇落crop 機好似除咗像素唔夠人大, 其他真係比足.
全語言都有呀
你去demo 果度摸下 setting 有正體中文
OM1 真係抵玩
加埋o 記d 鏡出色有心做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞