Olympus/Panasonic M43用家討論區(26)G9ii 面世

335 回覆
1 Like 0 Dislike
個人對m43睇法 係退燒用 而且係一流

機身性能好 包括三防 反應 電子科技

鏡頭選擇多 質素唔差 價錢合理 (特別呢幾年 加完又加)

如果對器材有追求 永遠都會有更新更好 咁其他牌子真係會大眾化小小
最近部em10m2個mon時壞時好,去星際望下二手epl嘅選擇,好似俾人掃晒咁
OM1 有咩雲台穩定器推介?
有無必玩鏡頭推介

入左枝75 1.8 勁正

leica 42.5 有無評價?
P記15mm F1.7,假奶平靚正

Btw P記機身先好玩42.5 F1.2
因為個光圈環唔support OM
42.5係咪必玩我唔知,但係支鏡畫質係好靚 。 仲有必玩當然係300f4 . 仲有新嘅Panasonic 9mmf1.8 .zoom鏡有12-100 f4
A7C 重貴過OM-1

一般都係另外課金多修上FF 大部分人都留低一個m43 body 同鏡 因為真係好平 賣都唔賣得多
又啱
不過如果m43出部細hybrid 機,我會放走A7C II同所有鏡頭
想要三防penf
多謝 心思思左好耐
好! 17mm 都有興趣
留名OM5 II / G100 II
香港如果有2 手應該4字頭就有, 同OM 3支1.2 pro 差唔多價.
如果賣得貴過A7CII呢?
試過em10m2 爆mon, 去淘寶買返個mon 然後抱住整壞機個心理咁膽粗粗自己拆機換, 結果成功
悶。一直無新機。
如果係勁過A7C II,我唔介意貴啲。
A7C II rolling shutter 明顯。仲要無440 10 bit 30p 揀。60fps 要crop。機身收音較差。Video都唔係G9 II水平。
咁細極都會同A7C差唔多大
A74塊sensor我好反感希望冇其他廠會用啦
冇新機咪post相

A7Cii 影
玩咗幾日想話G99D (即係G90 G91 G95)個手感真係M43最top嗰堆
好好揸可以成日拎出街
好鐘意g95插技o記銀色嘅定焦鏡出街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞