Olympus/Panasonic M43用家討論區(26)G9ii 面世

335 回覆
1 Like 0 Dislike
絕對夠
A7C2
頭三張色水構圖都唔錯
ching 請問呢d 色水係機內tune 定raw後製呢?
新手求救
RAW Lightroom edit
可以睇下YT靑山攝影教學,比較易明,其實workflow不外乎
Crop
HSL
Highlights/Shadow adjustments
Fine Tone Specific Colour
+grain
最主要嘗試一下放棄自動白平衡,咁就好快會對色彩嘅掌控有更深認識,做多d就搵到啱自己心水嘅preset,當然一個preset唔可以套用晒喺所有嘅相度,我會有4套自己preset for 不同白平衡需要。
夜間又要有另一套,係要用好多時間,不過係好玩嘅
轉其他系統一定係升級,最重要係搞清楚自己係咪真係覺得重量係最重要,嘗試跳出個框框唔好比重量框住咗自己既選擇。

PS~OM喺輕量化上其實已經冇優勢
其他系統點解俾唔到?
謝謝 我學下
45.2好撚正
上面有ching讚17.2都好撚正,有冇作品分享下慫恿我去買
想升可以升 pana s5ii ,周m43一樣咁抵玩。 不過到時錢又洗咗,畫質又升左,重量又多咗。 咁啲相會唔會靚咗?多人like咗?單job 可以收多幾千蚊做大師? 。。。 到時候就自然會心裡明白。
點夠呀 。 OM1喎 一秒50張raw 喎,仲要日照時間好長 天光係凌晨4-5點, 日落又7-8點。 俾你睇到雪之妖精半日都爆卡啦 9日太多啦

平平地可以選擇執幾張SanDisk Extreme PRO 256GB
我都持有過S5iix,1428/2060同f1.8軍團真係抵用,拍片直接LUT真方便,唯一唔好處一去到再大光圈鏡又真係太重同冇咩選擇。如果踩入拍片呢個領域Pana真係good
L-mount 平有bigma 貴有Leica 算叫做多選擇了 唔係canon 啲呃錢自閉mount
Canon有愛就會用但同時要有無限財力,SL鏡太低性價比,係得APO正常發揮,但同一枝鏡喺Lumix同SL已經完成唔同味道,M mount上SL都仲有少少味,但LUMIX都係原廠鏡算,S pro 50 1.4係勁,但一拍埋50GM 1.2輸哂,所以市場上已經有答案比到大家,我都唔係好like Sony,以前A72用過走咗幾年,不過個進步係有眼睇,唯有回坑
OM-1新出嗰陣標榜玩computational photography ,點知連auto同SCN mode

backlight HDR幾好用,幫我疊相推shadow ,有時想日落影人像會用到
auto都好用有時啲settings 亂哂可以用auto

有時想好似手機咁highlight同shadow都自動調得啱啱好唔過火,但用10 iv嘅auto gradation啲效果做到好奇怪
而家FF我都係用S5IIx
鏡群嚟講E-mount一定拋離
不過L-mount有Sigma都幫唔少,Leica邊可以用性價比形容
新出支50.2準備入
而家係唔知幾時P記再肯出PRO鏡
佢老味啦
PEN點會冇市場
如果E-P7個螢幕係好似PL10咁向上揭,用5 iii個sensor,用Type C,好似GF10出多兩隻色(粉紅同皮革啡),大撚把人買

向下揭我點同條女用自拍神棍啊,屌佢老味
利伸:冇女
S pro 50 1.4係勁,但一拍埋50GM 1.2輸哂
想知係點輸法,未用過

不過見S pro 50 1.4嗰支好巨型,比1.8大好多
https://youtu.be/VHcHcGdLPCM
咁賣幾錢好?
發行價,行$6100
+$900 配倉底第一代9-18

一至兩年後降到行$5500
+$1500 配倉底12 f2
Sony支 501.2 係抵用嘅 , 差唔多錢大0.2光圈
賣呢個價有市場但要蝕錢wor
OM-5賣緊行$6600
PEN系列點都要平5至10%
PEN貴過OM-5或者TruePic viii貴過ix就尷尬

如果OM-5有繼續生產,而行貨仲賣緊$6600,咁即係有view finder同用True Pic ix嘅配置都有賺
有啲似HP打印機,靠賣墨賺錢
多人入坑,啲鏡就好賣

PEN系列發揮到M43又細又輕又強防震嘅優勢,可惜欠啲細支嘅ultra wide prime,例如8mm f2.8,入唔到vlogging市場

我相信現時12-40/12-45用家都想帶支細嘅OM System ultra wide出街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞