Olympus/Panasonic M43用家討論區(26)G9ii 面世

335 回覆
1 Like 0 Dislike
Om5

其實原本係想換om1 後來揀om5 入多兩支鏡好過
好彩炒之前入咗,見依家XT20二手價都成四千,真心戇鳩
今年開始接觸攝影
入左OM-1 12-100 F4
幾好玩

嘩,一嚟就投資過萬。有決心
富士個auto focus
昨天拿了支舊單反鏡43鏡落OM-1上用,效果不差。
50-200 2.8 SWD +OM-1

岐阜城
連登是咪file size過左某個mb就會壓縮?
畫質咁低既完全唔係LR見到既畫質
右上角HD有冇用?
一向都係壓縮
sor原來冇用到冇留意
識貨之人

旅行中 支12-100 真係無敵

另外想問下各位12100新包裝 紙盒OM版係咪無送鏡頭袋 得包鏡布
得包鏡布
屌 唔怪得縮左皮

我仲買左支17 pro 舊包裝 有送袋 可能仲有一堆死貨
我反而想要包鏡布多個鏡頭袋
布或袋我自己就無所謂
問題係Olympus個黑盒變左Om既紙盒成件事cheap左好多
明明黑盒型好多
利申會keep盒
抵?

平過少少, 夠㘥張卡嘅
原來係12-45唔係12-40
等2手執12-45
真係唔明點解Olympus做唔起

Om5 性價比同價錢最高 pro鏡而家個價直頭係平靚正

17mm 好能正 12100 好能正 75mm 更加正 點解唔出pro版
性能Full Frame信仰太勁,復古設計唔夠富士同Nikon嚟,拍片又輸俾P記
明明Live GND同防水防塵咁屈,但Marketing又搞唔掂
OM-5性價比係高但舊menu同micro-USB真係J唔落
而家就睇吓佢幾時下放OM-1粒sensor落OM-5

但OM其實唔係做唔起,嗰時PetaPixel個podcast有講頭一年OM個母公司JIP個個星期都要落去OM開會傾點搞好盤數,而家OM已經有錢賺

而PetaPixel問OM點解幾時會有新PEN,OM話PEN冇市場會賣唔出,重要係X100VI出咗都係咁講
然後OM同Digital Camera World講而家佢哋走戶外路線,即係都應該走野外同運動呢啲要長砲嘅路線為主
我都係今年由EOS 轉用OM 5, 好正,重拾攝影樂趣,
一部5D2 加枝24-70 真係唔想拎出街
OM5 + 12-40 f2.8 根本贏佢,況且仲有好多銀色鏡用又輕便,marketing 要做到FF 就是一切,淺景深就是皇道嘛,D人咪追隨,
我玩相機影下相,唔係相機玩我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞