Olympus/Panasonic M43用家討論區(26)G9ii 面世

321 回覆
1 Like 0 Dislike
細底係原罪
任何人對M43有興趣前
請先緊記以上說話

M43主要優勢
鏡頭比全片幅平而且輕 鏡群齊 焦段夠獨特帶少啲鏡
機身防震世界第一強 行住拍片得 手拎8秒又得
同價位機身性能更優勝 較相宜價錢玩到旗艦獨有功能
相對較深景深 光圈長開最大都冇咁易左眼清右眼蒙
Sensor Readout Time極快 果凍效應講byebye
每個系統都有佢無可取替嘅優勢
放得低對片幅嘅盲目堅持 你會發現新嘅世界
一個一機幾鏡都好輕鬆 更相宜價錢影到更多題材嘅世界

1)點解全片幅越做越細都仲要玩M43?
答:雖然M43同FF機個大細差唔多 但M43鏡頭仲係好細而且無法取代 比如8-25 12-100 150-400等等
同埋M43機有著超強防震 帳面上都係8級
但M43係可以手持8秒甚至16秒 而且拍片小幅度嘅行路都可以做到好穩定
仲有就係性能上嘅優勢 比如拍片 連拍速度 Sensor readout speed等

2)部OM-1同GH6賣到兩皮 點解唔買FF?
答:承上題 另外就係呢兩部機嘅性能都係比得上R3/Z9/A1 但價錢只係後者嘅一半唔到 如果你真係用得著就會知佢地價值係邊 仲有Size 防震 各類Features嘅優勢 反之 追求極致低光同DR嘅你 可以諗翻價錢相近嘅FF 同埋一般而言 買機仲要睇埋鏡頭 M43鏡頭群比FF平 如果你想補齊焦段一機幾鏡拎出街就知M43嘅優勢

3)M43嘅光圈細FF嘅兩級?
答:如果講入光量 鏡頭標示2.8就係2.8 但因為M43鏡頭標示焦距係wide啲 所以出黎嘅散景會冇FF咁散 但相對 M43所有鏡都細支啲 比如M43嘅1.2冇FF嘅咁大支 所以大光圈嘅作用係入多啲光 但如果真係想追求散景又死都唔肯用FF嘅 可以睇下45 1.2同埋75 1.8呢兩支鏡 又或者加個Speed Booster幫到你

4)M43 DR同iso表現好差?
答:同FF比差啲就一定 但最新嘅OM-1同GH6都比前代有提升 始終兩機為旗艦 其sensor技術係比較靚
另外OM有得機內合成HDR raw 而GH6更加多左個DR boost嘅功能 實測只差FF 1級嘅DR 同埋個超強防震係影靜態野上都有好大幫助 比FF差就一定 但又未至於不可用 甚至日光機 再加上近年科技進步 M43備受詬病嘅低光都改善好多 已滿足日常需求 而M43嘅超大光圈都比較平 再唔係就用Speed Booster

5) 點解M43鏡頭焦距要乘2倍?
答:因為M43 sensor 長同高只有FF嘅一半 所以物理上就要乘 但唔好比人誤導左 M43鏡頭焦距由全片幅等效嘅12MM去到800MM都有 並唔存在咩M43冇Wide鏡嘅言論 同時 由於等效X2 所以M43長焦會易做好多 唔單止選擇多 價錢平 最重要係又細支又輕

6)個啲咩live ND HHHR有咩用?
答:OM可以話係相機機內合成攝影嘅先驅 將品牌理念「Break Free」發揚
Live ND - 透過合成多張相片達至減光效果 (適用於EM1iii / OM-1 / EM1X)

Live Comp - 你當成長曝 但只會記錄畫面增加左嘅光 同樣光度嘅野不會再記錄 適合影星軌 車軌 (同朋友影一次星軌 你就知呢個功能幾撚好用)(所有Olympus機皆有)

HHHR - 全稱Handheld High Resolution
透過快速移動感光元件嘅方式記錄16張相再合成做一張5000萬像嘅相 清晰之餘最重要係有1-2級iso嘅優勢 啲燥點會少左 黑科技黎 (適用於EM1iii / OM-1 / EM1X 其他Olympus機則為腳架合成模式)

HDR - 快速拍攝3張不同曝光嘅相 可解決M43先天DR劣勢 (所有Olympus機皆有)

星空對焦 - 就係星空對焦 (適用於EM1iii / OM-1)

魚眼補正 - 當用翻Olympus 8mm F1.8個陣 (適用於EM1iii / OM-1/ EM1X / EM5iii)
可以揀轉做6/7/9mm嘅廣角視角 一支鏡4個焦距 影星神器

7) Focus by wire咩黎?
答:Mechanical focus 機械對焦環
基本上包含左以前大部分單反鏡同埋om 有focus clutch嘅鏡 你係支鏡到扭到邊就對到邊 會有刻度提示
拍片應用上會好用好多 因為有得mark位 而且扭一次同扭一千次 個手感都係一樣

Focus by wire 電子式對焦環
而家好多新嘅無反鏡都用緊呢種設計 而係唔同牌子嘅機身入面有得再較個對焦手感
1)可以較對焦距離跟扭幾多角度連動
2)又或者對焦距離跟扭幾快連動
問題就出係呢到 如果用第一個setting 如果唔望翻機身芒 你係睇唔到focus 緊幾多米嘅subject 同埋有機會鏡頭扭個個方度始終會有偏差 落唔到focus mark
用方法2仲衰 扭得慢就好似冇反應 快少少就對過龍 同埋電子對焦環始終冇乜阻力

近年各大廠都開始出翻機械式嘅鏡 反映機械式始終較受樂見 亦都有啲公司(包括Panasonic)個focus by wire改良到盡量似翻傳統嘅手感

如果想分辨 一般支鏡身上有對焦刻度/對焦距離窗/對焦離合器就係用機械式
屌 唔記得改名 OM1-M II ,OM1無得升
大家唔好用OM 啦,買G9mkll 啦
太大部
買GM5
OM5 算係比較細的新機
但因為要輕 膠感重 好似部zfc咁

等佢醒覺出新sensor PenF
上個post 都有人講過
E-M5 II 拎上手係最正, 仲可以加直倒, EVF 大過OM5.
GM5 插20餅都大太舊,,,
我都仲有EM5ii 當副機,或者插枝12 f2 影下風景
兩機兩鏡
仲輕過以前5D2 + 24-70 2.8
但影響體驗好玩好多

終於有人講
有堆大43鏡,已經有OM1諗緊入唔入G92好,驚G92對大43鏡嘅對AF冇OM1勁
可以插olympus cap lens
我一直都用Lumix
幾好用
一定冇放心
MF 算啦
如果有Om1值唔值買啲二手大43鏡玩下
好悶
一直都無新機出
幾時出新Pen, GM, GX 機?
比我會買支大25奶 50macro

其他就太大支
你諗住用咩心態去玩大43鏡先
技術上大43鏡已經落後過一般M43鏡
一啲M43機既功能在大43鏡上係用唔到的
又唔適合拍片
用佢既理由都係想體驗下Olympus 最高既光學技術
但代價就係又重又大支
而且景深只係FF鏡細兩級

如果你接受到既
就買最高既SHG級
1435 35100
HG級既 50macro
Pana既25F1.4
冷門既150F2 300F2.8 甚至90250
質素上無得輸的

我依家用M43影人
都係用1435 50macro 25F1.4為主力

G9II 唔好諗用大43鏡啦
親身體驗同以前既Pana 機無分別的
一樣咁慢同chok
本身有40-150 F4 Pro
想買支長焦 ,影遠啲
究竟買邊樣好?
二手 40-150 2.8 Pro + TC1.4 + TC 2.0
二手 Oly 100-400
全新 Pana 100-400 II
二手 Pana 100-400

利申: OM-1
終於買到部ep5
唔使1000入到部未壞轉盤既
OM100400
恭喜
多謝巴打分享
咁計落都唔係特別抵再買多個adapter入手大四三鏡
OM100400衰太大支,最重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞