Olympus/Panasonic M43用家討論區(26)G9ii 面世

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
其實Nikon Sony Fujifilm 都有APSC級top model
唔會話不是FF就唔會有高階功能
睇咗, Nikon 得Z fc, Sony A6700, Canon R7, 依幾部啲EVF都係得236萬.
富士就比人炒貴哂, 如果唔係X-T4 X-T5 都有興趣.
thanks 準備去留機買 費事留完又得日文機(怕之後難放)
唔放心咪去日本啲電器鋪摸吓陳列品先買,有咩語言自己親自撳個menu睇
星際二樓數碼城

捨得嘅比多兩千買12100
一係平盡P記14-140 / OM14-150
一係OM 12-100 一係P記假奶12-60
1260綜合最好
19年嗰時先賣3500依家4500
12100太重
唔好意思 我真係完全唔識 好似呢張相咁 大概要幾多mm焦距先影到?

12100 SYNC-IS夠強

手持玩埋LIVE-ND/長曝都OK
多D玩法

BTW 1260 4500都唔貴喎
寶馬山影過去?

焦距其實幾時都唔夠

12-200彈性大 都啱玩嘅
星際2手都要7200

本身只預6千多啲..
唔夠遠仲可以CROP
我星際二手買8000...
但買完無後悔
果日d 大舖無全新行貨賣
想問下olympus omd em10ii 用嚟旅行隨手snap仲打唔打得
印像中除咗Fujifilm System 有得同M4/3 鬥下
其他原廠APS-C System 鏡群唔夠M4/3 生態完整,一係上Full Frame 鏡

個人對Nikon 幾好感覺,重量同M4/3 相當
Z 24-200mm / 28-400mm 可以對標12-100mm / 50-200mm
F1.8 定焦對標Olympus / Lumix Leica F1.2 F1.4 鏡頭(有巴打表示D bokeh 都好靚)
Rolling Shutter 可以做得好低好低
拍片有Prores Raw,只係N-Log 冇V-Log 好用同DR 可以仲低過M4/3
(唔知會投放幾多RED 功能落相機到)
如果我要轉會或雙修

應該都係nikon
搭支1.8定焦幾好
始終未有ibis apsc body
X-H2/s FX30/A6700唔算?
Btw X-H2/s 都係好相機
係鏡頭唔見得比M4/3 好用
講緊藝康……
Oh... Sorry

佢D APS-C 我真係冇諗過
細底一係M4/3 一Fujifilm

除非我成手FF鏡
想要部Crop 機
是但啦,反正snap又唔使乜嘢勁嘅功能。m43影深又深,開2.8,4已經好夠,用手動對焦已經好夠。
好似淨係開到3.5
apsc富士,真心啲鏡係為apsc出。
其他牌好多apsc鏡焦距唔齊,齊又光圈唔齊,一係要你買ff鏡。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞