Olympus/Panasonic M43用家討論區(26)G9ii 面世

321 回覆
1 Like 0 Dislike
繼續留名等 pen f ii
留名等Pen F Ii ,GX9 ii
但應該都唔會再出
咁講啦,42.5有佢獨特之處,散景同45.2係明顯好唔同,但有明顯口徑蝕(睇你鍾唔鍾意)。但因為我會落LrC執,所以鏡頭嘅color rendering對我嚟無咩太大意義(除咗contrast)。

45.2好處係因為我有17.2同25.2,拍片我基本上唔使再調平gimbal。

OM我擁有過EM1.3,但除非唔拍片只係齋影相,唔係真係麻麻地。拍片唔齊codec、得inter-frame,所以好快就賣咗。

P記由G9開始,個color science明顯係好咗嘅,GH6又再更進一步(雖然對我無咩用,反正都係拍raw入LrC)。

要外形靚仔,小弟有富士,xpro3同xh2s我都有,幾枝大光圈同50140.8添,但話就話有相位式對焦,但用落就...我自己有時幫人影sport event,用G9/GH6反而成功率仲高 (M43鏡頭夠sharp同dof比較深我諗係原因之一)。
S1/S1H 下一代真係幾令人期待,其實個機身真係幾好揸手,按鍵佈局又就手。唔知塊新sensor readout會唔會有改善,不過呢樣又係M43好處,sensor 細,同樣前提下readout可以更快。
覺得會有Z8,9果塊, 始終而家有得用pdaf個選擇多咗
想問下咩lens?
有冇人將om鏡用係lumix度?
有 75.8 + G9
25.2 我估
正想咁做🤣🤣auto focus快嗎?face detection 有冇問題?
75.8 我都想買,
但最後買左45.2先,畢竟影人比較實用D呱
EM10.2
12-40 F2.8 Pro
長崎稻佐山
仲捱得下
想衝貨尾 OM1.1
傾得好緊要下喎
曾經有諗過去哩度,但諗諗下咁鬼凍睇夜景都係不了
好撚多人 呀 好L逼

新人lm 想問下有冇師兄知點解會有一撻紫色咗
25.2
遲啲去北海道想買支鏡影料理
猶豫緊25.2定45.2
25.2係咪影料理同時影到餐廳背景(就好似上面果幾張),
而45.2係偏向close up 料理only?
25mm f4

25mm f2.8

我自己就咁睇都唔覺散景有明顯分別,當然f4果張係近咗少少,其實咁近又未必要用咁大光圈影
我覺得25 係進可攻退可守既焦段
45係餐廳入而用太遠啦
加左垃圾filter?

應該唔關事 其他相都冇
咁啱側邊有斜入光線呱

估下
都可能係多謝ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞