Olympus/Panasonic M43用家討論區(26)G9ii 面世

335 回覆
1 Like 0 Dislike
9.7紫邊幾嚴重想換鏡
12.4同10-25.7邊支冇咁嚴重?順便想拎黎影星
又或者有冇其他ultra-wide選擇?(唔介意MF鏡)
仲諗住要9.7
老蛙有枝6mm f/2好似幾正
利申:冇用過
你用咩機?
我用G9II+1025又唔覺有咩紫邊
我再搵下先
OM-1
我有 9.7, 10-25.7

9.7 做功明顯同10-25.7 有段距離, 不過價錢反映一齊
之前睇過review 紫邊兩支 10-25.7 同12.4 應該差唔多, 兩支都好野黎

https://www.lenstip.com/567.5-Lens_review-Panasonic_Leica_DG_Vario-Summilux_10-25_mm_f_1.7_ASPH_Chromatic_and_spherical_aberration.html

12.4
https://www.lenstip.com/505.5-Lens_review-Panasonic_Leica_DG_Summilux_12_mm_f_1.4_ASPH_Chromatic_and_spherical_aberration.html

如果你主用黎影星 12.4 應該最consistent, 快半個stop 不過12未必夠用.
Thanks
12我都驚唔夠wide,其他方面真係冇得彈
真心希望OM/ Pana出返支造工好,starburst靚,紫邊唔嚴重,又適合影星嘅ultra-wide,就好似Nikon支20.8
仲有支魚眼8mm f1.8 都好似係適合影星野
大家點睇Olympus E-P7?
比多少少買om5仲好
除非係為咗個樣去買
ep7插20.7放褲係fit嘅
但om5有evf, pdaf, hhhr, 粒u又新一代
ep7都出咗好耐、以家先嚟買係咪有啲on9
但貪佢細細部
算新機

但個個等佢加返個evf 變PenF ii
最近發現咗個channel ThomasEisl.Photography
個channel 好詳細咁教好多OM-1嘅function 點用
都幾好睇既
唔知點解唔再出pen
Pen最正係想萬用可以裝evf, 想輕便定焦可以裝ovf
EP7 都係PEN

不過硬係覺得Olympus 留低咗EPL11 既設計, 比佢加多個轉盤, 樣靚少少, 就變咗EP 系
新手入部om5好唔好
買啦
抵玩
北美冇咗
M43 F4 一樣有散景

EM1 MK3 + 12-100 F4
有YouTuber話Lumix今個月出嗰部係GX9 mark II但係full frame版。細機M43又要繼續等
手感最好,快門聲最好聽
影相嫌佢對焦慢,成粒CPU都慢,搞到有時錯過啲拍攝機會
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞