Olympus/Panasonic M43用家討論區(26)G9ii 面世

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
本身用緊sony ,有時想去影下,一拎上身就嫌大舊同重
搞到提唔起勁去影相
a7c系列都好輕,仲要有24-50 f2.8都唔重
我自己覺得即使無反FF係有輕便嘅鏡但都係唔多
同埋都係標準焦距
但M43係基本上枝枝都輕便
我自己去旅行大貪啲 廣角風景到雀都想影
帶咗一機六鏡
超廣角到長鏡,微距,standard zoom 加埋啲大光圈定焦
全部pack晒入袋hand carry 上機
如果係FF嘅話咁嘅配置應該都要pelican 喼寄倉被人掟
我要求無咁高 無咁多鏡
但自從長插1240 pro
無再用其他鏡
上左pro鏡真係返唔到轉頭
另外o記鏡機配合得好好
咁多年都無話發毛
但有支pan 餅發得好勁
兩者都係放普通密實膠箱加防潮包

搭單問下
每次換機電都要重新set 日期時間
係咪粒bio死左
怕爆開傷到啲封口
有無介紹去邊整
應該係內置電池壞咗
要拆機

https://www.dpreview.com/forums/thread/4690001
等到何年何月何日
依家一定唔推12-100
又唔抵又唔輕
我都係咁入坑
一直都係用gm1
只係想m43出返部差唔多功能size 既新sensor 機
但一直都無
咁部gm1仲主力用緊?
係既清你都幾長情
其實人大左變得好懶
真係去d 景色好靚既外地
或者幫親戚朋友影證件相先會拎出黎
平時都係手機搞掂
大部d 既機都唔想拎出街
早幾年入手m43
以前都有用過其他牌子 但真係冇43咁入咁多pro級鏡頭

雖然片幅細 但係出黎嘅相立體感都好好
我諗多少都關鏡頭事

不過而家有時覺得2000萬像唔夠
睇吓同乜比, APS-C 主流都係得24MP 26MP, 差6MP 都係唔夠.
但你上到FF 就會feel 倒大部份都係又大又重..
要上真係FF架喇

上左FF就減少下鏡頭
另外就睇f4變焦,定焦1.8呢類先得
得個諗字
出去影多兩張相算
唔夠係因為你要crop 相
有時影D大景 如果可以睇得再仔細D你話幾好呢

唔好咁低層次啦
用HHHR
幾時出新機丫?
我有錢無掟洗
唔係萬能
m43用家係大師之中嘅大師,一影就perfect,無論影風景建築運動打雀都唔使crop架。唔crop都唔夠,用high res mode啦,哩個世界會好似av時間停止咁俾你用high res mode架。
G9 ii GH6/7 粒sensor 做到全片幅2400~2600萬像素嘅解像力
可以上DP review 比較下
支鏡Sharp,畫面就Sharp

如果都唔夠像素,
咁不論M4/3 定全片幅,
3000萬像素樓下嘅機都唔夠crop
幾支係手嘅日奶我都鍾意

12 f1.4
8-18
25-50

用梗om1都好一流

不過人總係貪心
諗下好似暫時都係得像素提升我比較在意
數下都有啲鏡我自己特別鍾意
43鏡我都好齊。。。要砍斷重練都係搵黎攪

再痕啲先算
新M4/3 機身唔夠輕

M4/3 我都好鐘意
啲鏡咁輕 好難棄game
Fujifilm XM5 vs. Olympus EP7
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞