Olympus/Panasonic M43用家討論區(26)G9ii 面世

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
都唔係既
p 記影相都有60fps 連拍 dr boost hhhr 8級ibis
af tracking 應該勁過om
係大家更關注佢拍片姐
咪就係 我見佢G9II 影相都幾勁
Miss咗搞食譜
Miss咗細機(長年唔下放20mp落pen)
Miss 咗拍片
定焦lineup 富賤用1.4 賭贏咗,om 太遲用1.2 回應,出嘅時候又太貴
Olympus / OM 咩都好似慢兩拍
同2010年時代差勁遠

有細機有復古有防手震
當今最流行既元素都齊(重要係最早做)
就係紅唔起
連Pentax / Ricoh 都彈返起
日本有好多年pen 都大賣,但都要照cut
Ricoh 又係神奇,長年GR 都唔係大眾,竟然可以食到x100vi冇貨條水
依家去日本買om5 + 1245kit 再補枝17mm f1.8
輕便得黎又平,全黑色個樣又靚
x100留返俾其他人
有啲擔心lumix

個個叫佢出GX 佢就包拗頸話S9 個ff cmos先吸引到smartphone shooter

Om lumix 自己存心搞死m43 咁
2024 年啦,都無乜旗艦機影相係唔勁
它提供係咪你想要既野ja,係就買lo, 又唔係貴
10年前仲讀緊書
都係買GR(2013),原因係X100(初代)太貴
結果玩2年收皮

GR 真係玩具黎
始終消費者主導市場

如果M4/3 鏡頭再縮細
靠機身變型修正推高Sharpness,可能都殺出條血路
OM 萬年CMOS
又冇濾鏡玩

好難搞
OM1塊CMOS,技術上唔算落後,可能成本問題quad-pixel af都唔係間間會用。
某程度上價錢都反映左佢唔好賣
計返佢對手係z30 r50咁計其實ok
O身P身 O鏡P鏡 兩邊都有
無問題
Sorry, 我唔知OM-1 已經更係咗CMOS
同G9ii GH6/7 比個表演如何?
G9ii 係用傳統On-sensor phase detection (779 points)
表現你係影相指對焦方面? 咁應該OM1比較好,QUAD PIXEL AF CMOS既設計本來就係為左密集式對焦點而生,每一點仲要係十字對焦。不過又咁講,都要有好既算法去配合。如果只講塊CMOS,OM1呢塊真係唔差。
畫質同ISO 呢?
畫質同ISO真係口味同睇你識唔識用
G9ii 多四百萬像素,JPG直出noise,就應該好過OM1
RAW計,OM1就唔會點輸,仲可以用AI noise reduction
曾經用過多年m43 既路過 睇到呢到po感覺好唏噓
早幾年都仲覺得防手震無可取代,依家ff都輕鬆防手震又細部,心諗不如算鳩數換塊大底把啦
大佬ricoh 先唔講其他野,細部過電話有塊crop sensor 咁好既畫質邊到搵 x100幾細部都好可唔可以放落褲袋無感覺
OM-1 其實crop 機入面算好勁, 不過OM-1以下全部古董
OM5 我只會當係E-M5 IIIs
E-M1 III 就只係E-M1 II 少改款.

如果收2手都要7千, 真係夠買用BSI CMOS 既FF..
身邊個個中度使用者部GR(2013)都有各種問題
太快打柴

我部GH5 用咗5年,玩到勁殘勁舊
今日用仲有心有力
FF啲防震大部分都仲係流流地嘅講真 不過panasonic ff 養m43 係行啱咗,Om最應該要入l mount 啦
流流地夠用啦 個時睇番自己用m43手持耐過一秒既相
5年唔超過10張 老實講無左都唔覺好大影響

我願意用防震換番塊大啲既sensor,明明om 部部機都咁靚係要攪到食晒屎咁
我部gr(d) 都仲有心有力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞