Olympus/Panasonic M43用家討論區(26)G9ii 面世

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
係有部gr1s比我玩殘咗
其中一個棄既原因係有朋友放左部5d2 +501.8係我到,手癢拎黎影咗陣,突然唔係好明做咩要曬錢買m43自己又好少影郁得快既野,最後棄坑

不過影演唱會個啲係平靚正既,三兩千夠玩 其他brand又真係買鏡都唔夠
主要睇你鍾意變焦定定焦
變焦m43係有優勢,但定焦ok嘅話ff而家好細都得
鐘意影遠野係真抵玩,除此之外真係無得攪
我聽D 前輩講GRD 年代Ricoh QC 唔好
本身唔信邪,以為上到APS-C 會好D
結果整過兩次
一次保養期內,一次保養期外

最後壞埋老母板
唔整了
Ricoh算係咁,GR系列一直好小眾,佢用printer 養GR
後尾見Pentax 唔掂又用GR養Pentax
想問 Om-1 用 pd capture clip 應該無爛底情況?
em5mk3 同 om5 都有咁嘅問題
想買G9PROII代替LX10

我部53用左幾年都冇事
不過我加左金屬手把
咁應該係個手把有幫助

見其他用家爛到咁

我加左啲軟墊去等個手把接觸面增加
多左支點受力吧
窮撚長砲應該點揀 O記40150 同 P記45150
本身無玩開長砲 但遲啲會去西藏旅行 想帶定支長砲旁身
45175好似話靚啲

兩支未用過唔敢評
睇埋機身
旁身可以諗諗35100, 因為細
有o 40-150 2.8
幾高質但都幾大碌
會唔會考慮埋75-300 去西藏打山峰同動物

同埋你唔講埋用咩機??
1.8 堆鏡頭 已經夠細
下下用 100-400 300/f2.8 咁就無了
個重點係 m43 的長處
唔係用來比你影人像時要 將個富士山 散景到一舊雪糕咁
35100 好難用 用既次數仲少過支100300
不如45 - 175
因為啲人唔會諗等效景深
深景深f4 已經足夠景深降低ISO,呢個先係真等效

影景同ff 比其實真係冇咩輸,等效嘅話

另外影糖水人像ff 1.8 嘅景深已經好多時對一邊對唔到另一邊眼,我平時用85都會收到起碼2.4 -3.5
所以其實好多時唔係想像中咁大分別

真正有需要ff 係我做event 太暗時m43 就真係太多noise
買兩支f1.7 zoom
想請問Leica 50-200mm 2.8 - 4.0 大家有咩評價
同Nikon 28-400mm 4.0 - 8.0 / RF 100-400mmF5.6 - 8.0 比較之下仲有冇優勢?

Nikon 28-400mm 畫質好impressive
RF 100 - 400mm 好輕

比較之下Leica 50-200mm 2.8 - 4.0 有D貴
個人好鐘意用12 - 60mm 2.8 - 4.0
但遠攝真係冇辦法
"It is people who are knowledgeable about cameras who will be able to understand the advantages of Micro Four Thirds. For people with low camera literacy, Micro Four Thirds is difficult to use. If it’s a full-size sensor that blurs and has less noise, even those people can get on board." - Panasonic manager Tsumura Toshiyuki.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞