Olympus/Panasonic M43用家討論區(26)G9ii 面世

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
Nikon 好似冇差既鏡
我仲等得幾年既

GH6 功能已經超出自己所需
Canon 果啲永遠唔會比多你, 好聽就叫一分錢一分貨, marketing 勁.
真係幾反感,

Nikon 啲平機平鏡衰極有限.
M4/3 兩個牌子加埋先多過Fujifilm 用家少少
連Fujifilm 都放軟手腳造新鏡

細底機真係畀全片幅打到殘晒

Nikon 同Canon 拍片DR 同M4/3咁上下
等部Z6 iii 二手跌價跌低過10K 先考慮轉唔轉會
我諗你要等起碼4,5年
都冇乜所謂

我主力都係室內拍攝,唔需要淺景深

莫講GH6,GH5 都夠做
係GH5 冇Pixel shift,當初買未出G9

係買唔落M4/3 D 貴鏡咁解...
Nikon係對焦弱左少少,生態來講,綜合實力來講應該係Sony。Canon對焦好好,但真係連自家都冇鏡可用。影開人像就基本上Canon/OM色水最好搞。
Nikon F1.8 質素高同輕
綜合實力Sony係強
真,nikon係鏡頭方面係最殺食,又多選擇。唔計對焦,機身spec都係足料。
機身部部差唔多
但鏡就未必係
canon狗也不屌,傻嘅先入去俾人撚狗
平時行山出街,鏡頭真係光圈細得來解像力高就夠。OM支14-42mm都好好用,買filter又平,反而,12-40pro就未出過街。以後買鏡都會留意NIKKOR Z 24-50MM F/4-6.3 呢類
點解咁講,canon都有好多實用野,唔係個spec反映出來。
真係,如果淨係用户體驗,canon真係好順手,啲制同埋個Menu一目了然。但咩拍片 連拍 防震就cut左cut右,仲有鏡頭唔放俾人出。
個人覺得V-log 最好搞
C-log / S Cinetone 都Okay

OM-log / N-log 未搞過

F-log 最難搞
RF24-50mm F4.5-6.3 IS STM
Z 24-50MM F/4-6.3

又咁講,Canon鏡大多有防震,又平又輕。但中高鏡就冇,佢好似唔理班中間客。照顧好班細同大客就夠。
你比較特別只用kit鏡
大多數人都唔用kit鏡,起碼會用中階
我講多少少啦,Nikon D1就開始玩,大三元/大炮都有,以往唔用kit鏡,因為變形控制解像力iso色散都慘不忍睹。去到現在數修鏡,kit鏡都已經有頂級8-9成解像力。如果唔洗大光圈,真係唔洗追求。用om多年,都慣左唔要糖水片。
呢兩支KIT一啲都唔差啦
而且小型化後好實用
又上下水先

同價位黎講 om5 真係無得輸 反而Pana 出部g9 II 就比較尷尬

仲要自己部FF 都係同一個模 m43 出返gm1 gx 應該仲有得做
無反用過邊幾部?
G9 II 係彌補GH6嘅「失敗」(PDAF)
同「輕量化」

希望G100II 係真
出番gx或Gf算啦
G100個軍艦頭唔知咩料
OM咁多代全部都用過哂..Pana就G2有用過,但唔係拍片,所以冇咩再用。Sigma SDQH 都仲用緊...
想問O記鏡用係P記機身度有冇鑊氣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞