Olympus/Panasonic M43用家討論區(26)G9ii 面世

321 回覆
1 Like 0 Dislike
唔差在
m43係咪有tg group
9-18 ii $4700 DKLM
人地原廠APS-C 10-20mm F4 標5990
都差唔多
New post Lm
OM1 1240
大大力推po
OM1 1240
Leica支42.5 F1.2同O記支45 F1.2大家推薦邊支?
一定係45.2
你用咩牌子既機就揀嗰個牌子既鏡
個色調好有feel
正解
有冇人有用過枝手動鏡Nokton 10.5mm f0.95 可以分享下使用感?
雖然幾重下,但睇Flickr啲相星芒真係好撚靚
無論日天定夜晚,f2開始就已經出星芒,影景一流
我都想買😍
再crop小小, 好似好D
恒定f4,鏡身有zoom button冇stupid lock
四寶視聽賣緊$4250(行貨)
DKLMCH
唔關事,我本身用GH6,但我有一半都係om鏡。17/25/45 pro,75.8同40150.8。45.2好處比42.5多,除非真係好想要dual i.s.同所謂「發色」。
假奶貴在發色
其實係不外如是?
我有25 1.4假奶,我覺得影人幾好睇。
已有42.5 /f1.2 個個都會鍾意佢既相, 當年入手未有OM 45/1.2 ,雖然有得AB咁比較,但今日再選一次我會選45
假奶我覺得只有大43果支25奶有feel...
我跟你相反
我有大25奶/818/425奶/1235
OM得40150F2.8/1245

[主觀認為]425奶用在EM1系/OM1上 同 GH5s/G9II 上顏色上真係有啲唔同,而用返pana機上更啱我心水
818同大25奶都有咁既狀況

其實45.2比425奶遲左咁多年出,加上OM特登在鏡頭上強化一啲人像攝影既效果,數據上一定俾425奶好

很久很久以前用L1心諗點樣影出嚟啲色咁核突
之後用GM5出嚟都係一啲好人工既顏色講唔上叫滿意
直到用GH5s試下佢用配大25奶/425奶影出嚟自己都嚇一跳點解佢哋影人像啲色咁靚尤其在室外天然光下
完全capture 到個浸陽光散射在膚色上既感覺
同OM影人嗰種光鮮色彩好唔同
G9II都保持住GH5s上既colour science (其實係有啲小小分別不過唔識講)
[膚淺]揀大25奶最大原因係佢靚仔
細25奶如果好似15奶咁有光圈環外型leica化我都會幫襯的
Pana 幾時會統一返3支鏡?
防水 + 光圈環 + 金屬身
換代多數同鏡身

改少少就算

20餅
25奶
兩支X 2.8加奶
好似45-200同100-300 都係咁
我覺得冇 OM 咁 9
20 1.7 好似改左 coating

25 F1.4 mk ll add jor weather-sealing

12 - 35 同 35 - 100 Leica 先可以 AF while zooming
舊個2代zoom 緊 focus 唔到

45-200 同 100-300 好似輕左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞