Olympus/Panasonic M43用家討論區(26)G9ii 面世

335 回覆
1 Like 0 Dislike
出新pen, 如果富士玩嘢真係會賣唔出同埋x100vi訂價就萬二, 新pen賣幾錢好
OM-5 配12-45仲好用,配埋20 F1.4
同意,舊menu同micro-USB真係J唔落
用緊OM-1 就知新menu 舒服好多,USBC PD叉電又快好多
大家點睇新嘅G100D?值唔值得入手?
淘寶做緊$3698
em5ii用家
近幾年剩係用14/F2.5長掛機身
搞到支1240長瞓防潮箱

呢家諗住放走1240, 入支人像定焦
大家覺得入支P記25/F1.4個焦段會唔會撞得太犀利?
zoom鏡同定焦無衝突的

賣左支1240
上fever/旋轉睇下有冇拆kit既1245F4
你用EM5 定焦買20F1.4配合啲
我用12-40 f2.8
有假奶25mm 好少用
17.8 就好正
依家想買7-14 或 8-25
影人一定係75mm 銀色好正

其實唔講點會知佢係M43
PEN-F + 假奶25.4
當日我都諗究竟75 好定 45 pro 好,
最後買左45 pro
第時可能再入75影下運動相
尋日見人用Nikon 600mm 6.3 影夜晚足球
我覺得300.4 應該贏佢啦,你地覺得係唔係?
OM1 12-40
其實om5 有升級到處理器 比em5更抵玩

仲有nd 手持高解像 防震都多左半級定一級

講性價比真係一流
同焦距比 價錢都贏唔少

仲有一樣就係pro鏡既造工 不論係設計同質感 我覺得靚仔過其他廠
睇aspect ratio 如果冇crop嘅話

最後一次帶著OM去日本,陪我走過一都一道二府超過三十個縣,往後就帶著新系統出發。
OM5 好樣好多
但無usbc 我決定去om1
連登個垃圾up圖功能
om5 markii幾時岀
轉咩
你係用preset定actions 嚟執相
好like呢隻色tone氣氛但無處入手

但又覺得
其他系統俾唔俾到呢個效果你
又或者用其他系統係咪真係更加好
試左lightroom 預設preset
有好多款 總有岩心水
轉L mount?
咩叫戶外路線
新手想問黎緊去9日北海道,會影野生動物,會用HHHR拍風景,唔拍片
OM-1 128GB x2應該夠用?
OM 1 唔使一萬了,爽死
如果佢有銀色我都買
OM 1 ii 都好似差3千左右,但有GND 都應該幾好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞