Olympus/Panasonic M43用家討論區(26)G9ii 面世

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
我用左成年EP7,未清潔過。
好奇,你會喺邊買EP7?
https://www.instagram.com/p/C93mfBIviwq/
日本依家先正式有得賣GH7
港水好多時都早過日本
蘇花發覺GH7 noise control好過我部舊機GH5
度度都有E-M5 III

有冇人想賣自己果部?
17號果時 BIC camera 已經有賣
我15號晚喺新宿見仲未有
我買S5M2 果時已經有牌寫住 ’帶我回家’ 最後我都係揀S5M2w GH7仲重過S5M2
GH7 唔同玩法
新設計反mon + 拍片神器
不過如果我唔係用開GH5既話應該會買G9 II
GH7 真係太重
我係業餘玩家,用唔到咁勁功能
清練吓力玩FF支支鏡都成KG
日馬呢
日馬喇
退稅+免運
好!
重100 gram唔夠,計埋pro鏡,S5M2重好多下話,你睇枝2470.8。
fuji果大問題係無得type-c直出ssd錄影,好多玩家都反映緊點解GFX條line有反而XF無。有同無,價錢同重量可以差好遠。xh2s/xh2變咗要額外買個芒嚟外錄,唔係嘅話就要比錢買貴卡。而家GH7仲可以ssd錄raw,對焦又改善晒,xh2s/xh2唯一優勢得返個DR同埋景深

如果GH7可以內錄埋braw就真係
X-H2s / X-H2 係好好既拍片機同相機
我鐘意X-H2s 多過GH7 但只係Fujifilm X mount 鏡群麻麻地

我諗買得GH7 / X-H2s 應該唔會介意買隻Atomos
拍得RAW footage 都唔會平得去邊

Well, 如果係外接手動電影鏡
GH6 / GH7 / X-H2s 都係好既拍片機,冇咩所謂
反正用唔著AF,但外接Mon 係必要(對焦要放大)
呢個情況下GH6(平) / X-H2s(畫質好) 反而係最好選擇
就你影嘅相而言
EP7同OM1畫質係咪相差好遠?
定係有時都分唔到?
唔用 pro 鏡 ,用 kit 2060已經好夠用 岩岩夜拍或室內拍真係ISO 6400都可用
所以我兩部都有,加埋個bmva 12g 5"
話遠又唔遠 有進步

機能就差天共地

冇得比較嘅

唔同市場

om1單手做唔做倒自拍丫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞