Twins算唔算係香港史上marketing最成功嘅產品

1001 回覆
1316 Like 67 Dislike
Kelly 算係玉女掌門人
咁唔係佔當年入面既大部份我針對 ‘’大部份‘’ 同 ‘’個個‘’
唔通再想當年有人興聽鄧麗君,又可以話大部份人轉聽國語
我唔否認有一部人轉聽,只係想講 "個個" "大部份" 用得唔係咁好
咁公司幫你出咗先
你用一世打工出show接job回報公司囉
如果層物業貴嘅話
唔係英皇個個都業主喇喎
唔算,佢抄王菲出道同埋之後主要sell型格玉女嗰個係Gigi
柏芝都做過歌手
老實講其實幾多,好多hit歌都係國語因為香港無人
同Joey 一齊嘛
老實講最後一批有天后潛質個個睇好佢哋接班係王菲同關淑怡
ok,咁部分囉 同埋個陣唔止歌,台劇同綜藝都多香港人睇,之後連啲二線團 棒棒堂都可以迫爆APM
包青天開始港劇已經敲響喪鐘
呢d咪就係樓豬講既marketing產品
唔係鬥唱功好唔好聽,有幾多實力,甚至你係冇乜歌都可以乎合topic
但F4到今日已經冇人記得
觀眾緣唔計?
個討論首先要分別「多唔多人聽」、「銷量」同「傳唱度」先
除咗銷量係有客觀數字可以衡量之外
「多唔多人聽」同「傳唱度」都比較受限於處於嗰個年代既人既主觀感覺
飛輪海唱歌好似仲差過twins
K歌有咩問題?
飛輪海頭出名就得
有一兩個仲有keep住活躍既
90年代tvb已經用一班係電影圈撈唔掂既老野做主角,所以去到00年咪好多人轉去睇台劇 韓劇
唔知你咩年代
我仲好記得我細個儲錢買cd

Twins成鳩日出限量版別注版,買都買唔到

唔知邊個帶起先,以前啲CD好多贈品同優惠券
93年其實係樂壇最後輝煌嘅一年啲歌手亦相對高質,之後已經走下坡一係比過江龍打到無還擊之力咁濟
我都唔明K歌有咩問題,一直有班人屌K歌
根本歌只分好聽同唔好聽
千禧年代的確係有好多K歌,但真係紅既其實好多都好好聽
有撚病
最正果個李蘢怡包尾
認同
千禧年代就係好多大受歡迎既K歌,先令到唔少香港歌手走出香港市場
依家呢一代想搵首hit,多人識既歌都難
以前會聽埋成個唱片,如果得一首歌大hit 但其他歌唔掂,嗰個歌手都唔會上到位同彈起,啲人買碟唔會只因得一首hit歌就仆去買
好搞笑,千禧年香港歌手海外影響力已經大減
記得以前睇新聞都係有講唱片銷量不斷下降
如果以千禧年代既銷量,對比八九十年代十幾萬以上梗係無得比
但千禧年代討壇都有下載歌,仲未計winmx、foxy呢類程式
嗰陣根本好撚多人下載廣東歌
課金既人少咗,唔代表聽歌既人少咗,呢樣而家好難衡量
只可以話千禧年後生仔多咗選擇
但如果以校園sing con、電台點歌、出街聽到既歌,廣東歌都仲係多人聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞