Twins算唔算係香港史上marketing最成功嘅產品

1001 回覆
1316 Like 67 Dislike
以前係廣州新年成撚日聽到twins d賀年歌
90年代頭已經係咁,只係冇咁嚴重
點趕客都有一堆大熱廣東歌,男女老少都識唱

依家啲廣東歌就真係畀你班鏡狗趕客趕到愈黎愈小眾啦
以前大陸不嬲追開港星,有乜咁出奇
唔止廣州
係大陸內陸三四線城市都買到佢地啲CD
當年既Twins就係咁紅
咁你一下要以前hit到街知巷聞個個識,應該難啲,相信聽日韓外國嘅人多好多,依堆唔會search嚟聽,唔睇電視 唔聽電台,就算出隻歌再好佢地都唔知。

咁多咗歌總有堆聽開本地嘅人會接觸到同埋多咗唔同風格嘅,之後都有機會再傳播,好過無人理先啦,10至18真係唔洗諗,眼見就算係啲自己出歌嘅歌手都有啲工作機會,未至於19年前咁慘,18年洪嘉豪係華納出嚟都無人講,估計都係會keep住依個狀況,唔會直插返落10至18

造星5應該係玩得太多飽和咗,有男嘅都玩咗幾次,其實選秀都飽咗,tvb個邊遲曬先搞完全無聲氣咁滯,4多人理只係因為全女未試過

其實你想要咩超爆嘅新星一野衝出香港,除去實力問題,真係無咁大個市場,日韓中都唔洗睇你香港好耐,自己有,就算好似宇宙Gem咁唱跳都唔弱,個時出道唔直接參加中國比賽都無人識佢,馬拉剩係睇tvb多,仲要主要睇劇睇舊人,佢地應該識炎明熹嘅。

講返實力都唔係話全部都廢嘅,係姜濤依個多人識但啲實力麻麻又怪怪地,連同團無咁紅個堆都無乜柒野,新星唔知你想要咩水平咩方向,有潛力嘅人點都會有啲

出歌都要有人聽,依家點都好景過10至18,好似周殷廷咁出道出歌無成績直頭變雪條無得出歌差啲就放棄做歌手,個啲女團直頭放棄埋,間間公司都有歌手有新人未至於好唔健康,個人覺得還好。
估唔到個閪咁黑
唔出奇,上面條戇鳩吹到千禧年代廣東歌冇人聽先出奇啫
個時電視仲有啲影響力,tvb搞依啲害咗堆歌手,自己又廢無歌手,害埋自己。

有網絡咁易接觸外界,韓國個啲咁誇張點競爭,唔聽歌都得,娛樂都多選擇,都係玩住香港市場先吧啦,香港未企好衝出去都無用
望一兩年可以再觀望個樂壇會變成點
個人覺得返去19年之前果幾年既狀態只係遲早既事
因為依家出咩新歌都係零水花
新人冇爆點,冇特色
又冇好歌
好心就咪曬氣,d人為反而反,
Twins最紅果6-7年隨便數都數到30-40首hit既歌出黎,你估hit既歌係可以買返黎?逼大眾鐘意?逼Neway加洲紅既k迷去點唱,逼廣告商狂落廣告,
係好聽就好聽架啦,係唔好聽plug都冇人播,
轉手石沉大海。為反而反都要睇事實,你理得佢有冇實力,市場認售就係最終結果,當年ifpi年年容陳Twins最好賣,理得餐廳師傅煮野正唔正宗古唔古法,多人買就係贏。
婆婆咁誇張,我見到都係三四十,計返差唔多,如果係追開張國榮 黎明依類,其實都係同一類心態啫,鍾意啲偶像啲嘅方向,追撚伯嘅應該唔係睇鏡掛
我都想知究竟可以點封閉先追twins 明明當時廣東歌港產片形象已經好cheap,好多人已經轉聽外國歌追外國偶像,好多首英文歌zombie titanic 街知巷聞轟炸全港,木村拓哉竹野內豐風靡全香港,宇田多光紅到發紫,你竟然追twins嗰陣師奶都識追啦
咁有得追返外地歌手實有影響,但比起10至18個段最霉時期應該都係好啲,近幾年算係一個小嘅上升囉,咁依個小上升會完,完咗就穩定返嫁啦。

拎開鏡唔講,整體歌手 組合嘅數目比10至18應該多咗,viu另外兩隊都唔係師奶fans死頂,仲有啲同樣造星出嚟簽入viu嘅,華納 英皇 環球 寰亞 黎明 tvb依啲都有簽新人,仲有啲10年代出道而又無放棄離場嘅歌手曝光率高返,例如周殷廷 洪嘉豪,仲有啲無公司但自己揼石仔出歌嘅歌手,多到唔會識得曬,咁多人實乜歌都有,只係要搵

應該點跌都唔會差過10至18年,接近霉足十年嘅樂壇好難追返舊時80 90 00,邊有得高速追趕,要聽嘅就會搵啱聽嘅歌
一個好簡單又易明既道理就係一個冇hit歌既樂壇成個勢只會向下跌
連平穩都未必做到
多左新人出黎唱,但冇人識冇人留意既話,同19年之前果幾年既樂壇有咩分別?

造星五已經係個好例子
已經食住前兩隊同門男團既勢同電視台人氣選秀節目
成個show完左咁耐,都可以零討論熱度

就連MC舊年啲歌比起22年都少左好多人留意
更加唔駛講鏡狗果堆完全冇街客既垃圾歌得班阿嬸loop

歌就點都有得聽,就算早七年八年咁霉都有人出新歌
只係成個市場永遠都會處於不健康狀態
想出到下一個新星都好難
咁你一下要以前hit到街知巷聞個個識,應該難啲,相信聽日韓外國嘅人多好多,依堆唔會search嚟聽,唔睇電視 唔聽電台,就算出隻歌再好佢地都唔知。

咁多咗歌總有堆聽開本地嘅人會接觸到同埋多咗唔同風格嘅,之後都有機會再傳播,好過無人理先啦,10至18真係唔洗諗,眼見就算係啲自己出歌嘅歌手都有啲工作機會,未至於19年前咁慘,18年洪嘉豪係華納出嚟都無人講,估計都係會keep住依個狀況,唔會直插返落10至18

造星5應該係玩得太多飽和咗,有男嘅都玩咗幾次,其實選秀都飽咗,tvb個邊遲曬先搞完全無聲氣咁滯,4多人理只係因為全女未試過

其實你想要咩超爆嘅新星一野衝出香港,除去實力問題,真係無咁大個市場,日韓中都唔洗睇你香港好耐,自己有,就算好似宇宙Gem咁唱跳都唔弱,個時出道唔直接參加中國比賽都無人識佢,馬拉剩係睇tvb多,仲要主要睇劇睇舊人,佢地應該識炎明熹嘅。

講返實力都唔係話全部都廢嘅,係姜濤依個多人識但啲實力麻麻又怪怪地,連同團無咁紅個堆都無乜柒野,新星唔知你想要咩水平咩方向,有潛力嘅人點都會有啲

出歌都要有人聽,依家點都好景過10至18,好似周殷廷咁出道出歌無成績直頭變雪條無得出歌差啲就放棄做歌手,個啲女團直頭放棄埋,間間公司都有歌手有新人未至於好唔健康,個人覺得還好。
望一兩年可以再觀望個樂壇會變成點
個人覺得返去19年之前果幾年既狀態只係遲早既事
因為依家出咩新歌都係零水花
新人冇爆點,冇特色
又冇好歌

咁公道講主要都係要睇電台/viu/tvb音樂節目之類先會被動地接觸到新歌,好難有超大迴響比到無留意開嘅街客識,但會睇電台睇電視嘅人又唔係真係咁多,又唔會唱k,邊有咁易街知巷聞

新人有無特色 無好歌都係唔知你想要乜先叫好歌同有特色,個人不分喜惡同有無興趣咁講,華納mc,viu組合入面Jer lan/collar入面marf day,寰亞cloud,tvb炎明熹,Jace chan之類都有發展嘅可能,只係有啲位要執,雖然鏡兩件都真係唔新,計埋唔新嘅其實val都幾好,只係太早就有人識,Lolly talk個啲成團一齊仲有得玩多好幾年,你都可以講下你想要咩類型嘅

其實我又唔覺得韓國紅個啲真係好勁,new jeans個啲都只係一班後生唔知有咩特別紅到咁,blackpink個啲都係,可能我麻麻地韓團
咁依啲可能當姜濤仔咁養掛,我都唔知
應該唔算多嘅啫,無咁多咁好精力掛
追撚伯林子祥當時其實會追張學友,劉華當佢拍戲居多兼職唱歌,啲阿叔貪佢朗朗上口都會追
咁又唔覺得
台灣歌係之後果代真心紅
唱K九成都係周杰倫she fir 張韶涵 蔡依琳果堆,廣東歌真心小數
其實有咩問題 睇show 姐
第一次睇果陣都有懷疑值唔值俾幾百蚊睇走音
入完睇完全冇後悔 氣氛好到
晚晚萬人大合唱 就算唔係佢fans 但首首都識 啲歌太紅
得佢哋先做到 你去其他歌手演唱會
如果唔係死忠 隨時一半歌都唔識靜到訓著
梁祖堯:唔識做戲 out
係爛聲又走音,我都覺得入左場唔會有後悔既感覺,網上笑走音果啲咪都係YouTube 聽左一段走上黎笑

走場果班係每首歌都跟着唱,無幾多個歌手可以做得到
睇下Viu捧左啲咩人出黎同英皇比下就知有幾唔掂啦玩左五季造星,邊個可以做到食物鏈頂層,肥姜AL邊一次出活動唔係比人笑/屌
入得去聽嘅都算垃圾
9成係啲低收入家庭長大
有啲要求都唔會追捧英皇啲人
兩件直頭係垃圾天花板,天真驕象腳黑鮑,失婚sa 大面無波

兩個共通點,一樣咁垃圾,做戲唔得唱歌唔得跳舞都係唔得

廿年前就好奇怪要幾撚弱智先會鐘意d咁既人,奇就奇在廿年後仲有咁多傻鳩會去睇兩件失婚老婦既演唱會
人唔笑狗都吠啦傻9
睇吓英皇旗下搞嘅演唱會先啦
咁都唔叫成功唔通鏡先係?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞