Twins算唔算係香港史上marketing最成功嘅產品

1001 回覆
1316 Like 67 Dislike
同你一開始講果句咩個個去哂聽國語歌有好大出入囉
家陣係你想吹到Twins趕客但明明唔係果一回事
唔係都唔會有咁多人反駁你啦

我係你就直接認左千禧年代係多人聽廣東歌就算
你咁樣鳩吹幫唔到鏡狗領啲咩
追台灣,外國明星既就唔會係discuss uwants 個啲地方啦
知道隻碟有料衝晒去買
你有無諗過係最熱衷追鏡個堆痴線級無變過,佢地以前都係咁追Boyz個啲,只係佢地個時後生,依家唔後生但口味不變,買飛睇twins嘅一樣,twins自己都無進化過,啲人都係聽情懷 回憶
再講可以乜地方都聽嘅
係多左好多人聽國語/台灣歌,冇衝突, 同期既S.H.E 攻到黎香港,開到紅館,但係Twins打唔到台灣
10-18年係TVB封殺四大公司後遺症,加上網上娛樂再勁咗,大眾傳播分散得好勁

要好似以前咁有一首歌係唱到街知巷聞係難好多
對上真係算囍帖街
鏡同twins
一樣唱歌廢
但係樣嚟講
Twins 阿嬌靚到癲
鏡 ? 最紅嘅anal 同肥姜
屌啦 姜係肥 但anal真係好撚樣衰
阿嬌依加四十歲都咁正
但係anal一街都廣告
之前行一行元朗Yoho
幾間護膚品係anal
到尾ck又係anal
當年洗鬼識跳咩
sell青春活潑可愛靚
打個側手翻都幾萬人爭住入去睇

不過就係勝在d歌易唱,貼地,夠入腦,食正學生粉
拍戲拍劇食埋家長粉
賀年歌同乖孫女形象食埋長輩粉

邊有得輸,從來都係頭啖湯最吃香
依家,你一粒音唔準都俾觀眾diu
其實每年睇twins 既都係同一班人
唔洗靠tvb嘅今日算係解封,但都係難敵外地,本地都唔夠以前多聽眾,所以要咁爆都難,我諗近幾年最多人識嘅歌係Dear Jane個啲或者記憶綿之類?

我以為係天梯 都應該算爆?天梯好似遲過囍帖街
20年前既支那娛樂圈都唔似而家咁勁,冇乜自己出產既明星,所以咪連Twins 呢類唔識唱歌 跳舞既都可以偷到雞紅到過羅湖
一個好簡單又易明既道理就係一個冇hit歌既樂壇成個勢只會向下跌
連平穩都未必做到
多左新人出黎唱,但冇人識冇人留意既話,同19年之前果幾年既樂壇有咩分別?

造星五已經係個好例子
已經食住前兩隊同門男團既勢同電視台人氣選秀節目
成個show完左咁耐,都可以零討論熱度

就連MC舊年啲歌比起22年都少左好多人留意
更加唔駛講鏡狗果堆完全冇街客既垃圾歌得班阿嬸loop

歌就點都有得聽,就算早七年八年咁霉都有人出新歌
只係成個市場永遠都會處於不健康狀態
想出到下一個新星都好難
商台班撚樣80尾開始唔推英文歌,tvb更加唔使講,但90中翻版興起可以追外國明星,又有雜誌追啲潮流,行下hmv 信和都大把嘢睇,咁都難追
又講埋啲廢話
依家支那個演藝圈夠大陸人都笑鳩垃圾啦
又唔見鏡狗紅到上去?
Twins就係食咗個頭啖湯,講團體cookies hotcha算有啲聲氣都無咁紅,去到as one個啲直頭有埋跳舞都解散曬
天梯都算,但印象係電視劇主題曲? 所以都有啲影響

其實封殺四大係好大殺傷力,無啦啦中斷幾年

根本影響樂壇既最大程度係科技、網絡同社會因素,上到網已經太多娛樂同勁敵
支那自己都出產好多明星 ,蔡徐坤 王一博個類 20年前邊有咁多, 超級女聲都係04,05年先開始搞
咁你就唔好吹咩Twins搞到個個去哂聽國語歌,冇乜人聽廣東歌啦
上面有人都覆左你S.H.E打到黎香港都係Twins大紅幾年之後既事
多左人聽國語歌同好少人聽廣東歌係兩回事
麻煩搞返清楚先好覆人,ok?

畀你條垃圾帶到風向就真係死得
90年代tvb既劇都用好多英文歌做配樂,bgm, 唔知有冇版權
果班鏡嬸真係好撚柒老架
有啲直頭係婆婆級數
點會係Boy'z果啲千禧年代fans
四大天王至哥哥撚伯年代就差唔多
我講緊迷你,高登呢啲年青人論壇
再者,果陣大把人都有上hkdiscuss,uwants
唔好無知又扮識啦
阿妺嗰陣已經打到香港女歌手無還擊之力啦,得王菲本身行開非主流所以冇乜影響反而聲勢比前一年仲上到興電音啲人先追返sammi vs Kelly
依家呢個年代,本地明星多少有撚關係?
吸引力大過本地明星就自然有人會追
三四線韓團係大陸都有人追,點解鏡狗唔撚得?
唔止係twins,千禧年頭有一批唔撚識唱歌既所謂偶像歌手出道真係幾趕客,令人對廣東歌絕望,不過twins係個班人入面最紅我先囉佢做代表
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞