Twins算唔算係香港史上marketing最成功嘅產品

1001 回覆
1316 Like 67 Dislike
以前興夾band 啲歌多元化,熱潮退咗之後偶像派氾濫尤其好多都唔識唱歌啲人咪屌囉清一式洗腦歌嚟捧啲偶像
果時已經網絡年代多選擇
英文 日文都好多人聽
但唔覺完全蓋過廣東歌
都係果句
楊千嬅喺香港搞大碟 女歌手冇乜邊個搞得好過佢
商業性 音樂性都平衡到
後期 Music Box Make Up 電光幻影 Unlimited 火鳥 都係可以成隻順著聽
早期仲有神碟 冬天的故事
其實已經多過咗,廣東歌比起以前已經少咗人聽
講到楊千嬅實力不如阿嬌都幾癲
唔講最喜愛贏到開晒巷
以前高登千嬅組都幾多人
佢嘅上一代大把,不過佢嗰代啲對手真係麻麻
佢拍既電影又收得,總之就大半世人都死好命
但係對飛機場冇興趣A cup
佢都冇塚田詩織, 吉根柚莉愛咁大
唔好話我淨係睇身材緊膚淺, 明明有啲av女優唔單止樣靚大波, 仲要高學歷東京大學畢業
一句講哂:運氣
楊千嬅紅館出撚晒事係 02 年個 live 嘛
睇番 07 年同埋 minor classic 其實咪正正常常
本身大家嗰陣已經公認90年代已經差咗,點知依家連00年代都吹奏話唔差
其實唔係好命就做到twins 同楊千嬅
呢幾個人嘅共同特質都係極有觀眾緣

楊千嬅而家比人反得咁犀利 我只能講愛之深恨之切
差咗係邊方面差咗先?歌手整體質素,我認同
如果話歌曲質素,呢樣好難判斷
agger,有時諗Twins同楊千嬅所有歌畀哂另一個歌手唱,唔知會唔會紅
多人做大咗個餅
自然有好有劣
歌曲質素都差咗啦,越嚟越單一化,乜鬼原創運動搞到仲差啲人轉聽英文歌
咪即係姜B咁
佢上一代應該都係王菲鄭秀文造碟玩概念
鄭秀文真係搞完整概念概念大碟應該都數到 becoming sammi
彭羚復出打後夾人山人海果幾隻就真係幾正 不過唔賣得
做大個餅嗰陣個餅細咗好多啲資源集中晒一線啲二三線都無以前咁紅
我前幾日睇到一個comment
大概係如果當年家駒無死 香港樂壇會唔會唔一樣
佢嘅音樂好有本地元素,極高原創性
而唔係買啲日本韓國歌返嚟改詞

佢無死到真係發展「本土音樂」,可能真係會好唔同
姜b有哂全世界資源…

但佢做到一pat屎咁

同埋佢幾時有觀眾緣比人吹出嚟
唔會,嗰陣已經過咗氣無人留意佢哋
你講緊邊個年代呀又

佢哋係最後一水 嗰時年年都有好多新人

而家出咗道5年都叫做新人喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞