Twins算唔算係香港史上marketing最成功嘅產品

1001 回覆
1316 Like 67 Dislike
你up既乜柒野討論度又係虛無縹緲 冇客觀數據支持既
你係咪柒到連街客同忠粉都唔識分?
你條垃圾最戇鳩就係成日拎開幾多場演場會出黎打飛機
鏡狗家陣連埋重唱開到16場添,咁又代唔代表到佢地啲歌又好受歡迎好入屋?

家陣討論緊啲歌多唔多人聽,受唔受歡迎
同開到幾多場演唱會有咩關係?
上面個個都反駁緊你事實當年就係好多人聽Twins,廣東歌
你就乜撚數據事實都唔計

學生聽唔計
買MP3聽老翻唔計
海外登台唱廣東歌唔計
周街隨處聽到佢地啲歌/其他廣東歌唔計
課餘活動唱K點佢地歌唱唔計
Spotify聽賡東歌數字下降都唔計

你咁樣死撐有撚用咩
歐美明星就好難個個追始終門檻好高,唔係個個追得起, 睇過一段 Spice Girl既紀錄片,佢地黎過一次香港 ,然後係上sunday任你點呢啲閪節目
呢度有撚人同你講個個後生都聽Twins?
家陣連你中文理解能力都fail埋?
係你條柒頭一開始話千禧年代好少人聽廣東歌,個個轉哂去聽國語歌
你自己打過啲乜,回左帶先好覆返人啦柒頭
死雞撐飯蓋
不如試下search下當年既香港討論區係討論咩明星多?
又搬龍門 如果講入屋你偶像姜濤既歌算係都入到屋,呢幾年出到街周圍都會播佢既歌(M記 大家樂 AEON 其他商場), 連tvb既歌手都cover佢既歌
80 90好勁 00差過80 90係嘅,但一定未去到好差囉,張敬軒都係00紅,真係去到00尾近10連韓團都開始嚟料,個時就真係最差,10至18 19都唔係好,起碼去到20年先開始升返。
無乜可能升到以前咁,個市場失去咗太耐,競爭又大,係近幾年多咗歌手加入出歌,同viu個節目都有關係嘅,又多咗啲人聽返香港啲歌唔再只聽韓文日文英文
自己係度搬龍門話人搬龍門
你自己第一句講啲乜,駛唔駛我搬出黎俾你呀垃圾Viu狗PR?
你估啲人真係唔想聽廣東歌,太廢先唔聽咋,嗰陣聽歌買碟係睇成隻碟先決定買唔買㗎繼唔繼續追嗰個歌手,點知越嚟越廢
點解會佢哋兩個比較
90班二線已經差咗好多啦,集中晒一線
佢就係00年頭出道而又係小數生存到而家既歌手,不過佢都要去到酷愛個期先開始紅
近一年已經再跌返
成個趨勢只會一直向下跌
靠果班垃圾偶像幫撚到香港樂壇咩
有數據有真相

事實係冇錯,00年開始真係小左人聽廣東歌,多左聽台灣歌
「嗰陣聽歌買碟係睇成隻碟先決定買唔買」

我估你係00後
如果存活到今日嘅二線咪唔係差
其實都真係keep住下滑嘅,但個餅就係咁大,啲人去追日韓台外國,放落香港注意力咪愈來愈少,咁啲歌手無咁多人聽自然頂唔順要摺埋
娛樂圈做藝人偶像不嬲講觀眾緣 無既話 唱得好又點?marketing做到識飛又點?
所以觀眾緣都係實力既一部分
咁陳柏宇 泳兒都仲存在嘅,只係無張敬軒咁紅啫,主打唱歌嘅留得到今日都算勁,又唔係Twins依啲乜都唔識嘅
我覺得係年紀上既差異
仲係學生時期既後生仔未跟得上成年人腳步,自然留意本土野多,即係追Twins果類本土歌手
正如依家唔少90後,以前聽開Twins,依家都轉聽外國歌手一樣
同以前最大既分別係依家比以前都少好多學生會聽香港歌手

反而啲老野行返轉頭去追鏡狗呢啲垃圾
DLLM 呢排洗唔洗咁撚多TWINS 公關開post呀?
開撚夠未呀PR打手
哇 果時中小學可以一班入面80%鐘意Twins
你居然話全部人封閉
好心你就咪盲反
覺得你自己係全世界人意見,然後覺得自己同人唔同就係型
以前細個唔鍾意聽賀年歌 ,覺得好老土,twins一岀左之後,個歌聲無再消失過
簽咗約,無job俾底薪乍喎,何樂而不為
棒幾年都唔得就靠你自己r撈喇,無咪食底薪
你真係唔知㗎喎,嗰陣如果有大hit 歌,啲人就會好期待隻碟,隻碟一出就好多人衝去買碟,如果隻碟太廢冇其他歌評價好差,條友基本上玩完唔會再有人期望佢對佢有保留,如果掂嘅就可以食住嗰勢越plug 越多啲人咪衝晒去買
咁有得追返外地歌手實有影響,但比起10至18個段最霉時期應該都係好啲,近幾年算係一個小嘅上升囉,咁依個小上升會完,完咗就穩定返嫁啦。

拎開鏡唔講,整體歌手 組合嘅數目比10至18應該多咗,viu另外兩隊都唔係師奶fans死頂,仲有啲同樣造星出嚟簽入viu嘅,華納 英皇 環球 寰亞 黎明 tvb依啲都有簽新人,仲有啲10年代出道而又無放棄離場嘅歌手曝光率高返,例如周殷廷 洪嘉豪,仲有啲無公司但自己揼石仔出歌嘅歌手,多到唔會識得曬,咁多人實乜歌都有,只係要搵

應該點跌都唔會差過10至18年,接近霉足十年嘅樂壇好難追返舊時80 90 00,邊有得高速追趕,要聽嘅就會搵啱聽嘅歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞