Twins算唔算係香港史上marketing最成功嘅產品

1001 回覆
1316 Like 67 Dislike
講真,以依家互聯網,手機同社交平台發達既年代之下
推廣廣東歌既途徑係多過以前
做唔起只係自己啲音樂同出面既比唔夠競爭力
就好似上面張圖咁,好多人又轉返去聽K-pop

而本地近幾年興起既偽K-pop完全唔受大眾歡迎
佢地初出道個vibe正
夠晒青春活力可愛
明愛暗戀補習社作為出道歌揀得好好 完美sell到佢地嘅形象
之後捉住呢個形象出咗好多快歌、校園歌、友誼歌、少女情歌
hit歌一首接一首 所以我覺得佢地係憑歌紅
唔知佢係真心膠定假膠
呢樣我都唔太肯定
只可以補充返千禧年代返大陸內陸城市都買到Twins既CD
又多左互聯網reach到更多地方既人

不過好過依家就一定
lm
千禧年代個個用 winamp foxy down台灣歌
果陣英皇獨大+PR屈
比篤屎出黎個個都話好食
更多人down本地歌
有幾多? 真係多既話千禧年代出道既歌手就唔會死左一大半啦
淨係用spotify數據 又唔計下youtube apple music moov joox kkbox 又唔計下啲人免費download
有Twins,陳奕迅,古巨基,容祖兒,楊千嬅做人氣top仲唔夠?
知唔知呢堆人佔左幾多成當年廣東歌hits?

同依家比又如何?
有3個係90年代頭至90年代中出道,Joey都可以格硬屈佢係00年代既
你咪低能啦
唔通Spotify低左,其他榜又會高返咩

你依家就識講免費download
上面又走去吹冇人買正版CD就代表少人聽廣東歌?
弱撚智
比以前廢,仲要多數攻台失敗
事實係外語歌最多最齊既平台就係spotify 老翻CD 免費download都係靠估,所以用廣告,演場會場數黎計就比較實際
得Eason可以攻到台灣
90年代頭已經話青黃不接啦,尤其女歌手,好多都上唔到大枱
因為其他所謂香港當紅歌手天后真係太廢,得香港因為冇人加PR先上到位
Twins去唔去到英國 02呢啲大場開show?
又計乜撚野出道呀柒頭
愈拗愈九唔搭八
講緊呢堆人果陣有幾多hit歌呀

以你獨有見解
聽老翻CD,MP3唔計落有人聽廣東歌
拎Spotify數據就話唔計埋其他平台
講返果陣一堆大紅歌手有一堆hit歌就走去計佢地出道年
講鏡狗海外人氣就直頭啞撚埋

迷鏡領迷到柒下柒下
唔識駁咀就收皮算啦
鏡狗仲未賣哂啲飛
要吹好心搵第二樣
鏡狗就係攻台失敗表表者
同埋以前啲傳媒電台真係會睇歌手可唔可以上到大枱,有冇巨星潛質而幫手拉佢哋一把接捧,點知97後佢哋好似變咗公關機器阿豬阿狗都捧,有啲人氣話題但冇料都捧
莫文蔚最勁喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞