Twins算唔算係香港史上marketing最成功嘅產品

1001 回覆
1316 Like 67 Dislike
咁楊千嬅自己揀歌都算有 sense
未去黎明公司之前有自己 a&r team 揀歌
當年去咗黎明間公司 俾黎明整埋啲垃圾老套歌
有個禮拜趁黎明出埠飛咗 終於 plug 到首正常啲上電台
Sammi 彭羚我唔會當佢哋係玩概念嘅歌手
王菲林憶蓮 達明 beyond 三子
其實依家好多廣東歌都係搵外國人寫歌再填返廣東話詞
即係同以前改編歌年代差唔多
但受歡迎程度就差好遠
繼續做就上神枱㗎啦 呢幾十年發生咗咁多大事
90年代
如果唔為攞獎,而家都可以玩改編歌既
但有youtube既年代,唔知仲有無80年代咁玩改編既光景
始終網絡年代,要搵好野聽太易
而家唔識韓文都聽kpop啦
以前唔係有好多本身都好紅然後買返嚟咩
3子時期既歌唔差,好多都係Paul寫
咪就係囉,難聽啲講死咗先有人留意返佢哋仲記得佢哋,本身佢哋同raidas 達明 太極 blue jeans 等等同一命運,過氣咗就係過氣咗
林憶蓮就跟李宗盛前後好大分別
達明就唔洗講

彭羚得復出果兩隻算係
特別係要多美麗有多美麗係幾正

beyond 3子年代 sound 請把手放開 good time 三隻好鮮明
但係就係得三隻(二樓後座仲係轉型期)
王菲嗰啲比較冷門同偏門
講緊許愿時期嘅林憶蓮
twins個堆友情歌同兩個人個種互為一體歌無其他人唱到
咩拍住上/相愛六年之類
絕大多數歌手都會唱到
佢哋一出道女校男生戀愛大過天
如果俾返當其時好紅既鄭秀文陳慧琳嗰啲根本唱唔到
其實楊千嬅仲遠遠未到Twins咁紅
果時最接近應該係容同陳
唱梗係得,有個種feel先得ka
外國紅唔代表轉返做廣東話一定紅既
但依家果堆外國人請槍歌真係冇首紅
完全唔係香港人鍾意聽既節奏同旋律
仲有關淑怡
2R真心唔輸twins
得啲停經Fans會鍾意
Twins形象同啲歌都正好多。
agger,可以話係marketing最成功產物
但同一堆歌比唔岩feel既人唱,都係嘥咗
娛樂事業本來就係講包裝同運氣
其實影響大係關淑怡一直都上唔到位,每次差一口氣先上唔到一線,本身嗰陣啲人睇好佢同王菲接班天后,兩個當時外型形象都掂,實力又拋離同期一大截
反而sammi 同彭羚上位係意外,本身佢哋條件唔係一線頭
主要係團歌無乜邊首傳唱度高
後來單飛既歌題材有啲又太個人
未必hit得中大眾既生活,無共鳴

即係首先首歌係好聽,已經贏咗一大半,其次題材
兩樣都做唔到,想彈起都難

Twins既歌藝可以唔使討論,出道頭幾年啲歌係好聽
題材岩岩hit得中中小學、愛情友情、校園、青春題材
呢類題材係後生仔既最大公約數,再加上兩個人又係𡃁妹,殺哂
求其搵兩個後生女都唱得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞