Twins算唔算係香港史上marketing最成功嘅產品

1001 回覆
1316 Like 67 Dislike
又唔可以話佢完全錯既以前歌手要經歷幾多重關卡,再要比唱片公司睇中再睇重先叫做有機會出道,依家果批,有啲顏值+市場有啲反應就硬推,學唱歌都懶,呀豬呀狗都可以出歌
好老實講,梅姐喺90中已經out晒,反而Leslie復出後轉咗唱腔仲跟得上,邊度似依家咁多年嚟仲聽緊依啲
以前90年代咪又係咁,不過00年代仲恐怖
一代不如一代係事實
事實佢地贏在形象加歌路吸引到人
嗰陣讀緊書
日日返學都討論,放學放假又一齊去唱K
最記得考完試就一定去唱K,必備節目嚟
你講緊最流行K歌嘅年代呀
學生K lunch幾十蚊一個人咋
然後你喺度洗腦式咁改變歷史同呢代人嘅所有學生回憶
真係好癲
Twins就算兩個各自有負面新聞都根本唔會影響到佢地,陪住大,點都唔會放棄咁濟,陳奕迅容祖兒Twins呢啲就算開三十幾場紅館都一定場場爆
做歌手走捷徑有好有壞肥姜同Eason 已經係人版
根本發生所有事同人地工作無關
人地做偶像派就有人用實力派標準去行,呢啲係人地市場競爭嘅鬥爭方法嚟。
咪就係樂壇咁廢先要攬住過氣明星,以前梅姐Leslie臨死前啲演唱會都滯銷啦
但佢地之前已經轉移咗返強國所以廢事講太多
呢個撚屌block咗佢好耐 佢係啲心地唔好 鐘意講on9嘢嘅attention seeker嚟
兩個近幾年直情搬埋上去住添啦
張國榮臨死前其實成日俾娛記攻擊,特別係大熱0個個造型
所以我咪話,究竟佢活係咩年代先講得出千禧年代,尤其係初期既廣東歌少人聽,仲要吹到大部分去哂聽國語歌
再離譜啲,依家既樂壇受眾程度好過千禧年代

家陣係連一首hit歌都數唔出
最當紅果批偶像出咩歌都完全冇人理,得班小眾fans圍爐
咁樣叫好過千禧年代

再講,一個樂壇如果主要聽眾唔係年青人
咁呢個樂壇好快收皮,而且冇任何將來
年青人從來都係帶動流行音樂既一群人
如果呢一代既後生仔都唔聽,廿年後會搵到咩人聽
有冇諗過嗰陣已經比以前差咗好多,20分同0分嘅分別其實係冇分別
鬼唔知咩,個陣中學畢業 sing con 成間學校5/6班有3班都係唱 我們的紀念冊,不過主要係中學同小學雞囉
咁係因為冇人接到班囉
依家果班偶像事實就係好撚小眾,fans普遍又老齡
你諗下如果掂既話,都上左大陸搵食啦
駛撚留係香港扮黃呃飯食咩
基佬榮阿嘛,仲有大把花名,屌得Leslie 最勁係毒果死後神化Leslie又係佢哋
佢係Viu啲打手走出黎帶風向,等人覺得佢地班偶像幫到香港樂壇
事實就係趕緊客
年青人係drive到流行音樂發展既主要力量喎
後生仔聽歌又唔計數呀?
依家邊個有能力既歌手開十幾廿場紅館,鏡果班啲牛仔都收曬皮啦

要數到近年出道既歌手應該得mc有呢個能力,但要睇多兩三年
真係mirror 玩左五六年都打唔上內地證明呢隊野大6都標籤做垃圾
Gill都有實力已經分唔到係假膠定PR

Boomers同millennials都係人口最多嘅cohort嚟
當年中小學雞呢班人都唔夠多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞