Twins算唔算係香港史上marketing最成功嘅產品

1001 回覆
1316 Like 67 Dislike
00年開始香港既歌跟唔到亞洲,世界潮流, RnB 跳唱快歌 電音舞曲,乜撚都冇咁滯
睇下同咩年代比
同依家果班大陸都紅唔起已經好有市場
因為就咁買CD同 down MP3冇咩分別,所以twins既CD就送好多野,就夾幾張J圖寫真俾人打下飛機咁
正解
你講得更詳細更全面
又同垃圾比,咪又係垃圾
自從四葉草 戀愛自由式之後,香港就無拍過青春劇

Twins當年都有一碌蔗、這個夏天有異性
我仲記得乜鬼初戀嗱喳麵,一堆無咩腦嘅青春電影同劇
跟住變咗追台灣偶像劇,然後韓國長出長有

香港啲靚仔靚女唔知去哂邊diutv 搵啲30歲嘅後生仔拍想嘔
K歌唔係香港獨有

再上一個年代有westlife backstreet boys spice girls呢啲
另外想講全球整體銷量下滑同互聯網興起有好大關係
以前除左買實體碟都冇咩途徑聽歌
2000年打後就唔同哂
多左老翻同MP3令正版CD銷量大減
去到依家香港歌手都好少出實體碟
根本啲人獨醒
以為自己好識音樂聽小眾嘢,叫得小眾嘢就代表大部分人唔識欣賞啦
不過而家都唔再興唱K, 仲日日係到J K歌懷緬過去冇意思
係懷緬好聽又受大眾歡迎既歌,唔係K歌
你又搞錯哂
反而覺得佢地造星會贏
睇下肥薑anal,賤鏡,都係呢啲level
咬字唔清既廣東歌我一律唔會聽
咁我都有down歌
不過我身邊嘅人同埋我自己都係,唔會乜都買
都係自己最鍾意嗰一兩個歌手先會買
所以我先話要儲錢買
以前啲人屌K歌係屌題材來來去去都係情情塔塔
但問題係聽歌最主要係旋律
你首歌首先要好聽,咁先容易帶到你想講既思想出嚟
唔好聽講乜都無用
賤鏡仲un緊
呀Mo係醫院有播
記得當年王菲執迷不悔送寫真月曆好有女人味啲男仔走晒去買又J又聽佢唱歌
你覺得依家啲廣東歌搵外國人作曲再配廣東話詞,整唔整到一首hit歌?
我就覺得冇乜可能
90年代初已經屌緊啲歌朗朗上口太多K歌
啲歌好聽就好聽㗎啦
咪間唔中聽下,你都識講而家有好多選擇
我都會間唔中聽張國榮beyond啦,再舊啲嘅外國rock band Jazz我都會聽,唔係我年代添,一百年前都有
好聽嘅歌係可以經得起時間考驗

但係貼個k歌label落去貶低佢哋仲無意義
華星年代後期 搣甩學鄭秀文形象之後
已經別樹一格
到此一遊 夏天的故事 冬天的故事已經儲落一堆 fans
去到 Play me loud kiss me soft 少女的祈禱唱到街知巷聞
但係有半隻碟玩快歌都唔係主打
朗朗上口幾時係一首歌既缺點?
好聽、好旋律自然多人會唱啦
就算你話有啲歌,專為唱K而唱,咁首先你要問首歌好唔好聽
而唔係標籤佢係K歌,就打話佢低質
呢個係唔經思考既講法
其實嗰陣好多人已經轉聽英文歌,多過廣東歌
agger,首歌好聽唔會因為你話佢K歌而唔好聽
首歌唔好聽自然唔會彈起
大把歐美歌都有所謂K歌特質,係好聽阻都阻唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞