(借ac) 我是大家口中的DC9 從DC立場出發 探討而家DC嘅問題

1001 回覆
104 Like 1485 Dislike
call車app唔會逼你揀8折
揀8折係你自己㩒
dc 收費服務範圍等受規管
係因為佢係公共服務

而uber 係私人服務
規管方式理應唔同
所以我唔認為接受uber 海鮮價就唔可以屌dc 坐地起價

=== ===
問題只係一個地方政府
有責任為公共服務制定長遠穩定發展策略
如果任由私人巿場服務打殘公共服務
咁佢不如唔好再發dc 牌
全面私營化仲好

但另一方面
uber 喺香港根本就無正式規管
服務商無任何公共責任同承諾
隨時可以唔玩
服務穩定性更無從談起

結果就變實際上引入咗競爭
但即使dc 競爭失敗理應淘汰
都唔可以無dc
要以一個殘存方式保留喺度
撘嘅唔想撘 揸嘅又唔想揸
講真 我上過唔小輪椅客 ,佢哋都會主動俾啲貼士
其實我覺得一個類似uber既預約app可以幫到市場,我諗大部分人都係想準時搭車去目的地。如果可以喺app約最就近既司機,我覺得好多人願意用。 但你哋業界大佬們連電子付款都唔肯普及化就無謂講咁多

講返你個論點,正價的士少咗客點解仲要屌客、拒載同其他問題? 係咪我理解錯

其實我覺得啲問題好大原因只係個人品格多過其他原因。折頭的士擸晒正價的士啲客,唔係應該自己做好啲,又派咭片去搵熟客咩?
你話雙重標準吖嘛,根本2個概念
依個問題關貼士事? 要舉牌寫住「我會比貼士」?
你自己話你跟足程序跟足法規在先
你真係跟足再開post啦
可能我講得唔清楚 我唔係屌鳩Uber 依家Uber taxi=合法加價我仲好添, 我係屌緊折頭黨
係兩個概念一個主動一個被動,只係Uber做左講價個part姐 就變相係合法
無話關事 只係我唔會走左去
咁你咪繼續揸uber囉

又要話dc9多垃圾
又要幫dc9講好說話
咁為乜

垃圾就應該俾人屌
都唔知你噏一大段做乜鳩
一大堆藉口包庇dc9啲戇鳩嘢
dc開價我相信都係供求 難道有30架吉的係到佢走去開價?
如果你從來都係call正價的既任你屌
明明的士落街截就有
點解啲客係要咁煩又比貴啲又要等又要冒司機唔熟路嘅風險去call uber?
就算繁忙時間行紅隧佢閪面我都叫有車坐
我坐完唔滿意我可以評分比低星佢
呢個就係佢閪面嘅後果
我撘得開心我又可以比貼士佢
調返轉
我撘的士我撘得開心都可以比貼士
咁你哋閪面又香港腳發作咁chokchokchok我可以點?
錢又要比你哋 氣又要受埋
撘程車唔係話邊個搵邊個著數
互相尊重最重要 點解要我比你哋承受更多?

唔好再講啲咩我唔係呢啲司機我唔會咁樣做
好似我上面咁講依家係討論緊成個行業
你好清高但係你改變唔到個問題都冇用
你可以話你唔會做但冇得唔承認你個行業冇做
你承認行業有做就必須承認依家發生嘅嘢係自食其果
唔好將所有問題賴落人到
唔係合唔合法,係令人接受,你上面講uber海鮮價啲人唔屌uber
所以我咪探討問題,由dc立場出發,當然你哋唔係持份者,一定有好多反對嘅聲音,我明白。
我亦都明白市面上嘅的士部分都好有問題
今日先喺尖沙咀見隻dc9
過路位綠燈停中線上客
塞撚住成條街
dc9真係唔死都無撚用架
點解DC9咁中意篤油同閘人
係咁喺度我冇試過我唔係,而家同你討論緊成個的士行業嘅問題,得你唔係有撚用?你啲其他行家大部份都係呀嘛
我都好僧依d垃圾
屌你唔使咁撚有禮貌㗎

直接屌柒個的士狗啦
有正價有8折傻嘅都揀8折啦, 你要屌就屌個平台點解有8折可以俾客揀
其實同Uber狗一樣兩邊都咁僧
唔係話撐dc9,我call過咁多次和記app車都好好
不過唔係成日call到咁解姐(長途通常call到)

最仆街dc9通常係街截
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞