(借ac) 我是大家口中的DC9 從DC立場出發 探討而家DC嘅問題

1001 回覆
104 Like 1485 Dislike
跟法例報左稅未?
佢唔係探討的士問題,佢係幫個和乜apps賣廣告
唔係問你係咪正更呀?
問你有無報正稅呀?九唔搭八
有就有,無就無
唔好意思 唔係住嗰頭
關於折頭方面
唔合法應該係無爭議
但折頭同啲人屌部分dc 服務態度差係無關的
反而有好多做折嘅call 的服務遠比正價街車好

服務質素嘅分別係在於管理

=== ===
以我作為客嘅觀察
通常服務好嘅dc 都係入咗某啲車隊/台/app
跟車隊接單
然後整個車隊嘅提供嘅車質素都唔會太大落差

而服務差嘅dc 多數係街車
即使個司機本身有接開車隊單
但只要你係街客 質素都無保證

呢個根本係好多從業員無自覺要人管嘅情況
正如你所講 阿豬阿狗都做得
如是者dc 行業咪正正係需要管理改革
先可以改變現況

折的反而係話畀大家知
如果管理服務做得好 收平啲都有得做
一句講哂其實現實就係uber體驗好好多

如果你要站在道德高地話人地 咁首先你地要做好自己
唔可以雙重標準,其實如果的士真係跟足法例行
大家點會嘈呢?

Uber係一開始就已經講明左會點收費,個客知道點揀,而且uber都會懲罰(雖然比較輕)唔接單既人,但起碼有事要call車都有車而且唔會太難

Call 的士受氣係真係基本,而且唔係少數,咁點會有人鐘意?

同埋uber同的士根本唔算係敵人,uber同車主車行就係,其實uber都好支持uber taxi啦
係啲車主先怕個牌價跌姐,同樣係的士,服務uber taxi>非uber taxi
大家快啲去apps store 比負皮
駁唔到
其實香港人俾得起錢 但因為的士唔值姐
以前大家冇得揀就話 有得揀 uber好服務啲又唔貴
點解要call的士甚至正價?
所謂幫到司機只係司機單方面得益
5人的士 坐五個人 算唔算? Uber7人車貴好多
拒載兜路等都唔關我事,因為我多數揸私家車,憎鳩dc9係因為你地揸車揸得西。
係,而家俾我感覺Uber係偏向左Uber Taxi
十部都無一部五人的,仲有,你真係覺得坐到5個人我正正經經call架五人uber 唔好
問你質素你就講價錢
你的士就算出到架7人的我都唔撚會坐啦,咁撚閪
係小既 但價錢上相差幾多下 無記錯既話
不過新既日產係5座
?
即係UBER比的士好係咪?
設立年齡限制先,應該係最易實施嘅方法
on9, 哩個先最難,年齡歧視
駁唔到就開口埋口犯法合法 唔講以為愛国廢老
法定年齡退休,退休後仲想揸要每年身體檢查
65歲以上揸車根本就要立法每年交body check
先可以出車牌

而家講緊載客 直頭65歲以上唔比揸啦
已經有啦,
的士、小巴等商用車司機續領駕駛執照的體檢年齡由70歲降至65歲,並改為一年一檢
其實而家的士係每年都有免費身體檢查不過係自願性,不過都係檢查d雞毛蒜皮
咁即係本身根本唔知發生咩事
你提出問題,都要附上解決方法先可以繼續討論架嘛
你下下叫人用你個APP,但世界本身就有另一個APP做得好
你又俾唔到理由我點解唔用UBER要用你個唔知乜野APP
其實你準備好黎討論未?
有個平日,趕時間攞完印刷品要過海去會展
截的扮睇唔到 app正價call又冇人接
Ubercall的士接左單踢單

改call uberx 即時有車
決定以後唔會再call的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞