(借ac) 我是大家口中的DC9 從DC立場出發 探討而家DC嘅問題

1001 回覆
104 Like 1485 Dislike
你憑咩?
你都只係搬部戲出黎就話係數據,的確的士問題存在左好耐。
拍戲既一向都係誇大取寵,但我唔敢講以前有幾大量比率,因為我真係唔知以前嚴唔嚴重,但目前黎講係極大量,尤其係街車特別多。
成撚日賴折扣黨,有無諗過大部份人都係隨街截的士截中閪嘢
就係街截嗰啲先最閪,又嫌近又嫌遠又嫌過海又話唔識路又盛
啲八折的有時叫幾次認得咗仲有水吹吓又唔兜路幫手盡飛
你根本睇唔到最多人覺得最有問題嘅喺邊,將所有責任卸哂落其他人度,個post其實無意思,你都應該無辦法叫啲仆街閪的改善,不如專心跑多幾轉溝淡少少少少啲閪的
最大問題咪就係街車個班,成個post一路都討論緊依個問題
我就不斷提出我所認為問題產生既因由,我亦都提議過可免則免,用call的app解決目前你地面對既問題,然後又不斷loop其他行家咁咁咁
我當然唔需要有數據
因為我講緊90年代 的士態度差已經係受人關注既問題

你需要有數據既原因係 你認為 85折係導致愈來愈多差司機既主因
咁你冇數據你點知85折導致?
例如你搵03年後 85折的士後對比03年未有 投訴激增10倍 先叫有關連

例如 我身體有三高,原因可以係食煙飲酒唔運動
你依家就話 只係因為食煙
咁你咪搵數據 我開始食煙後三年個肺突然花左
唔係9up係就係
Uber 其中一樣做得最好係你可以寫衰佢,有得feedback

傳統的士無回頭客生意,預著個仆街司機無仇報
樓主我屌你老母
咁你的士狗立場出發
而家咪就係屌鳩你班的士狗垃圾囉
你唔係代表的士狗
咁你上黎仲有咩意思?
冇人想知你有幾撚聖人架喎
要講緊係大範圍咁講架啦
定係你就係想上黎話俾人聽你係一個聖人?
法例俾唔俾你簡客?
係你成個行業有問題
>撞到差司機嘅機會低過的士好多

Exact7ly. 平心而論雖然香港人要求係好高, 但都唔係一有問題就出嚟屌. 唔係試過幾次都唔會咁.
雖然我而家用 Uber Call Taxi 少咗好多呢啲問題. 但係整體上 Uber Call Uber 私家車 服務都係好過 Taxi.
多謝你既提議,不過我相信投訴的士每年都係上升緊,應該依樣野大家都不容置疑
所以我都不斷建議大家用有平台既call的app 大家有任何不滿都可以經平台投訴。
睇完

你好岩做dc9
問題係你冇提出點樣去解決嗰啲態度唔好嘅的士狗
每年投訴係上升緊,愈來愈多差既司機
都唔代表85折係主因所以你先比人屌足咁多頁
好似冇85折就解決晒大部分問題咁

有唔同原因
例如太少牌照 以前比人揸死晒 車租加足好多年 司機愈來愈9
冇管制以前唔洗扣分
的士牌照係永久 所以政府唔可以加條款 規管,或者收返個牌

明未呀天才
>一睇呢2句就知你真係冇乜搭的士,或者只係你自己用車既時間地點易有車肯載你

Exact7ly. 試過最差嗰次 十幾20分鐘 五架車都講話唔過海. 最撚慘係以前覺得港島區啲的士態度好啲, 最近一年都覺得有所下降. ( 雖然仍然肯定好過九龍 新界 )

受過氣太多次結果而家全部 Uber. 就算係 Call 的士都係 Uber 算鳩數. 明知道係貴啲. 至少信用卡食埋回贈最多俾多 5%價錢明買明賣. 唔覺得自己係乜嘢大客, 都係每個月洗千零蚊搭的士但係起碼唔使受氣.
當然由我個立場出發去講依件事,從來都係我立場出發
當然你睇到其他野問題,我都唔會去反對。亦都可能係造成問題所在既因由
食屎啦DC9. 屌你老母, 有種show張稅單出黎睇下有冇報稅
又loop了
投訴都冇用. 而且好明顯解決唔到.

我而家只係希望政府大量發的士牌. 直至到的士牌 跌到去100 萬蚊樓下為止.
我都想班車主可以收皮
以我所知投訴平台會令到司機封ac/退差額,類似Uber,不過hktaxi同Uber都係同一公司
咁又公道講, 好多時都係冇收我豪子
因為你冇提出解決方法
用app唔係一個解決方法黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞