(借ac) 我是大家口中的DC9 從DC立場出發 探討而家DC嘅問題

1001 回覆
104 Like 1485 Dislike
啲85賤種老母個閪都係85折
唔係點生到個85仔出黎
將來個仔都會係85折得半邊屎忽
兩間生果檔一間賣8蚊一間賣10蚊
個客去8蚊檔買生果,10蚊檔即時屌鳩個客老母
話佢係資本主義下嘅惡鬼
靠壓榨10蚊檔主 逼佢地加價對抗你地
仲話要停業等你地冇生果食
你要咁樣比喻嘅話
要加埋政府立左法生果賣10蚊唔比減價
有時候係call返嚟嘅的士先做到正常嘢
咁何謂正常嘢?正常收費 正常行車
唔會玩兜路 唔會玩講價 態度良好
我遇到呢種司機都會叫佢唔洗8折
比原價佢okay
但係街截個啲 好似永遠都做唔到呢啲嘢咁
呢個行業真係一個笑話
你自己無好好經營 仲屌返啲客cheap
DC狗就係DC狗
咁檔主要屌嘅唔係客啦
而家啲客寧願比貴少少買隔離檔日本生果
唔洗撞手神買到你地所謂嘅「優質」生果
你個比喻唔得喎清
不過dc9係抵死係要死全家
Uber 貴,但係個司機駕駛態度好好多,而且有咩問題我可以report 佢
dc9?風琴腳,超速,見位就攝,叫佢慢慢揸仲要俾佢屌返轉頭
而家唔係同老細一齊截都唔會再坐紅的
唔啱再講
樓主一路話8折的平啲趕絕你地呢啲善良守法嘅司機
然後又話Uber 又貴又未必好態度
咁點解你地又平啲態度又咁撚好
會喺Uber之下難以生存?
比例問題dc9八成都係賤種
Uber狗可能得一兩成
可能佢想借機屌鳩班85賤種啫
DC9 寧舍多理由
咁佢既意思咪就係你唔好同佢講乜時間錶收
因為uber 都係浮動,peak hour 就有surcharge,你接受
佢個錶就24小時fixed, 帶出佢peak hour 冚旗等你開價都好合理

其實佢個logic 又錯唔晒, 只係uber 做出黎好睇
得就得, 唔得就唔得, 唔撚洗我一架架問, 呢架500果個收250咁樣

但鬼你叫你有牌咩, 你DC 9 叫政府比你的士加價, 不如叫政府無上限出的士牌/的士牌跟你個車牌。一野收尻晒D 牌商皮好過啦
lm
支持
就算裝左電子收費,例如八達通咁,八達通公司係唔會幫佢報稅,最後都係自己報,分別應該不大

最直接係合法化uber 取締DC9
機場D的士搭親個個都渣到癲狗咁
要我出聲講司機我唔趕時間
司機主動比折扣就是犯法了 我兩邊都屌
我唔係屌正常客 我係屌call 85折又要攞正價單既閪客。
所以我都贊成Uber 既合法加價時段。
其實Uber9都係要自己報稅
Uber 投訴真係有反應

dc9 投訴 = 石沉大海,算尻9數啦
但係uber 服務好過你班DC9 多多聲
其實peak hour 有surcharge 好合理
外國連火車都係咁收錢
問題就係唔透明唔統一
而uber app解決左呢好多問題
1.多種支付方式
2.可以加價
3.路線一早已經定好

的士司機想加價就應該支持全面改革的士牌照制度

點解的士車牌會有投資價值咁奇怪
應該考到個的士司機牌就可以出架車取酬載客
出唔到車既可以同人夾

另外uber 司機都要考司機牌,咁就保障大家啦

加價根本唔係辦法,的士減車租先係
樓主打咁大篇文淨係想屌85拆的士
關於uber嗰啲全部都唔關事

供求問題
假設服務都係一樣,
咁有人肯收少錢去"供", 佢地自然會優先搵到個"求"
佢地85拆都維持到生計, 你又吹佢唔脹
我唔係為求加價,只為求大家唔好再call 85的,
我覺得要全面改革,日本個套,公司包月薪跑數出佣, 一部分就係公司的 一部分係私人的
樓主打咁大篇文淨係想屌85的士
關於uber嗰啲全部都唔關事

供求問題
假設服務都係一樣,
咁有人肯收少錢去"供", 佢地自然會優先搵到個"求"
佢地85都維持到生計, 你又吹佢唔脹

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞