(借ac) 我是大家口中的DC9 從DC立場出發 探討而家DC嘅問題

1001 回覆
104 Like 1485 Dislike
打風落雨濫收附加費 呢啲要明例禁止有罰則先啦
做乜又推返上嚟
又要屌多次樓主老母
等撚到聖誕都未見回應拒載問題
個post主要的目只係show你係高地, 再反手屌其他你睇唔起嘅人
包括其他dc9, 85的, uber, 85的乘客
兩句概括:樓主只係想表達自己係清泉閪 85的搞到樓主生意少咗正仆街
張司機證有相有名有number都搵唔到人?
咁張司機證有咩用?
寫咁大篇野,唔逐點回應,我用親身經驗答你。

近年我需要喺葵涌工業區返工,
咁我朝朝就慣咗西鐵到荃灣西,再轉的士駁腳。

想用正規途徑截的士咩?
而家啲的士佬唔知係咪知道喺得荃灣西截的嘅,都係短途駁腳,索性連的士站都唔入(我唔信的士佬唔知朝朝荃灣西的士站都排長龍人等車呀),喺個站隨時等20分鐘先有車。

用app (飛的/HKTaxi)截車?離譜到我+30貼士(連原價就$80幾,只係10零分鐘車程),都無的士佬接單。

我用Uber,係貴過原價呀(都係$70-80幾),但起碼有司機會接單,5-8分鐘會有車。咁耐以嚟(都年零),未試過有Uber 司機打嚟問我去邊、更未試過叫我取消。都唔講我喺美孚站撳定Uber,較啱時間我一出荃灣西就即刻上到車。

家陣唔係Uber搶你啲的士佬生意,係你地富貴到有生意都唔肯做,咁仲有乜好講?
樓主有無2千一更?有嘅都想考返個6號牌
樓主撞車死撚咗?屌你老母
我無屌Uber 我仲讚Uber 我都有做Uber
乜差都有 信用卡都有(要經hktaxi)
可以 應該都有好心出黎做下既
不過貴客可能要慢慢等
就算你有車牌都無用 不過你有咩證明佢拒載你?
我唔係早更,但可以試下答你
返工時段搵車一定係難係人都知
返工時段唔愁無單,call的app大把靚單,自然會揀黎做(跟住又有人會講揀dc可以揀客嗎…)
以我所知依家Uber 朝早日日都有每張單+30-40$
Uber taxi都有 基本上佢接你張單分分鐘都過百,佢密密咁食,1個鐘都幾和味
咁Uber車除左得Uber仲可以係邊到接單?
唔好考,會俾人唾罵
請問想問咩?
我無講Uber搶我地生意
請問邊part睇到我瀨Uber?
最好你哋班dc9千祈咪撚開工 咁啲閪公司就冇得逼人打風落雨返工
無有錯 我地的確唔比開工,香港人唔打風睇戲飲茶打牌已經好幫到手
唔係你班同行海鮮價,uber點會做得起?
次次上車都要諗埋DC9 做唔做我支旗,搞到我夜街都唔敢出,出襯都要call成個鐘車先有正常司機
如果五六晚係真係難既 lkf tst一定難
咁就支持下貴價Uber
不過如果你話成個鐘先有,我諗應該係勁繁忙時段,咁Uber應該都唔平
所以個錶都唔知有乜用,人一多就變白牌車,而唔係大家乖乖地排隊上再跟錶
DC9 慣左做白牌,就咪屌人做uber
所謂合唔合法,咪又係政府用法例圈地畫餅
咁需求一多,自然就會處理左班大旗->中旗->細旗
跟錶無問題,需求小左自然會有人處理,
同Uber 依家情況差無幾,肯比錢走先,唔肯比錢慢慢等下價錢回落
點解唔用貴國高德地圖北斗?
我用開美國野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞