(借ac) 我是大家口中的DC9 從DC立場出發 探討而家DC嘅問題

1001 回覆
104 Like 1485 Dislike
依排見大家都熱論DC9各種劣行
咁我又分享下從本人做正常DC既立場 想帶大家認識下從其持份者出發

首先本人開工從不做大家口中dc9各種不是
我開工起得支旗去接街客既就邊到都會去,
從來沒有短既唔做 長既唔做 過海唔做 只要係跟足政府收費既 邊到都去。

講下兜路,我作為司機是非常希望拿拿聲做完支旗去接下一張,但有時真係唔係唔識路去兜路或者賺多你個十蚊八蚊,有時真係唔覺意就miss左一個路口就係miss左個路口,司機唔係機械總會有錯誤既時候,錯左都會同客講返聲。

又講下黑的,我承認dc行業中真係好多垃圾,依樣無計 入行無門檻,阿豬阿狗都做得,我都心表遺憾,唯有繼續投訴。起碼我或身邊既行家唔會咁做

講開黑的又講下大家好鍾意既Uber,講起黑的,大家一定又屌dc9坐地起價,發國難財等等,但依樣野搬去Uber,大家又變得好合理合法wo… 搭開Uber都知Uber係海鮮價,試吓喺繁忙時候call Uber?分分鐘係平時嘅幾倍。呢個時候大家又覺得好合理喎?又無人去屌黑Uber架wo,不過都多謝大家咁踴躍去搭Uber,令到Uber嘅需求大增,價錢亦都大增,做Uber taxi又可以合法地做貴價單

周不時都見到繁忙時候call Uber 入機場 屯門 東涌都5/600$
(多謝大家嘅雙重標準)

係網上見到好多人都話Uber好好 服務好之類,當然我承認佢地部分會好既,但點解係部分呢?
我本人都會成日搭Uber 大旗唔塞車既咪服務態度好囉,你地又可以試下繁忙時段,call架Uber tst去cwb 或者cwb去tst mk 何文田行紅隧,你睇下個司機會唔會全程黑面,試下夏天行紅隧架車會唔會無啦啦壞冷氣。

又講下Uber拒載,本人亦都試過多次比Ube私家車‘拒載‘
首先佢地會打黎問你去邊啦,然後隔左陣又打黎因各種原因黎唔到啦 要我取消張單 (佢地取消會影響取消率)
我聽得最多係爆呔同壞車,不佢佢地pr做得好 唔會直接同你講唔去又或者根本唔可以直接講啦。甚至講都冇講等咗幾分鐘,直接取消又有。

最後講下的士既核心問題,就係做壞晒規矩既折扣的士,可能好多市民都唔知道的士主動提供折扣係犯法(喺call車app客人提出就另一回事),當然做咗咁多年提供折扣的士嘅我地叫貨主就攬住一班客,另外貪小便宜嘅香港人見到有平價的士就狗衝。
其實變相令到另一班腳踏實地嘅的士司機收入減小。市場萎縮,收入減少自然開始就用各種手段招客,搞到市場上充斥大量,做爛市嘅dc9車隊。

一開始搞折扣的士嗰班人都係想攬晒啲大長途自己做,嗰時未有call車app就打電話。
到依家呢個問題從而又衍生出一班香港人閪客,覺得去邊度都要有折頭,旺角去深水埗又要折,尖沙咀去銅鑼灣又要折。

可能大家會屌鳩我呢啲係你啲行家做出嚟,要怪就怪以前嗰班dc9,但一隻手係拍唔響嘅,冇你哋班貪小便宜嘅香港人,亦都唔會有折扣的嘅出現。既然大家成日都鬧dc9各種劣行,何不嘗去正正常常正價call的士。如果真係有心嘅大家可以call和字頭的士app,包保大家開開心心旅途愉快。

我想講以香港嘅生活水平同物價。交通費係已經好平,已經唔講其他發達嘅歐美國家。
唔講日本啦,大家都知日本的士幾錢,
如果對比台灣香港的士都唔係貴好多,但台灣嘅生活水平物價低我哋好多。
中國既…大家明白的

但係如果你係有call過什麼7折八折八五折9折的士,免什麼行李費寵物費雜費,單程隧道(可以諒解)但係收據要打來回既,搭折扣的士拎正價收據(犯法),行屯門公路打什麼大欖飛既。一邊壓榨的士司機,一邊就去屌的士既不是,唔該你地收收皮。

分享多個經歷,好多時試過接到一張正價嘅order,上到車或者落車問我俾折頭…仲要攞飛嘅,住私樓個班係最多。真係唔好怪的士司機冇禮貌。

最後大家睇完嘅,如果從來開始都冇call過折扣的士去壓榨的士司機既香港人可以盡情屌鳩我係dc9,任屌唔嬲,我都明白的士行業好多枯枝。

如果有幸坐到我車,一定令你有旅途愉快。

最後最後同貨主講既喺市面上所見嘅宣傳,我都會通通1823投訴你哋提供折扣的士,希望你哋唔好再搞亂的士行業。

利申:周不時我車嘅客我都盡量去幫佢,亦都收過唔少嘅貼士,亦都有良好文化嘅香港人。

祝大家聖誕快樂

謝謝,共勉之
LM
打大篇野
結果原來都係踩低人哋 抬高自己
跟足法例收費跟足程序做事是抬高自己嗎?
歡迎拿出論點討論下
成千字廢話
自我檢討嘅一百字都冇
其餘9成都係鬧客鬧Uber鬧政府收得平
千錯萬錯自己冇撚錯
嫌錢少咪撚做囉
從來不搭八折的士
車牌咩號碼?
有冇交稅?
點解成日唔找毫子﹐零舍一進
D你老母C,死撚返DCFever啦。
點解你會覺得的士個核心問題係折扣的
好似我咁從來唔 call 的士 多數係街邊或者的士站上
但呢幾年我都轉用 Uber
最主要原因係 Uber 撞到差司機嘅機會低過的士好多
我一個星期返 5 次中大,試過一個星期俾三個唔同嘅的士司機同我講淨係停中大門口,唔上山。每個月總要受兩三次氣。
Uber 我依家用咗兩年,態度差有嘅,但無試過好似的士咁過分,而且機會細好多。
的士狗最鐘意話自己衰
係因為收得平
因為Uber
因為折扣黨
講到8 90年代乜都冇又收得貴嗰陣就好好服務
咪又係差到要拍套的士判官
Uber收得貴就叫黑Uber
究竟明唔明Uber個玩法點

貴同平 從來都係講時段同供求問題
但點貴點平 app 都有個price range show出嚟
咁個客知道有幾貴 而又肯畀 冇問題喎

反而想問下的士(唔跳錶果堆)個價點定先
$100/1km?睇心情?定係任你嗡先?

搭個車仲要浪費時間同你玩估價錢
唔急唔趕都唔搭的士啦

講到尾
的士跟錶收費真係咁難咩
做錯事就話自我檢討啫,自問無做錯點自我檢討
有冇睇清楚…我話法例收費已經唔貴,你哋仲要call折頭的…
我都冇鬧Uber 我仲讚賞Uber taxi可以合法做貴價單…
係咪閱讀理解零分
歡迎任屌
我從來無試過…
歡迎任屌,我每次入中大都會入埋去,不過成日係入面蕩失路
你鬧你班同行做爛市丫嘛
又折又定食
鬧客托柒咩
你班同行肯企硬嘅客有撚得少咗咩
我唔知你係咪咁清泉啦
但至少有部分的士司機個態度差到爆
我當 10% 丫
我一個星期返五日工 搭十次的士
則係我一個星期至少要硬食一次差嘅司機
咁你覺得可唔可以接受?
Uber供求問題加價係無問題既話,咁就唔需要立法規管車資
Uber taxi一樣 我都做得 變相合法加價咁姐
想請教你
有司機行車證 有相有number 有冇邊個department係check到你地資料
一隻手就啪啊響既
睇唔過眼唔鍾意咪quit囉
我每次入機場都call八折的,好簡單因為平啲囉
對方一樣好服務有禮貌

你班撚樣稅都唔交,學咩人講話跟法例做嘢
歡迎任屌,的士行業廢佬廢伯最多,我都心表遺憾
的士啲車咁舊點坐啊 坐後座震撚到仆街
有晒資料仲想check咩資料?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞