大學notebook ownership 集中討論區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
電腦白痴想問呢部夠唔夠文書上網睇電影?

睇graphics應該ok, 不過部野睇落好重

貧苦學生哥無咩錢

你話ok 就信你喇巴打

2.1 KG
重到死狗都唔屌
surface pro 定 mbp好

我都諗緊

諗緊+1

surface pro
touch mon

TOUCH MON係幾爽既
但tablet 其中一個問題係電量損耗
好似sp4咁過左一年續航力大減

我都諗緊
Sp好似好容易出問題
保養又廢
加埋keyboard 差唔多成皮野
不如買mbp

apple care 其實值唔值加
當88xx買mbp13" + 1700又係過萬

貧苦學生哥無咩錢

你話ok 就信你喇巴打

一定好快收皮

打死唔用hp 野

hp同dell, 信心危機

我記得year 1入lib見到一排HP機死哂果下

以前乜都唔識老母買hp 廠機
淨係上網睇片2星期就壞比老母屌撚死
printer 又係 印過幾次就已經開機自動關 又load 唔到file 仲要重印幾次

寧願唔用電腦都唔用hp

巴打都係返下工再分期買好少少既啦

hp同dell劣評如潮

另外post有個巴打話佢係某間做internal product line, 話啲ownership program啲機係維修機repackage過。我懷疑係依兩間之一

asus都係
兩年前買過
換到第3部機先正常(依家仲無事)
surface pro 定 mbp好

我都諗緊

諗緊+1

surface pro
touch mon

TOUCH MON係幾爽既
但tablet 其中一個問題係電量損耗
好似sp4咁過左一年續航力大減

我都諗緊
Sp好似好容易出問題
保養又廢
加埋keyboard 差唔多成皮野
不如買mbp

apple care 其實值唔值加
當88xx買mbp13" + 1700又係過萬

你當Apple care係保險就得
apple野過保一拎返去原廠整貴到仆街

貧苦學生哥無咩錢

你話ok 就信你喇巴打

一定好快收皮

打死唔用hp 野

printer 又係 印過幾次就已經開機自動關 又load 唔到file 仲要重印幾次

寧願唔用電腦都唔用hp

hp同dell劣評如潮

另外post有個巴打話佢係某間做internal product line, 話啲ownership program啲機係維修機repackage過。我懷疑係依兩間之一

而且好大程度上性台 同price 係成正比
3千幾既手提同千幾既desktop 係差唔多

姐係人手一部iphone7 果時你攞住部iphone 4 咁
睇下片就好啦 其他野就諗都唔好諗

最後都係~返工啦再買hp 以外好少少既機

一定好快收皮

打死唔用hp 野

寧願唔用電腦都唔用hp

hp同dell劣評如潮

而且好大程度上性 同price 係成正比
3千幾既手提同千幾既desktop 係差唔多

姐係人手一部iphone7 果時你攞住部iphone 4 咁
睇下片就好啦 其他野就諗都唔好諗

最後都係~返工啦再買hp 以外好少少既機

要係一落單果陣買埋?
另外 果個3年保同 Lenovo / M$果D3年保是咪都冇咩分別

要係一落單果陣買埋?
另外 果個3年保同 Lenovo / M$果D3年保是咪都冇咩分別

AppleCare 落單果陣唔買就要另外同Apple 買
貴好多

Lenovo/M$ 保養同Apple保養好難無分別

要係一落單果陣買埋?

成皮買部notebook. 加apple care 啦。保你3年唔做錢整,其實係抵。大學個apple care 仲有discount.

要係一落單果陣買埋?

貴好多

apple大晒
生活態度
想要輕薄notebook
唔打機
有冇推介

文書工作 睇下片

x270 for sure, 6k only

加埋打下機 唔重 有咩選擇

放棄續航,揀xps 15
放棄金錢+大部分game,揀mbp 15
Both ~1.89kg

唔打機 貴少少唔緊要
想長用既 唔想過幾年就lag到傻
最緊要輕,薄,順

最輕薄就一定係xps13, Thinkpad carbon, macbook 依幾個系列 (Microsoft 冇研究)

但過幾年lag 唔lag我又真係唔敢答你

咩年代
所有用ssd嘅電腦都唔會越用越lag架喇
2017喇

要係一落單果陣買埋?

貴好多

apple大晒
生活態度

同ge X1C / SP LAB +3年保都係 8K
mbp +多2年care就10000頭
好似果有2k 俾黑洞吸走左咁
無神神唔見左
想問下巴打e部機底唔底屌
hk $8200 有 gtx 1060

https://www.amazon.com/Acer-Predator-Helios-GeForce-G3-571-77QK/dp/B06Y4GZS9C
想打機又想用Mac

要係一落單果陣買埋?

貴好多

apple大晒
生活態度

無神神唔見左

買logo嘅野你識條鐵咩
X1 CARBON有TOUCH MON既話真係狗沖
可惜冇

要係一落單果陣買埋?

貴好多

apple大晒
生活態度

無神神唔見左

買logo嘅野你識條鐵咩

果2000係買macOS
可惜冇

Intel graphics
想買呢部(唔係OWNERSHIP PROGRAM入面)
讀ENGINE ,想要TOUCH MON同埋可以有支筆寫野
SURFACE 就唔諗了,係驚佢個保養
呢部HP我計過就算加到3年保都係6K7
可惜冇

Intel graphics

有乜問題?
文書機ultrabook黎

文書工作 睇下片

x270 for sure, 6k only

加埋打下機 唔重 有咩選擇

放棄續航,揀xps 15
放棄金錢+大部分game,揀mbp 15
Both ~1.89kg

唔打機 貴少少唔緊要
想長用既 唔想過幾年就lag到傻
最緊要輕,薄,順

最輕薄就一定係xps13, Thinkpad carbon, macbook 依幾個系列 (Microsoft 冇研究)

但過幾年lag 唔lag我又真係唔敢答你

咩年代
所有用ssd嘅電腦都唔會越用越lag架喇
2017喇

唔會越裝越多野

裝得多又點
ssd黎架
只要唔係多過90%滿都冇影響
一樣唔會lag

要係一落單果陣買埋?

貴好多

apple大晒
生活態度

無神神唔見左

macbook pro個樣起碼幾年後都唔outdate
其他機呢

surface laptop靚撚過mac多多聲
對住個logo打飛機啦你
想買呢部(唔係OWNERSHIP PROGRAM入面)
讀ENGINE ,想要TOUCH MON同埋可以有支筆寫野
SURFACE 就唔諗了,係驚佢個保養
呢部HP我計過就算加到3年保都係6K7

e 粒 U 慢到 pk wor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞