大學notebook ownership 集中討論區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
做普通文書野同煲劇有咩平靚option

mbp 15 top spec

macbook咁貴
做普通文書野同煲劇有咩平靚option

X270
yoga book 好似幾正

t470p 因為i7 hq

我都係貪呢樣
但無左Thunderbolt 3好似差咁D

如果唔係專業用, 一般家用除左docking 應該冇乜幾可用到thunderbolt , 特別係而家usb c 都唔多high speed docking 同accessories

如果效能需求唔高, 8gb ram 夠用, 寧願x1c

但而家thunderbolt 既adaptor 好多
所以諗緊如果要用到本身部機無既port 呢個就好有用,但而家未諗到
Btw x1c點都唔會,一來佢呢個價位我情願買Mac ,二來用佢呢個spec 畫圖會lag

thunderbolt3 嘅hub/dock 全部都好撚貴
usb-c嘅先平 正常人唔會買thunderbolt3 dock

生活態度
Windows貴價機都是垃圾
咁撚貴我買macbook唔好?
買windows貴價notebook唔值錢

貴呢個我都知 見佢咁多年唔太出名就知
不過因為thunderbolt 係type c 插頭,所以可以直接用埋type c 頭既野,實用性高D

我對Mac 既吸引力唔大,更何況mac 機類似spec 貴咁多同埋window 機可以裝 macOS

x1c行7500u, ssd 行pcie, 除左8gb ram , 點計都快過你揀嘅t470
拎出拎入重量差得多, 但大學機價錢差唔遠, 唔拎出拎入買t470p, 拎出拎入x1c 或者非u系cpu 機

Tb 專業用途上點會唔出名,家用唔係主流啫

Win機唔行vm 好難搞到macos , 而家d laptop 好難換wifi card / 有lock, 淨係wifi 都玩死你.....仲有好多少問題
行vm 效能扣得太多, side 氣
有冇poly freshman係網上落order?
知唔知個人校園電郵同學生證到期日應該寫咩?

上win10有無洗機

差好撚遠wo 巴打

有洗呀
差好遠咩 我見最新個series又係i7+1TB+8GB RAM以為一樣
咁巴打推唔推薦買返Dell Inspiron 17 5767 (i7)?
https://www.hknotebook.com/np17/m.hku-dell/pcs-info?pid=ins_15_5767_i7

雖然都叫i7
但2012到而家已經過左幾代

另外裝完windows 有唔check 下system tray 係咪長期有無謂嘢開住

牙膏廠呢幾代進步左幾多?

自己去睇下3610qm同6/7代既u系跑分再講
其實仲好撚勁,如果淨係文書,睇片
但你話打機,執相執片
你望下部機咁多年無清塵?散熱唔好搞到粒u降頻?

比較返我year 1 買既i5 4210 U同i5 6200U既跑分
好,我等多幾年啦

近年都係慳電為主,唔係淨係cpu , 連埋晶片組計
淨係效能唔使換,但要部機輕薄,頂到一日電量就可以諗下
http://www.cuhk.edu.hk/price/special/
cu 仲係coming soon

一個college一個SU,係咁架啦

普通email同明年今日
想問買機跟既 540+200ACEC coupon係咩黎

12月到6月會有個網叫acec
比你用apple教育價買野
coupon係額外再平

Alumni 係唔係無教育價

有啊....

巴打跟住返邊
黎打個招呼

今日返hku
有冇人留意到surface laptop應該有typo
i5 8gb ram 128gb ssd $7478
i5 8gb ram 256gb ssd $9152

128gb ssd 嗰部應該係跟4gb ram

講左好耐
好多巴打去問過好多次
佢真係有8gb 128 嘅config
十分神奇 出面任何地方都買唔到
所以其實十分抵買

係啊,係ownershio先有得買

128gb SSD 唔好再細d

surface pro 果班不知幾想有呢個spec

ssd 用sd卡煲大

偏偏得surface book 有

Surface pro都有呢個spec揀
想問買機跟既 540+200ACEC coupon係咩黎

12月到6月會有個網叫acec
比你用apple教育價買野
coupon係額外再平

Alumni 係唔係無教育價

有啊....

巴打跟住返邊
黎打個招呼

今日返hku

聽日見

t470p 因為i7 hq

我都係貪呢樣
但無左Thunderbolt 3好似差咁D

如果唔係專業用, 一般家用除左docking 應該冇乜幾可用到thunderbolt , 特別係而家usb c 都唔多high speed docking 同accessories

如果效能需求唔高, 8gb ram 夠用, 寧願x1c

但而家thunderbolt 既adaptor 好多
所以諗緊如果要用到本身部機無既port 呢個就好有用,但而家未諗到
Btw x1c點都唔會,一來佢呢個價位我情願買Mac ,二來用佢呢個spec 畫圖會lag

thunderbolt3 嘅hub/dock 全部都好撚貴
usb-c嘅先平 正常人唔會買thunderbolt3 dock

生活態度
Windows貴價機都是垃圾
咁撚貴我買macbook唔好?
買windows貴價notebook唔值錢

貴呢個我都知 見佢咁多年唔太出名就知
不過因為thunderbolt 係type c 插頭,所以可以直接用埋type c 頭既野,實用性高D

我對Mac 既吸引力唔大,更何況mac 機類似spec 貴咁多同埋window 機可以裝 macOS

x1c行7500u, ssd 行pcie, 除左8gb ram , 點計都快過你揀嘅t470
拎出拎入重量差得多, 但大學機價錢差唔遠, 唔拎出拎入買t470p, 拎出拎入x1c 或者非u系cpu 機

Tb 專業用途上點會唔出名,家用唔係主流啫

Win機唔行vm 好難搞到macos , 而家d laptop 好難換wifi card / 有lock, 淨係wifi 都玩死你.....仲有好多少問題
行vm 效能扣得太多, side 氣

U係唔夠HQ快
因為HQ用多佢2倍電
部T470p因爲係定制機所以可以決定用SSD/ HDD
但真心想慳返換SSD果3舊水

Tb我對佢之前2代唔了解幾多

我都試過攞部thinkpad 玩裝macOS 後尾跟住步驟到一半就無心機搞,索性洗返機玩返win 認同係真心煩
有冇人留意到surface laptop應該有typo
i5 8gb ram 128gb ssd $7478
i5 8gb ram 256gb ssd $9152

128gb ssd 嗰部應該係跟4gb ram

講左好耐
好多巴打去問過好多次
佢真係有8gb 128 嘅config
十分神奇 出面任何地方都買唔到
所以其實十分抵買

係啊,係ownershio先有得買

128gb SSD 唔好再細d

surface pro 果班不知幾想有呢個spec

ssd 用sd卡煲大

偏偏得surface book 有

Surface pro都有呢個spec揀

得4GB RAM 128
同8GB RAM 256

明明NSP反而最應該出8GB 128

<netid>@connect.polyu.hk
你個course讀幾多年就加返咁多年 日期係八月三十一
應該係咁
Thinkpad 買 T470s定X1 好
以效能優先

個人覺得470好d
起碼有dual ram and dual battery

X1得個輕字

乜仲有人會notebook換電

用過就知好撚正
不過買左部鬼機
前年
以效能優先

個人覺得470好d

X1得個輕字

用過就知好撚正
不過買左部鬼機
前年

用過,真心唔覺
買左t470求屌醒
以效能優先

個人覺得470好d

X1得個輕字

用過就知好撚正
不過買左部鬼機
前年

用過,真心唔覺

痴撚線
以效能優先

個人覺得470好d

X1得個輕字

用過就知好撚正
不過買左部鬼機
前年

用過,真心唔覺

痴撚線

對唔住個價錢
社長 : 洋腸比臘腸易入口
社長 : 洋腸比臘腸易入口

成日回錯
讀multimedia嘅話應該買邊部?mbp?
macbook air $6688 抵唔抵屌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞