大學notebook ownership 集中討論區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
想問下大家
Dell inspiron 15 7567 $7949
定 ideapad y520 $7499

都係間唔中打機..文書..睇戲咁

都有諗過
X270(i5) 5999 平d

同問
想攞部機打下ow,csgo咁同埋睇下片

幫推,求各專家解答

冇腦過 你post條link黎睇下spec 好懶

gtx1060 11k咋 不過大牛龜

利申之前去大鋪買左1050ti 10k

Acer Predator Helios 300 Gaming Laptop, Intel Quad Core i7 Processor, GeForce GTX 1060 6GB Graphics, 15.6" Full HD, 16GB DDR4, 256GB SSD, Red Backlit Keyboard, Metal Chassis, G3-571-77QK - VR Ready
https://www.amazon.com/gp/aw/d/B06Y4GZS9C/ref=ox_sc_act_image_1?smid=ATVPDKIKX0DER&psc=1

認真
呢部屌打晒成個ownership d打機notebook

sorry 睇左頭幾頁 old news左

dave lee話Helios 300個mon好暗, 又無HDD
不過我覺得Helios 300型啲
price.com話Helios 300得水貨, 唔知點揀

呢個價呢個spec預左mon伏
RGB好似得75%
暗就是但down舊野開game mode

Helios 300有RGB咩

呢個RGB係講緊個mon既colour range

未瞓醒, 自隊一打
應該都係揀返legion 720
有HDD, 易啲拆, keyboard RGB, 續航好啲

買lenovo 真係要睇實物
上年條女買左部6000蚊文書機
ips mon full hd
濛到字都睇唔清楚
大陸牌 你懂的

咁恐怖?
我已經準備定crystaldiskinfo
係咪睇已用時間

普通大陸mon 唔關已用時間事既

crystaldiskinfo係check harddisk
咁check mon有無app
上年蠢撚左入左部ipad pro 9.7"
而加後悔莫及 想入番部10.5"
睇咗iMac個tech spec
好似唔包magic keyboard同magic mouse

我用21.5吋4K Retina i5 3.4GHz嗰個比較過
加埋3年Apple Care 同升做trackpad嘅話
Apple Edu Store仲平....

其實Magic Keyboard同Magic Mouse係 裝係包裝入面

睇漏 自膠

但應該無得customize喇掛? 升ram, cpu, 轉trackpad嗰啲

notebook program 無得改config架
趁apple online store 未正式改條款, 快d 落order
又有免費送貨 唔洗自己拎

賣左佢
大家點睇以下呢兩部:
ASUS VivoBook Max 系列 (X541UV-DM1135T) - 黑色(HK$5,998)
Intel® Core™ i7-7500U 處理器
Windows 10 家用版
8GB DDR4 RAM, 1TB 5400rpm 特大硬碟
15.6吋 FHD (1920x1080) 全高清螢幕
NVIDIA® GeForce® 920MX 2GB DDR3 獨立繪圖卡

Dell Inspiron 15-7560(HK$6,799)
Intel® Core™ i5-7200U
8GB DDR4 RAM
1TB 5400 rpm 硬碟
15.6吋 FHD (1920 x 1080) IPS Truelife LED背光播放器
NVIDIA® GeForce® 940MX 含 4GB GDDR5 顯示卡記憶體

我考慮緊呢兩部,dell個部幾靚但都幾貴,asus又好似幾抵玩但傳聞售後好差,唔知買邊部好..
大家點睇以下呢兩部:
ASUS VivoBook Max 系列 (X541UV-DM1135T) - 黑色(HK$5,998)
Intel® Core™ i7-7500U 處理器
Windows 10 家用版
8GB DDR4 RAM, 1TB 5400rpm 特大硬碟
15.6吋 FHD (1920x1080) 全高清螢幕
NVIDIA® GeForce® 920MX 2GB DDR3 獨立繪圖卡

Dell Inspiron 15-7560(HK$6,799)
Intel® Core™ i5-7200U
8GB DDR4 RAM
1TB 5400 rpm 硬碟
15.6吋 FHD (1920 x 1080) IPS Truelife LED背光播放器
NVIDIA® GeForce® 940MX 含 4GB GDDR5 顯示卡記憶體

我考慮緊呢兩部,dell個部幾靚但都幾貴,asus又好似幾抵玩但傳聞售後好差,唔知買邊部好..

其實唔會差得多, 如果你鎖定呢兩部既話去一去roadshow/ 腦場/電器鋪睇睇就決定到
Idealpad=支那設計嘅垃圾
Thinkpad=日本大和實驗室設計

邊個on9仔會買idealpad
Sales表示:多謝老細 佣金好好分
ideapad y720有咩缺點

Idealpad個系列本身就係垃圾
支那lenovo買左thinkpad後
整出黎嘅副線呃水魚買
有冇notebook有nvidia, 可以用run gpu program?

利申 中大
有冇notebook有nvidia, 可以用run gpu program?

利申 中大

本身用linux
如果用黎睇notes ipad pro 9.7"夠唔夠用? 唔夠既話諗住買多部12.9" 但上堂用需唔需要買埋smart keyboard? 仲有如果文科 買macbook pro有冇需要/值唔值得買埋有touch bar嗰款? thanks

iPad Pro 10.5 + Smart Keyboard

1. 依加冇賣 9.7 iPad Pro
2. 12.9" 絕對夠做,見人連埋 Smart Keyboard 真係當 laptop 咁用都得
3. 冇需要,但預算許可都建議買有Touch Bar 嘅,將來 macOS 升級可能會再有用啲

我意思係我已經有上一代ipad pro既9.7"啦 但係我驚睇notes既話唔夠大 所以諗緊買唔買多部12.9" 有冇人講下9.7"會唔會太細 睇得好辛苦

利申 中大

本身用linux

xps15
X1C 賣點係輕

其他Spec好普通

輕就已經係賣點
淨睇spec 憑乜貴過x270咁多

成班人吹捧佢係機王

Ideapad 520打機有Display card 音效都好過佢,成個Spec都好平衡,仲岩大學生用
住Hall 行果幾步唔駛X1C,你揀部咁輕但成萬值唔值 Notebook 都係過幾年就換

輕薄無價
其實x270喺輕薄方面已經差X1C一個級數
1.13kg vs1.44kg
15.95(H) vs 20.3(H) mm

至於hall唔hall打唔打機就係使用者考慮既問題
ultrabook本來就for商務客唔預打機,再者偷薄左散熱差

成堆人唔識咩叫ultrabook
淨係識睇spec
不嬲越薄越輕越貴

人人需求唔同 好難有一部可以FIT哂所有人
但輕薄個價值真係唔好睇少尤其對在職人士
揹部1.5kg同一部1.2kg係街到行感覺已經好唔同

整出黎嘅副線呃水魚買

咪on9
y 系一向係娛樂系列
偽thinkpad先係水魚線

https://t.me/alusiaf
價錢啱我唔介意接手

Thinkpad都有隻系列支那設計嘅偽thinkpad

Acer Predator Helios 300 Gaming Laptop, Intel Quad Core i7 Processor, GeForce GTX 1060 6GB Graphics, 15.6" Full HD, 16GB DDR4, 256GB SSD, Red Backlit Keyboard, Metal Chassis, G3-571-77QK - VR Ready
https://www.amazon.com/gp/aw/d/B06Y4GZS9C/ref=ox_sc_act_image_1?smid=ATVPDKIKX0DER&psc=1

認真

dave lee話Helios 300個mon好暗, 又無HDD

RGB好似得75%

未瞓醒, 自隊一打

濛到字都睇唔清楚
大陸牌 你懂的

咁恐怖?
係咪睇已用時間

得個6000就想用靚芒你訓醒未
買左部mini 4黎睇paper

整出黎嘅副線呃水魚買

咪on9
y 系一向係娛樂系列

ideapad好闊, 分幾個級數, 主流嘅有yoga同y
定位已經差好遠
想聽啲具體啲嘅缺點
因為個價太荀, 同級最抵係佢

認真

RGB好似得75%

未瞓醒, 自隊一打

濛到字都睇唔清楚
大陸牌 你懂的

咁恐怖?
係咪睇已用時間

得個6000就想用靚芒你訓醒未

咩6000

整出黎嘅副線呃水魚買

咪on9
y 系一向係娛樂系列

Google下日本大和實驗室先啦

定係影響你清死貨
阻住你發達呀

睇住一車車idealpad送入校園
畢業前就可以參觀維修部
大學生必做嘅其中一件事又可以加多件

Thinkpad都有隻系列支那設計嘅偽thinkpad

我從來唔當E系係thinkpad

T, W, X
最勉強加埋L系列

整出黎嘅副線呃水魚買

咪on9
y 系一向係娛樂系列

ideapad好闊, 分幾個級數, 主流嘅有yoga同y
定位已經差好遠
想聽啲具體啲嘅缺點
因為個價太荀, 同級最抵係佢

同idealpad同價嘅
買fuji, dell, msi
都好過佢啦
明明mx150出左,但係市場上嘅機仲停留係940mx,真係落唔到手買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞