大學notebook ownership 集中討論區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
已經order左macbook pro no tb 13" 先走嚟睇post
想知apple機會唔會都係舊零件砌出嚟賣㗎?
有啲淆底

巴打幾號攞

絲嚟㗎
hku 17號就有得攞嚕

Hku聽日開始派貨
想問買機跟既 540+200ACEC coupon係咩黎

12月到6月會有個網叫acec
比你用apple教育價買野
coupon係額外再平

Alumni 係唔係無教育價

有啊....
ideapad 720s i5同x270 i5邊部好d
已經order左macbook pro no tb 13" 先走嚟睇post
有啲淆底

巴打幾號攞

絲嚟㗎

Hku聽日開始派貨

你地會唔會分兩日拎printer?
又無知一問喇
見大家都話mac要打機就不了
雖然冇打開機同唔識打機但都想知點解

同埋既然係咁 mac pro比起windows有咩優勝之處?

(我係忍左個平價lenovo flex2三年頂唔順先準備轉用macbook, 未用過靚嘅windows)

係因為d game唔支援OS X
Win10多bug,osx贏穩定性
2011.12年既機都可以升上最新version而唔lag機的
Mac機既ssd數一數二快
同埋trackpad都係世界級好用
Engine 仔
做下文書野,頂盡開lol黎玩(但係玩唔玩都冇所謂)
想讀cs ee mech
Xps 13 /xps15/mbp 13 ntb
點揀好?

推推佢
打機 畫cad 整片
Acer - VN7-593G 7999hkd
作業系統: Windows 10
處理器:i5-7300HQ
記憶體:8GB DDR4L
螢幕顯示:15.6" IPS 1920x1080
儲存裝置:HDD - 1TB
顯示裝置:GTX1060-6GB
光碟機:
其他裝置:2 USB 3.0/2 USB 2.0/1 USB Type-C
支援:HDMI
無線網路:802.11ac
觸控螢幕:
重量:2.6kg
顏色:Black
保養:2年原廠保養

Acer - VN7-593G 10999hkd
處理器:i7-7700HQ
記憶體:16GB DDR4L
儲存裝置:SSD - 256GB
光碟機:
其他裝置:2 USB 3.0/2 USB 2.0/1 USB Type-C
觸控螢幕:
有冇人留意到surface laptop應該有typo
i5 8gb ram 128gb ssd $7478
i5 8gb ram 256gb ssd $9152

128gb ssd 嗰部應該係跟4gb ram

講左好耐
好多巴打去問過好多次
佢真係有8gb 128 嘅config
十分神奇 出面任何地方都買唔到
所以其實十分抵買

係啊,係ownershio先有得買

128gb SSD 唔好再細d

有256,嫌細可以買256

依個差價有邊唔抵
想問
Thinkpad T470 i7-7500U 但256 SSD +1 x Thunderbolt 3 =$8799
Thinkpad T470p i7-7700HQ 但 500GB Hardisk = $8950
大家會要邊個?

t470p 因為i7 hq
平時用下word PowerPoint 剪下片 諗住買部mpa點睇
打機 畫cad 整片
Acer - VN7-593G 7999hkd
處理器:i5-7300HQ
記憶體:8GB DDR4L
光碟機:
觸控螢幕:

Acer - VN7-593G 10999hkd
處理器:i7-7700HQ
記憶體:16GB DDR4L
儲存裝置:SSD - 256GB
光碟機:
觸控螢幕:

acer呢個系列熱熱好差又難拆
City到底幾時先有
City到底幾時先有

唔會有
City到底幾時先有

做asso仔啦city
City到底幾時先有

做asso仔啦city

但唔係可以降落CCCU買?
遲d要用MicroStation, AutoCAD呢d畫圖 software
最緊要用依d software果陣順,平時唔打機,有無好推介

有啲淆底

巴打幾號攞

絲嚟㗎

Hku聽日開始派貨

printer係派換領卷
上網登記遲下拎
用左ust優惠已買一部tb mbp 15" 最top個部
大家點睇部最top既imac買唔買得過?(性價比方面)
請問MacBook Pro 13" 128GB同256GB係唔係差個SSD唔同?其他一樣
如果係, 買128GB之後,自己再換512GB得唔得?
唔該

Step 11
https://www.ifixit.com/Teardown/MacBook+Pro+13-Inch+Function+Keys+Late+2016+Teardown/72415
City到底幾時先有

做asso仔啦city

但唔係可以降落CCCU買?

附屬學院可以去大學
大學唔可以去附屬學院
city 得staff
有啲淆底

巴打幾號攞

絲嚟㗎

Hku聽日開始派貨

上網登記遲下拎

我今日去拎貨
想問買機跟既 540+200ACEC coupon係咩黎

12月到6月會有個網叫acec
比你用apple教育價買野
coupon係額外再平

Alumni 係唔係無教育價

有啊....

巴打跟住返邊
黎打個招呼
有啲淆底

巴打幾號攞

絲嚟㗎

Hku聽日開始派貨

上網登記遲下拎

我今日去拎貨

今日拎卷上網登記
最快9-10月拎
Asus UX310UQ點睇
想問
Thinkpad T470 i7-7500U 但256 SSD +1 x Thunderbolt 3 =$8799
Thinkpad T470p i7-7700HQ 但 500GB Hardisk = $8950
大家會要邊個?

t470p 因為i7 hq

我都係貪呢樣
但無左Thunderbolt 3好似差咁D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞