大學notebook ownership 集中討論區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
係X270同T470之間,我揀咗T470。
因為mon大啲,有display card,全SSD,而且只係重少少。

另外科大嘅師弟師妹們,你哋覺得個Windows唔ok嘅話,可以去學校ITSC個網頁download個enterprise edition重裝,之後可以用條key register或返學校連wifi登記。同埋唔好買MS office同anti-virus,ITSC有office 2007、2013同2016,anti-virus就有F-secure,全部都係free。

https://itsc.ust.hk/services/general-it-services/procurement-licensing/download

想問CA小薯職員係咪都可以免安? 唔駛比錢買?
用大學apple優惠
可唔可以買埋教育價software?
如果多數文書用 (word, pdf)、上網、間中睇工戲
唔打機
Thinkpad x270 同 macbook air邊部好

睇你考慮咩 apple送比你嘅printer +coupon 值唔值thinkpad resolution
拎住UST同Poly alumni係咪買唔到Apple
文書機
輕,薄,mon唔好太細,keyboard 好打,唔打機,唔好太快壞
邊部好
文書機
輕,薄,mon唔好太細,keyboard 好打,唔打機,唔好太快壞
邊部好

Thinkpad X1C
想讀CS既,買MBP定T470s好?

要寫c一定係macbook
如果唔係就要裝linux

寫code緊係去CS Lab用學校啲機寫同compile
唔打機
Thinkpad x270 同 macbook air邊部好

睇你考慮咩 apple送比你嘅printer +coupon 值唔值thinkpad resolution

送d野都無乜需要 會對個mon對得耐,resolution係咪好d?
想讀CS既,買MBP定T470s好?

要寫c一定係macbook
如果唔係就要裝linux

寫.net呢
唔打機

送d野都無乜需要 會對個mon對得耐,resolution係咪好d?

自己取捨 去roadshow 或apple store 睇下實物 再考慮mba resolution 你接唔接受到 如果你無乜budget 又想買apple又接受到mba 咁去馬啦
本身有部14年mbr 13.3
換唔換 mbpr 13.3 nTB ver 好

今年唔同左? 以前不嬲可以買?
用大學apple優惠
可唔可以買埋教育價software?

Push
有冇巴打知acec有啲咩好買
唔打機

自己取捨 去roadshow 或apple store 睇下實物 再考慮mba resolution 你接唔接受到 如果你無乜budget 又想買apple又接受到mba 咁去馬啦

其實唔一定要apple 應該thinkpad
唔好吹噓Thinkpad個大和實驗室 好多行內人都去過佢個橫濱總部

佢最出名係試電波, 可靠性同埋物理耐久性, 呢點係以前其他廠都唔會試
因為大和係研發, Lenovo亦時拎到成果, 基本上Thinkpad 拎到既野, Ideapad亦即時有, 例如, 大和實驗室用左2年時間改良鍵盤個鍵距, 最後成個成果都係Ideapad出先, Thinkpad出後. 聲音一樣, Ideapad用Harman, 所以好聲過Thinkpad好多.

物理耐久性方面, Thinkpad只會崩但唔會Destroyed, 所以一定係輕薄為主, 會用膠做Shell

你比多果$3000 蚊其實有一半係買佢個精神, 講真你諗下Thinkpad 有幾創新?

利申: 用緊Thinkpad

因為公司比所以我先用, 性價比講真唔算高

講體驗同性價比一定係Ideapad, 除非你係成日跌落地下, 如果唔係Ideapad仲實用, 佢直接拎Thinkpad成果

Thinkpad好就好在跌一跌唔會話爆Mon咁

時代唔同, 而家既Notebook 好多都係室內用
所以Thinkpad 係食老本, 不過又搵到錢, 所以Lenovo無放棄咁解

Lenovo 股票反映左, 大和實驗室其實係拖緊後腿

全球電腦製造商都受個人電腦需求減少影響
Dell,HP如是
Lenovo股價低殘並非單一受個人電腦業務影響
重有佢堆流動業務

Thinkpad個大和實驗室對上5年研究成果對比Apple你就知點解投資者對Lenovo創新性有咁多問號

Thinkpad: 減輕重量, 鍵盤觸感, Thinkvantage 個軟件
Apple: Continuity, Keyboard Touch bar, 等等

Comparative Advantages可以解釋你上述嘅行為
Lenovo本來就係OEM起家,講創新從來唔係佢
專心做好自己嘅耐用特點
就已經係佢最好嘅賣點

至於你強調IDEAPAD可以拎THINKPAD嘅實驗結果
我只可以講一樣價值$1蚊嘅材料用THINKPAD可以用1000蚊賣出
你會唔會降格用IDEAPAD, 平D拎去賣
就算賣, 只會賣閹割版

問題係Thinkpad 個殼耐用, 但硬件同軟件同普通機無異
所以話Thinkpad系列極賺錢, 同一樣技術, Thinkpad賣貴好多
就好似Thinkpad 自豪既接口咁, Thinkpad 賣點係: Thunderbolt、USB、DisplayPort 同 USB-C, 係咪咁好J講真見仁見智

個spec完全一樣既話thinkpad散熱會唔會好過ideapad?
6000 budget
平時睇下片,好少打機,有無推介
幾年前買左部lenovo ideapad z500
chur到盡日開夜開
都捱左五年
依家開始經常過熱,藍mon,慢

算係咁啦 5年

咁Lenovo 好似都ok咁⋯依家連日劇都鍾意用Lenovo 做道具

買到
Lenovo ideapad y720/520有冇伏?
想問下 平時拎睇下YouTube 文書 間唔中玩下LOL
Thinkpad x270係唔係巳經足夠?

今年唔同左? 以前不嬲可以買?

ou學校網寫得,官網又無寫都唔知點
唔得我俾正價係apple store買算

知有人HKU買左
冇寫唔得又冇寫得

買到

聽日去Roadshow望下
想問下 平時拎睇下YouTube 文書 間唔中玩下LOL
Thinkpad x270係唔係巳經足夠?

定係idea pad 520s會比較好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞