大學notebook ownership 集中討論區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
我想問大學係咪一定要部notebook 上堂 project
利申:fm
買HP實會後悔
每年入一次廠
好多問題 唔好貪平
利申:苦主
Hp用左兩年幾舊電就打柴
定要差住電先用到
利申:部野仲用緊
Hp用左兩年幾舊電就打柴
重要差住電先用到
利申:部野仲用緊
lightroom重度用家:
買咩好? 8gb ram真係唔夠做
想問下大家
Dell inspiron 15 7567 $7949
定 ideapad y520 $7499

都係間唔中打機..文書..睇戲咁

都有諗過
X270(i5) 5999 平d
唔打機,主要寫CODE用
HP Pavilion 15 (i5)
https://www.hknotebook.com/np17/polyu-hp/pcs-info?pid=pav15_i5
HKD 6090

抵唔抵玩?
我想問大學係咪一定要部notebook 上堂 project

用電腦係方便你唔使下下所幾百頁 notes 啫
IdeaPad 520s (i5, 14"
IdeaPad 520 (i7, 15"
定係ThinkPad T470 (i7)
可以拎黎打下機 同文書
MacBook Pro 13 tb 同普通 MacBook Pro 13點揀好?

有 Touch Bar 貴太多
感覺上唔太抵

睇notes 出部iPad都夠做
最重要係有得用筆手寫

最重要係有得用筆手寫

同意
尤其 lecture hall/班房啲凳 pan 未必夠闊畀你放電腦
有時打字會好辛苦
X1 Carbon 平咁多好有可疑
加上之前好多人話ownership係鬼機
X1 Carbon 平咁多好有可疑
加上之前好多人話ownership係鬼機

ultrabook好難維修/換零件
x1連ram都冇得換
加上有保養

平價機你講係鬼機都可以信下

最重要係有得用筆手寫

同意
尤其 lecture hall/班房啲凳 pan 未必夠闊畀你放電腦
有時打字會好辛苦

而家買notebook除咗可以平d
個用途係咪不大?
project係咪平時屋企部台機都搞得掂?
唔該哂Ching

最重要係有得用筆手寫

同意
有時打字會好辛苦

laptop可以放係lap

最重要係有得用筆手寫

同意
有時打字會好辛苦

mini 最適合,但係…又冇理由唔買 ipad pro...
同埋 ipad 做唔到 assignment...

最重要係有得用筆手寫

同意
有時打字會好辛苦

mini 最適合,但係…又冇理由唔買 ipad pro...

iOS垃撚圾
最多真係用黎睇note屎
做野真係辛鳩苦自己
IdeaPad 520s (i5, 14"
IdeaPad 520 (i7, 15"
定係ThinkPad T470 (i7)
可以拎黎打下機 同文書

最重要係有得用筆手寫

同意
有時打字會好辛苦

iOS垃撚圾
最多真係用黎睇note屎
做野真係辛鳩苦自己

做assignment緊係用返普通notebook做啦
而家出部2in1 win notebook 仲好
有touchscreen去上堂 jot notes 同埋 插返keyboard當普通notebook用
其實揀13寸macbook pro 定xps15會比較好?
有無人知買ipad最快可以幾時攞貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞