大學notebook ownership 集中討論區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
讀Design應該買咩機
利申 電腦白痴,完全唔知咩係好咩係唔好
想要輕薄notebook
唔打機
有冇推介

文書工作 睇下片

x270 for sure, 6k only

加埋打下機 唔重 有咩選擇

dell inspiron 15 7567係超完美
7k 2.65kg
不過用料真係咁多部最高性價比

IdeaPad Y250仲好,又輕 ,比多500
我想問大學係咪一定要部notebook 上堂 project
利申:fm

用電腦係方便你唔使下下所幾百頁 notes 啫

睇notes 出部iPad都夠做
最重要係有得用筆手寫

同意
尤其 lecture hall/班房啲凳 pan 未必夠闊畀你放電腦
有時打字會好辛苦

而家買notebook除咗可以平d
個用途係咪不大?
project係咪平時屋企部台機都搞得掂?
唔該哂Ching

有乜project一定要用notebook
咪又係ptt
有無人知poly如果依家買hp 大約幾時會有機?
有無人知poly如果依家買hp 大約幾時會有機?

Waste of your money and time. Hp NO la
我想問大學係咪一定要部notebook 上堂 project
利申:fm

用電腦係方便你唔使下下所幾百頁 notes 啫

睇notes 出部iPad都夠做
最重要係有得用筆手寫

同意
尤其 lecture hall/班房啲凳 pan 未必夠闊畀你放電腦
有時打字會好辛苦

而家買notebook除咗可以平d
個用途係咪不大?
project係咪平時屋企部台機都搞得掂?
唔該哂Ching

有乜project一定要用notebook
咪又係ptt

用ipad pro個keyboard打字慘撚過死
用正常notebook做方便過快過用ipad做10倍有多
如果用黎睇notes ipad pro 9.7"夠唔夠用? 唔夠既話諗住買多部12.9" 但上堂用需唔需要買埋smart keyboard? 仲有如果文科 買macbook pro有冇需要/值唔值得買埋有touch bar嗰款? thanks
如果用黎睇notes ipad pro 9.7"夠唔夠用? 唔夠既話諗住買多部12.9" 但上堂用需唔需要買埋smart keyboard? 仲有如果文科 買macbook pro有冇需要/值唔值得買埋有touch bar嗰款? thanks

iPad Pro 10.5 + Smart Keyboard
想買呢部(唔係OWNERSHIP PROGRAM入面)
讀ENGINE ,想要TOUCH MON同埋可以有支筆寫野
SURFACE 就唔諗了,係驚佢個保養
呢部HP我計過就算加到3年保都係6K7

e 粒 U 慢到 pk wor

唔打機

1.63 kg好似有D重
同埋好似冇講用到幾耐

用到9個鐘 問過hp
咁又唔想m$ 又唔想成皮野買部機 就唯有重少少

Sales 講既野真心唔好信
同官網標出黎既一樣
毫無參考價值

gtx1060 11k咋 不過大牛龜

利申之前去大鋪買左1050ti 10k

Acer Predator Helios 300 Gaming Laptop, Intel Quad Core i7 Processor, GeForce GTX 1060 6GB Graphics, 15.6" Full HD, 16GB DDR4, 256GB SSD, Red Backlit Keyboard, Metal Chassis, G3-571-77QK - VR Ready
https://www.amazon.com/gp/aw/d/B06Y4GZS9C/ref=ox_sc_act_image_1?smid=ATVPDKIKX0DER&psc=1

認真
呢部屌打晒成個ownership d打機notebook

gtx1060 11k咋 不過大牛龜

利申之前去大鋪買左1050ti 10k

Acer Predator Helios 300 Gaming Laptop, Intel Quad Core i7 Processor, GeForce GTX 1060 6GB Graphics, 15.6" Full HD, 16GB DDR4, 256GB SSD, Red Backlit Keyboard, Metal Chassis, G3-571-77QK - VR Ready
https://www.amazon.com/gp/aw/d/B06Y4GZS9C/ref=ox_sc_act_image_1?smid=ATVPDKIKX0DER&psc=1

認真
呢部屌打晒成個ownership d打機notebook

sorry 睇左頭幾頁 old news左

iPad Pro 10.5 + Smart Keyboard

1. 依加冇賣 9.7 iPad Pro
2. 12.9" 絕對夠做,見人連埋 Smart Keyboard 真係當 laptop 咁用都得
3. 冇需要,但預算許可都建議買有Touch Bar 嘅,將來 macOS 升級可能會再有用啲
以前上堂果陣無notebook 都係咁
抄下筆記囉

一組有一個人有來做present 就得
做功課咪又係大機
其實係咪都係係個個咩hknotebook 到買?點解我見有人話去edustore 嘅
利申 ust

求解

因為hknotebook無得Customise部機
其實係咪都係係個個咩hknotebook 到買?點解我見有人話去edustore 嘅
利申 ust

求解

因為hknotebook無得Customise部機

好似我想買12吋 mac book 一係就爛spec
一係就 over 筆直
Mbp tb
Mpb without tb
好難揀啊!!!!!
想問跟programme 買iMac 係咪都跟magic mouse 同keyboard
有無得upgrade trackpad?

我見個價係同edu store 一樣
但肯定跟programme 買就有排先攞到 同埋唔喺apple store 買 出事嘅話硬係覺得會麻煩好多
我淨係知個著數係多嗰少少䁬品

所以想問跟學校買比edu store 買有無咩著數?
各位手足點睇ideapad 520?
唔係好熟電腦 見佢係i7好似勁啲
都係攞嚟求其用
幾年前買左部lenovo ideapad z500
chur到盡日開夜開
都捱左五年
依家開始經常過熱,藍mon,慢
買iPad Pro乜都冇得送
幾年前買左部lenovo ideapad z500
chur到盡日開夜開
都捱左五年
依家開始經常過熱,藍mon,慢

算係咁啦 5年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞