大學notebook ownership 集中討論區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
想問宜家可唔可以用個quota買機之後賣番比電腦鋪賺錢?

首先,你要確保電腦鋪唔會當你部機係二手
點睇ASUS ZenBook UX430 ?
想要輕同打機

小心d check機
當年買左部
個SSDstat 好撚鬼
一定要check

一陣上圖
唔好以為一體機 一體logic board就搞唔到鬼

點check

你engine 走黎問我文科仔

你咁講同讀CS一定識整電腦有咩分別

不過要搵我都可以google既
只係見你講先順便問埋

CS唔係一定識整電腦架咩
Poly 果部T470 完全無人理
明明sale 入面咁多部thinkpad 係得果部先有graphic card

gtx1060 11k咋 不過大牛龜

利申之前去大鋪買左1050ti 10k

Acer Predator Helios 300 Gaming Laptop, Intel Quad Core i7 Processor, GeForce GTX 1060 6GB Graphics, 15.6" Full HD, 16GB DDR4, 256GB SSD, Red Backlit Keyboard, Metal Chassis, G3-571-77QK - VR Ready
https://www.amazon.com/gp/aw/d/B06Y4GZS9C/ref=ox_sc_act_image_1?smid=ATVPDKIKX0DER&psc=1

認真
呢部屌打晒成個ownership d打機notebook

sorry 睇左頭幾頁 old news左

dave lee話Helios 300個mon好暗, 又無HDD
不過我覺得Helios 300型啲
price.com話Helios 300得水貨, 唔知點揀

呢個價呢個spec預左mon伏
RGB好似得75%
暗就是但down舊野開game mode
明明sale 入面咁多部thinkpad 係得果部先有graphic card

咩graphic card
X1C 賣點係輕

其他Spec好普通
X1C 賣點係輕

其他Spec好普通

輕就已經係賣點
淨睇spec 憑乜貴過x270咁多

個graphic打漏左s
張card 係 GeForce 940MX GDDR5 2G
就算Lenovo 官網賣既T470都係用內顯
係咪無人留意到
X1C 賣點係輕

其他Spec好普通

輕就已經係賣點

成班人吹捧佢係機王

Ideapad 520打機有Display card 音效都好過佢,成個Spec都好平衡,仲岩大學生用
住Hall 行果幾步唔駛X1C,你揀部咁輕但成萬值唔值 Notebook 都係過幾年就換

張card 係 GeForce 940MX GDDR5 2G
係咪無人留意到

um...940mx 同內顯冇咩分別(好似係)

成班人吹捧佢係機王

Ideapad 520打機有Display card 音效都好過佢,成個Spec都好平衡,仲岩大學生用
住Hall 行果幾步唔駛X1C,你揀部咁輕但成萬值唔值 Notebook 都係過幾年就換

如果你過中港兩邊跑真係商務用就ok

hall 同 campus 就算啦

但最輕又唔夠nsp 12mac
i大究竟幾時先有

成班人吹捧佢係機王

如果你過中港兩邊跑真係商務用就ok

hall 同 campus 就算啦

但最輕又唔夠nsp 12mac

X1C 商務機比人出Quotation覆客Email係好好用
但大學生用真係唔夠
佢機身薄,睇YouTube 打機會熱

唔好標籤做機王,揀部岩自己最好
四個贈品,邊個最易壞
四個贈品,邊個最易壞

最易賣
X1C 賣點係輕

其他Spec好普通

輕就已經係賣點

成班人吹捧佢係機王

認真通常買lenovo都只敢買Thinkpad

買Thinkpad 咁貴用起上黎會錫身,比人感覺耐用啲
唔用粒紅點其實唔值比咁多錢
維修率Thinkpad 同Ideapad 一樣
大把Ideapad用好多年仲好精神

Acer Predator Helios 300 Gaming Laptop, Intel Quad Core i7 Processor, GeForce GTX 1060 6GB Graphics, 15.6" Full HD, 16GB DDR4, 256GB SSD, Red Backlit Keyboard, Metal Chassis, G3-571-77QK - VR Ready
https://www.amazon.com/gp/aw/d/B06Y4GZS9C/ref=ox_sc_act_image_1?smid=ATVPDKIKX0DER&psc=1

認真

dave lee話Helios 300個mon好暗, 又無HDD

RGB好似得75%

Helios 300有RGB咩
想問下大家
Dell inspiron 15 7567 $7949
定 ideapad y520 $7499

都係間唔中打機..文書..睇戲咁

都有諗過
X270(i5) 5999 平d

同問
想攞部機打下ow,csgo咁同埋睇下片
Thinkpad 買 T470s定X1 好
以效能優先

係咪無人留意到

唔肯定好幾多
而家好多網站都係用940MX DDR3 同 620 比
但940MX GDDR5 比 DDR3 勁 (3D Mark 黎計
已知會好過 620但實際好幾多搵唔到

認真

RGB好似得75%

講緊mon 自膠

認真

RGB好似得75%

呢個RGB係講緊個mon既colour range

係咪無人留意到

唔肯定好幾多
而家好多網站都係用940MX DDR3 同 620 比
但940MX GDDR5 比 DDR3 勁 (3D Mark 黎計
已知會好過 620但實際好幾多搵唔到

粒gpu咁入門vram唔重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞