大學notebook ownership 集中討論區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
唔好吹噓Thinkpad個大和實驗室 好多行內人都去過佢個橫濱總部

佢最出名係試電波, 可靠性同埋物理耐久性, 呢點係以前其他廠都唔會試
因為大和係研發, Lenovo亦時拎到成果, 基本上Thinkpad 拎到既野, Ideapad亦即時有, 例如, 大和實驗室用左2年時間改良鍵盤個鍵距, 最後成個成果都係Ideapad出先, Thinkpad出後. 聲音一樣, Ideapad用Harman, 所以好聲過Thinkpad好多.

物理耐久性方面, Thinkpad只會崩但唔會Destroyed, 所以一定係輕薄為主, 會用膠做Shell

你比多果$3000 蚊其實有一半係買佢個精神, 講真你諗下Thinkpad 有幾創新?

利申: 用緊Thinkpad

口裏說不 身體卻很誠實嘅表表者

用過先知Thinkpad 名大於實

THINKPAD真係唔耐用咩?

我冇話唔耐用
但係值唔值就見仁見智
亦都唔好將佢標籤係耐用
dell Inspiron同lenovo y,thinkpad e系真係願者上釣
另一半asus大學出曬名賣舊機架喇
出左事都唔好同人講慘

咁買邊部好 budget又少,點買xps/MBP/X1 C wor

筆直少咪x270囉 幾抵玩 又易upgrade

X270 12.5" 要留意番
不過幾好,只係偏貴
Sureface pro 定surface laptop好?(surface book 要i7先好買?)
會得閒打機嘅
假設$10000左右budget

打機唔好買notebook
lol另計

得閒打下lol 夠㗎啦

定ideapad y520好?(用1060?

打lol 用內顯都夠做
最多團戰冇咁順咁解
讀書嘅話買gaming notebook一定後悔
日日抬成3kg返學
surface pro定laptop就睇自己習慣
一部拆得keyboard 另一部平少少 靚仔d但冇得拆
Sureface pro 定surface laptop好?(surface book 要i7先好買?)
會得閒打機嘅

lol另計

得閒打下lol 夠㗎啦

打lol 用內顯都夠做
最多團戰冇咁順咁解
日日抬成3kg返學

效能上有冇分別?
或者surface book (i5)?
dell Inspiron同lenovo y,thinkpad e系真係願者上釣
另一半asus大學出曬名賣舊機架喇
出左事都唔好同人講慘

咁買邊部好 budget又少,點買xps/MBP/X1 C wor

筆直少咪x270囉 幾抵玩 又易upgrade

我想要15吋,寫code舒服D
會得閒打機嘅

lol另計

得閒打下lol 夠㗎啦

打lol 用內顯都夠做
最多團戰冇咁順咁解
日日抬成3kg返學

效能上有冇分別?

Surface Pro 係唔包keyboard(另加千幾,就算買水貨都要6舊水)
Surface Laptop 同 surface pro 效能上冇分別
留名學下嘢先
會得閒打機嘅

lol另計

得閒打下lol 夠㗎啦

打lol 用內顯都夠做
最多團戰冇咁順咁解
日日抬成3kg返學

效能上有冇分別?

Surface Pro 係唔包keyboard(另加千幾,就算買水貨都要6舊水)
Surface Laptop 同 surface pro 效能上冇分別

$10000買lenovo ideapad y720會否不智?
抑或買surface好?(但surface唔知邊款好
會得閒打機嘅

lol另計

得閒打下lol 夠㗎啦

打lol 用內顯都夠做
最多團戰冇咁順咁解
日日抬成3kg返學

效能上有冇分別?

未用過拆keyboard嘅notebook 唔知有冇需要
想問 roadshow 係咪即係即場買??
中大幾時有?
問下lenovo thinkpad x270 i5 6k 算唔算抵
只係文書同睇高清電影
唔用黎打機

個Mon好一般
唔係對畫面好高要求都買得過
到底roadshow係即場訂定即場買到
Mbp grey or silver?
會得閒打機嘅

lol另計

得閒打下lol 夠㗎啦

打lol 用內顯都夠做
最多團戰冇咁順咁解
日日抬成3kg返學

效能上有冇分別?

呃9人,之前訂左256gb版,淨係收到dell訂單處理中email,遲遲都收唔到confirmation又冇扣錢, 於是去online 客服問,話太熱烈冇曬貨,問佢點解仲訂到佢話update 唔切,已報海關
會得閒打機嘅

lol另計

打機notebook要厚機先壓到溫度
香港價14000樓上
除非真係土地問題
冇人討論平價機?

gtx1060 11k咋 不過大牛龜

利申之前去大鋪買左1050ti 10k

Acer Predator Helios 300 Gaming Laptop, Intel Quad Core i7 Processor, GeForce GTX 1060 6GB Graphics, 15.6" Full HD, 16GB DDR4, 256GB SSD, Red Backlit Keyboard, Metal Chassis, G3-571-77QK - VR Ready
https://www.amazon.com/gp/aw/d/B06Y4GZS9C/ref=ox_sc_act_image_1?smid=ATVPDKIKX0DER&psc=1

認真
呢部屌打晒成個ownership d打機notebook

sorry 睇左頭幾頁 old news左

dave lee話Helios 300個mon好暗, 又無HDD
不過我覺得Helios 300型啲
price.com話Helios 300得水貨, 唔知點揀

呢個價呢個spec預左mon伏
RGB好似得75%
暗就是但down舊野開game mode

Helios 300有RGB咩

呢個RGB係講緊個mon既colour range

未瞓醒, 自隊一打
應該都係揀返legion 720
有HDD, 易啲拆, keyboard RGB, 續航好啲

買lenovo 真係要睇實物
上年條女買左部6000蚊文書機
ips mon full hd
濛到字都睇唔清楚
大陸牌 你懂的

咁恐怖?
我已經準備定crystaldiskinfo
係咪睇已用時間

普通大陸mon 唔關已用時間事既

得個6000就想用靚芒你訓醒未

丫屌你 你好撚識野呀
D語氣真係衰撚到
FHD 想睇未唔濛好撚高要求?

冇錢就咪出黎比人笑喇
full hd芒都有分級數架喇
6000蚊平機通常都係咁上下架喇

on9仔 識少少野日撚日係度吠
又唔撚係我買
幾低級都唔撚應該睇字都濛呀?
6000蚊買部機睇字唔濛好撚高要求?
講D野都唔撚對題
我買部3000蚊都清撚過呢部呀

咁要睇下你條女點用喇
與其係度吠不如諗下辦法幫你條女搞掂佢啦
再唔係拎去原廠,你咩都唔講係度叫春邊有人幫到你
會得閒打機嘅

lol另計

得閒打下lol 夠㗎啦

打lol 用內顯都夠做
最多團戰冇咁順咁解
日日抬成3kg返學

根本如果想效能同重量平衡既得xps15簡
預算唔夠另計
$10000買lenovo ideapad y720會否不智?
抑或買surface好?(但surface唔知邊款好

gtx1060 11k咋 不過大牛龜

利申之前去大鋪買左1050ti 10k

Acer Predator Helios 300 Gaming Laptop, Intel Quad Core i7 Processor, GeForce GTX 1060 6GB Graphics, 15.6" Full HD, 16GB DDR4, 256GB SSD, Red Backlit Keyboard, Metal Chassis, G3-571-77QK - VR Ready
https://www.amazon.com/gp/aw/d/B06Y4GZS9C/ref=ox_sc_act_image_1?smid=ATVPDKIKX0DER&psc=1

認真
呢部屌打晒成個ownership d打機notebook

sorry 睇左頭幾頁 old news左

dave lee話Helios 300個mon好暗, 又無HDD
不過我覺得Helios 300型啲
price.com話Helios 300得水貨, 唔知點揀

呢個價呢個spec預左mon伏
RGB好似得75%
暗就是但down舊野開game mode

Helios 300有RGB咩

呢個RGB係講緊個mon既colour range

未瞓醒, 自隊一打
應該都係揀返legion 720
有HDD, 易啲拆, keyboard RGB, 續航好啲

買lenovo 真係要睇實物
上年條女買左部6000蚊文書機
ips mon full hd
濛到字都睇唔清楚
大陸牌 你懂的

咁恐怖?
我已經準備定crystaldiskinfo
係咪睇已用時間

普通大陸mon 唔關已用時間事既

得個6000就想用靚芒你訓醒未

丫屌你 你好撚識野呀
D語氣真係衰撚到
FHD 想睇未唔濛好撚高要求?

冇錢就咪出黎比人笑喇
full hd芒都有分級數架喇
6000蚊平機通常都係咁上下架喇

on9仔 識少少野日撚日係度吠
又唔撚係我買
幾低級都唔撚應該睇字都濛呀?
6000蚊買部機睇字唔濛好撚高要求?
講D野都唔撚對題
我買部3000蚊都清撚過呢部呀

咁要睇下你條女點用喇
與其係度吠不如諗下辦法幫你條女搞掂佢啦
再唔係拎去原廠,你咩都唔講係度叫春邊有人幫到你

冇人要你幫 純分享 更加唔係分享比你聽

lol另計

得閒打下lol 夠㗎啦

打lol 用內顯都夠做
最多團戰冇咁順咁解
日日抬成3kg返學

效能上有冇分別?

呃9人,之前訂左256gb版,淨係收到dell訂單處理中email,遲遲都收唔到confirmation又冇扣錢, 於是去online 客服問,話太熱烈冇曬貨,問佢點解仲訂到佢話update 唔切,已報海關

訂左surface laptop
結果要9月中先拎得
Surface pro有啲貴 唔係我會買pro
問下lenovo thinkpad x270 i5 6k 算唔算抵
只係文書同睇高清電影
唔用黎打機

算,買得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞