大學notebook ownership 集中討論區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
ideapad y720有咩缺點

Idealpad個系列本身就係垃圾
支那lenovo買左thinkpad後
整出黎嘅副線呃水魚買

咪on9
y 系一向係娛樂系列
偽thinkpad先係水魚線

Thinkpad 就算出一部機普通都大把人吹奏, 用膠做殼, 加鋁散熱加紅點就係Thinkpad. 成本低過唔少Yoga同Ideapad, Built-in quality 都係一樣

Lenovo 靠Thinkpad搵錢, 一樣維修率都好高
當然你買得Thinkpad都係錫著用
得envy13 有mx150

風扇,不了

睇錯左swift 3嘅內部圖,自膠
大家都係mx150
不過hp係8w
Acer swift 係25w
Thinkpad 買 T470s定X1 好
以效能優先

個人覺得470好d
起碼有dual ram and dual battery

X1得個輕字

T系i7 CPU is a must
一部好notebook可以陪你用到畢業(我有部x210用左差不多6年)
高階CPU可以減少換機嘅次數
變相俾少次錢

其實i5 同 i7效能都係差少少姐
I7 用電量可能仲會多咗🤔

高頻係會用多啲電
但你有幾可用緊電池模式個陣full load部機
依家cpu都識非繁忙時間降頻慳電啦

最慘係軟件要求隨時間提升
你部notebook已經應付唔到需要
Desktop可以換內部硬件
Laptop只可以成部換
呢個就係分別
X1C 係Ultrabook, 睇下讀大學果班駛唔駛用到
其次, 粒電邊部都好, 都係3-4年戰鬥力大減
執著mx 150 無一部抵過小米 ,認真

不過壞左你會好麻煩

風扇,不了

大家都係mx150
不過hp係8w

巴打好似幾熟wor
8w version好似同940mx差唔多?
btw swift3 搭mx150 係咪未有得買

不過壞左你會好麻煩

睇百度貼吧,新機已經勁多bug,唔使等佢壞。

不過壞左你會好麻煩

睇百度貼吧,新機已經勁多bug,唔使等佢壞。

所以話除非對150獨顯有執著 + touchwood 壞左你諗得掂點整
唔係就放棄屌米啦
ideapad y720有咩缺點

Idealpad個系列本身就係垃圾
支那lenovo買左thinkpad後
整出黎嘅副線呃水魚買

咪on9
y 系一向係娛樂系列
偽thinkpad先係水魚線

Thinkpad 就算出一部機普通都大把人吹奏, 用膠做殼, 加鋁散熱加紅點就係Thinkpad. 成本低過唔少Yoga同Ideapad, Built-in quality 都係一樣

Lenovo 靠Thinkpad搵錢, 一樣維修率都好高
當然你買得Thinkpad都係錫著用

我呢啲係大迷信黎
我唔阻人搵食
願者上釣
睇性能
如果要i7黎up-to-date,電池3-4年就跪低
咁不如就揀T470 la
i7, ddr4, 940x顯卡, dual battery
性能仲好咗

但就好重 1.65k😂
睇性能
如果要i7黎up-to-date,電池3-4年就跪低
咁不如就揀T470 la
i7, ddr4, 940x顯卡, dual battery
性能仲好咗

但就好重 1.65k😂

男仔黎講
1.65同1.3分別唔大
大學用2.5kg
讀Design應該買咩機
利申 電腦白痴,完全唔知咩係好咩係唔好

macbook pro 15" w/ tb
要用 AI/PS/premier/ae 呢 d 大食 program
如果要用 3dsmax 就睇下你買唔買埋 parallel+win 10

Touch bar 好撚方便

風扇,不了

大家都係mx150
不過hp係8w

巴打好似幾熟wor
8w version好似同940mx差唔多?
btw swift3 搭mx150 係咪未有得買

mx 1508w勁過940mx,可以有5-2xfps提升,視乎咩game。詳情可以睇小米notebook 2016 同2017vision嘅比較,佢由940mx 改用mx150。
Swift 3唔好買,8w都雙風扇,佢25w仲單風扇,review話佢25w過熱降頻到8w表現
notebook因為體積細同埋密集好多, 如果造工散熱唔好真係會用到躁 所以淨係睇spec係無用, 因為散熱唔得佢一樣會自動降頻, 唔降頻就hang 9 埋
唔好吹噓Thinkpad個大和實驗室 好多行內人都去過佢個橫濱總部

佢最出名係試電波, 可靠性同埋物理耐久性, 呢點係以前其他廠都唔會試
因為大和係研發, Lenovo亦時拎到成果, 基本上Thinkpad 拎到既野, Ideapad亦即時有, 例如, 大和實驗室用左2年時間改良鍵盤個鍵距, 最後成個成果都係Ideapad出先, Thinkpad出後. 聲音一樣, Ideapad用Harman, 所以好聲過Thinkpad好多.

物理耐久性方面, Thinkpad只會崩但唔會Destroyed, 所以一定係輕薄為主, 會用膠做Shell

你比多果$3000 蚊其實有一半係買佢個精神, 講真你諗下Thinkpad 有幾創新?

利申: 用緊Thinkpad
Acer VN7-593G-7172
同級同價仲有咩機
唔一定要喺啲scheme入面
唔好吹噓Thinkpad個大和實驗室 好多行內人都去過佢個橫濱總部

佢最出名係試電波, 可靠性同埋物理耐久性, 呢點係以前其他廠都唔會試
因為大和係研發, Lenovo亦時拎到成果, 基本上Thinkpad 拎到既野, Ideapad亦即時有, 例如, 大和實驗室用左2年時間改良鍵盤個鍵距, 最後成個成果都係Ideapad出先, Thinkpad出後. 聲音一樣, Ideapad用Harman, 所以好聲過Thinkpad好多.

物理耐久性方面, Thinkpad只會崩但唔會Destroyed, 所以一定係輕薄為主, 會用膠做Shell

你比多果$3000 蚊其實有一半係買佢個精神, 講真你諗下Thinkpad 有幾創新?

講多少少
大和實驗室唔係玩創新, 佢既R&D 係講緊Reliability方面
即係會唔會崩爆, 同埋設計
用料唔一定係最新, 佢一樣都係會壞Harddisk, 佢係硬件方面保護Data 而唔係軟件方面

Thinkpad 都係輕用量為主, 正如你唔會拎部X1C 日曬雨淋, 亦都唔會用佢黎超頻, 日日打機, 所以比人感覺佢"耐用D"就係咁解
有discount

MBP with TB 11000
MBP without TB 9400
點揀好
想問下我如果網上訂購 要自己翻學校拎?
有discount

點揀好

Apple翻新?

巴打覺得thinkpad嘅headphone jack好唔好聲?自己用緊um pro 30,想睇係部laptop睇電影有令聲🤓
想問下我如果網上訂購 要自己翻學校拎?

佢個網 how-to 講哂
大學生唔好咁懶
有discount

點揀好

Apple翻新?

唔係,總之有呢個價

原本應該唔要TB,但差1600,真係心動價

因為公司比所以我先用, 性價比講真唔算高

講體驗同性價比一定係Ideapad, 除非你係成日跌落地下, 如果唔係Ideapad仲實用, 佢直接拎Thinkpad成果

Thinkpad好就好在跌一跌唔會話爆Mon咁

時代唔同, 而家既Notebook 好多都係室內用
所以Thinkpad 係食老本, 不過又搵到錢, 所以Lenovo無放棄咁解

Lenovo 股票反映左, 大和實驗室其實係拖緊後腿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞