大學notebook ownership 集中討論區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
BSE 買咩機好
如果淨係autocad 果D 既話surface 用得順唔順?
NSP 同surface laptop 比較既話

有冇呢科既巴絲解答下

autocad surface用黎睇就岩
用surface畫係玩自已
點解無人講部T470s
唔算重,i5+12gb ram+256gb ssd
有沒有單買Apple care?

No
有冇人科大
想買dell

留tg傾
有冇人科大
想買dell

我都係想買dell
本來想直屌mac但朋友話mac讀IT唔好用

Mbp讀it好用啵

你要寫iOS app既話到時就後悔

我FYP先嚟寫iOS 結果要買部MacBook
點解無人講部T470s

依部價錢係?mon呎吋?我諗依部同x1 carbon邊部好
屌你老母shitty
得staff有ownership program

On撚9

到底做乜9,間公司搞壇大龍鳳出嚟玩9自己?
點解無人講部T470s

x1 carbon唔使諗
點解無人講部T470s

一定係x1 carbon唔使諗
點解無人講部T470s

T470s同x1c個spec差唔多一樣
但t470s有兩條ddr4 ram, 兩個電池
x1c得一條ddr3 一個電池

T470s 就係重咗少少, 多0.19kg, 續航能力可能差過x1c,
但就平過x1c 500蚊, 同埋兩條ram點都好過一條啦 仲要係ddr4 想換新ram都唔驚過時

我諗X1c都係買佢夠曬輕
diu imac 買貴左
買mbp 13(2017)定 mbp15 (2016)好?

利申: fm

兩部都係 8 gb ram, 256 gb SSD
舊一代大唔大機會係翻新機

chipset 一樣?

13: 2核 i5 2.3Ghz
15: 4核 i7 2.2 Ghz

好渣?

唔識既就去everymac嗰度search返係邊款cpu再check benchmark
只可以講15吋個粒勁過13個粒唔少
idealpad 720s 7699HKD
i7 13”
8Gb ram
1.1kg

讀教育 做下文書野 睇下戲
閒時玩下Lol
夠唔夠用
thinkpad x270 i5
而家6000抵唔抵屌

抵屌 大學機只適合買低spec機, 高spec機同出面差唔多價

X270算係ownership入面最高性價比既一部機啦

基本野齊晒,又夠輕
idealpad 720s 7699HKD
i7 13”
8Gb ram
1.1kg

讀教育 做下文書野 睇下戲
閒時玩下Lol
夠唔夠用

256Gb SSD
surface pro 定 mbp好
冇人提部 miix 510既
$6800 i7
880g 喎(唔計 keyboard)
唔係抵到爛咩
surface pro 定 mbp好

我都諗緊
BSE 買咩機好
如果淨係autocad 果D 既話surface 用得順唔順?
NSP 同surface laptop 比較既話

有冇呢科既巴絲解答下

autocad surface用黎睇就岩
用surface畫係玩自已

巴打有用過既經驗?
我諗住用黎寫note 果D 又可以做下autocad

啱啱google 左人用surface pro 4 i5 果個畫都幾順

真心求用家分享
LENOVO果部二合一平板你地點睇
SPEC同SURFACE PRO差唔多 價錢平2k
有少少心郁想買返部係床打hgame
離題一問, 2tb外置hdd邊隻好
Mcp 買13' 定15' 好,平時會打下機同睇劇

但15會唔會太大部/重,Lecture擺得落?

擺實擺到 13都嫌重

另外打機係笑話

Macbook我諗
L4D2
Mincraft
Lol US
Prison architect

打機你買Mcp budget接近alienware

不過我都係買Mcp 因為我本身係屋企多Apple產品
LENOVO果部二合一平板你地點睇
SPEC同SURFACE PRO差唔多 價錢平2k
有少少心郁想買返部係床打hgame

咪我上面講嗰部 miix 510囉
睇spec 超抵
有冇人知Alumni點去買?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞