大學notebook ownership 集中討論區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
想要輕薄notebook
唔打機
有冇推介

文書工作 睇下片

x270 for sure, 6k only

加埋打下機 唔重 有咩選擇
surface pro 定 mbp好

我都諗緊

諗緊+1

surface pro
touch mon

TOUCH MON係幾爽既
但tablet 其中一個問題係電量損耗
好似sp4咁過左一年續航力大減
唔打機
有冇推介

文書工作 睇下片

X1 carbon
Macbook
唔打機
有冇推介

文書工作 睇下片

1.44kg
唔打機
有冇推介

文書工作 睇下片

X1 carbon
Macbook

聽講x1 carbon 嘅風扇會好大聲
唔打機
有冇推介

文書工作 睇下片

放棄續航,揀xps 15
放棄金錢+大部分game,揀mbp 15
Both ~1.89kg
唔打機
有冇推介

文書工作 睇下片

X270算輕,但比起其他ULTRABOOK唔薄
要埋薄就貴D喇,X1C/XPS13
surface pro i7 8gb 256gb

8月22先有得拎

我都諗緊

諗緊+1

surface pro
touch mon

關tablet乜事
所有鋰電池都會架啦
LENOVO果部二合一平板你地點睇
SPEC同SURFACE PRO差唔多 價錢平2k
有少少心郁想買返部係床打hgame

咪我上面講嗰部 miix 510囉
睇spec 超抵

miix $5599好抵屌

btw, surface pro 係「炮台電器舖」出面買仲抵過u notebook offer
i5版7000送筆送原裝keyboard
LENOVO果部二合一平板你地點睇
SPEC同SURFACE PRO差唔多 價錢平2k
有少少心郁想買返部係床打hgame

咪我上面講嗰部 miix 510囉
睇spec 超抵

miix $5599好抵屌

btw, surface pro 係「炮台電器舖」出面買仲抵過u notebook offer
i5版7000送筆送原裝keyboard

自膠,睇錯
係sp4先岩
有2個quota係手 今仲年唔買機 有冇巴打岩 可以代買
唔打機
有冇推介

文書工作 睇下片

放棄續航,揀xps 15
放棄金錢+大部分game,揀mbp 15
Both ~1.89kg

唔打機 貴少少唔緊要
想長用既 唔想過幾年就lag到傻
最緊要輕,薄,順

最輕薄就一定係xps13, Thinkpad carbon, macbook 依幾個系列 (Microsoft 冇研究)

但過幾年lag 唔lag我又真係唔敢答你
有冇人討論下 Lenovo T470s
12gb ddr4 兩個電池 同x1 carbon差唔多spec.
係重少少
點解冇人討論
主要考慮續航同輕有冇推介

xps13

xps13

有好多個細型號 應該揀邊個
小staff lm

我都諗緊

諗緊+1

surface pro
touch mon

關tablet乜事
所有鋰電池都會架啦

macbook個鋰電池好正
我部macbook air用左4年幾
粒電個healthy仲有88%
巴打們,想問下hp 係咪好差??? 以前用過hp 好易壞,但而家諗緊買hp/lenovo ideal pad
想問 coding 同 programming MacOS 定 windows 好D ,諗緊 mbp15 定 yoga 720 15
HP 14 (i5)
各位ching 點睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞