大學notebook ownership 集中討論區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
X1C 賣點係輕

其他Spec好普通

輕就已經係賣點
淨睇spec 憑乜貴過x270咁多

成班人吹捧佢係機王

Ideapad 520打機有Display card 音效都好過佢,成個Spec都好平衡,仲岩大學生用
住Hall 行果幾步唔駛X1C,你揀部咁輕但成萬值唔值 Notebook 都係過幾年就換

輕薄無價
其實x270喺輕薄方面已經差X1C一個級數
1.13kg vs1.44kg
15.95(H) vs 20.3(H) mm

至於hall唔hall打唔打機就係使用者考慮既問題
ultrabook本來就for商務客唔預打機,再者偷薄左散熱差

成堆人唔識咩叫ultrabook
淨係識睇spec
不嬲越薄越輕越貴

人人需求唔同 好難有一部可以FIT哂所有人
但輕薄個價值真係唔好睇少尤其對在職人士
揹部1.5kg同一部1.2kg係街到行感覺已經好唔同

上面成堆中學畢業傻仔唔識野
用5千幾6千蚊平價機笑鳩人ultrabook憑乜咁貴

gtx1060 11k咋 不過大牛龜

利申之前去大鋪買左1050ti 10k

Acer Predator Helios 300 Gaming Laptop, Intel Quad Core i7 Processor, GeForce GTX 1060 6GB Graphics, 15.6" Full HD, 16GB DDR4, 256GB SSD, Red Backlit Keyboard, Metal Chassis, G3-571-77QK - VR Ready
https://www.amazon.com/gp/aw/d/B06Y4GZS9C/ref=ox_sc_act_image_1?smid=ATVPDKIKX0DER&psc=1

認真
呢部屌打晒成個ownership d打機notebook

sorry 睇左頭幾頁 old news左

dave lee話Helios 300個mon好暗, 又無HDD
不過我覺得Helios 300型啲
price.com話Helios 300得水貨, 唔知點揀

呢個價呢個spec預左mon伏
RGB好似得75%
暗就是但down舊野開game mode

Helios 300有RGB咩

呢個RGB係講緊個mon既colour range

未瞓醒, 自隊一打
應該都係揀返legion 720
有HDD, 易啲拆, keyboard RGB, 續航好啲

買lenovo 真係要睇實物
上年條女買左部6000蚊文書機
ips mon full hd
濛到字都睇唔清楚
大陸牌 你懂的

咁恐怖?
我已經準備定crystaldiskinfo
係咪睇已用時間

普通大陸mon 唔關已用時間事既

得個6000就想用靚芒你訓醒未

丫屌你 你好撚識野呀
D語氣真係衰撚到
FHD 想睇未唔濛好撚高要求?
ideapad y720有咩缺點

Idealpad個系列本身就係垃圾
支那lenovo買左thinkpad後
整出黎嘅副線呃水魚買

咪on9
y 系一向係娛樂系列
偽thinkpad先係水魚線

ideapad好闊, 分幾個級數, 主流嘅有yoga同y
定位已經差好遠
想聽啲具體啲嘅缺點
因為個價太荀, 同級最抵係佢

維修率以及機身內部設計
你要衝入去我唔阻你

祝好運

gtx1060 11k咋 不過大牛龜

利申之前去大鋪買左1050ti 10k

Acer Predator Helios 300 Gaming Laptop, Intel Quad Core i7 Processor, GeForce GTX 1060 6GB Graphics, 15.6" Full HD, 16GB DDR4, 256GB SSD, Red Backlit Keyboard, Metal Chassis, G3-571-77QK - VR Ready
https://www.amazon.com/gp/aw/d/B06Y4GZS9C/ref=ox_sc_act_image_1?smid=ATVPDKIKX0DER&psc=1

認真
呢部屌打晒成個ownership d打機notebook

sorry 睇左頭幾頁 old news左

dave lee話Helios 300個mon好暗, 又無HDD
不過我覺得Helios 300型啲
price.com話Helios 300得水貨, 唔知點揀

呢個價呢個spec預左mon伏
RGB好似得75%
暗就是但down舊野開game mode

Helios 300有RGB咩

呢個RGB係講緊個mon既colour range

未瞓醒, 自隊一打

濛到字都睇唔清楚
大陸牌 你懂的

咁恐怖?
係咪睇已用時間

丫屌你 你好撚識野呀
D語氣真係衰撚到
FHD 想睇唔濛好撚高要求?
明明mx150出左,但係市場上嘅機仲停留係940mx,真係落唔到手買

太新
新一代效能勁過上代十萬九千倍
而家根本唔應該買940mx嘅機
家下用HD620慳下熱 冇咁熱仲好
ideapad y720有咩缺點

Idealpad個系列本身就係垃圾
支那lenovo買左thinkpad後
整出黎嘅副線呃水魚買

咪on9
y 系一向係娛樂系列
偽thinkpad先係水魚線

ideapad好闊, 分幾個級數, 主流嘅有yoga同y
定位已經差好遠
想聽啲具體啲嘅缺點
因為個價太荀, 同級最抵係佢

維修率以及機身內部設計
你要衝入去我唔阻你

祝好運

其實我都唔係好想用蝗機
但係同價要i7 7字頭, 1060同HDD嘅行貨真係好難搵
Poly 果部T470 完全無人理
明明sale 入面咁多部thinkpad 係得果部先有graphic card

咩graphic card

個graphic打漏左s
張card 係 GeForce 940MX GDDR5 2G
就算Lenovo 官網賣既T470都係用內顯
係咪無人留意到

um...940mx 同內顯冇咩分別(好似係)

https://www.youtube.com/watch?v=ER05GG8OeWA

未瞓醒, 自隊一打

濛到字都睇唔清楚
大陸牌 你懂的

咁恐怖?
係咪睇已用時間

丫屌你 你好撚識野呀
D語氣真係衰撚到
FHD 想睇唔濛好撚高要求?

平心靜氣講,正常Ips full hd mon,不論大陸定其他牌子,color range幾多,睇字都唔應該朦,既然膜,有無諗過係個mon有壞左問題?
Poly 果部T470 完全無人理
明明sale 入面咁多部thinkpad 係得果部先有graphic card

咩graphic card

個graphic打漏左s
張card 係 GeForce 940MX GDDR5 2G
就算Lenovo 官網賣既T470都係用內顯
係咪無人留意到

um...940mx 同內顯冇咩分別(好似係)

唔肯定好幾多
而家好多網站都係用940MX DDR3 同 620 比
但940MX GDDR5 比 DDR3 勁 (3D Mark 黎計
已知會好過 620但實際好幾多搵唔到

https://www.hknotebook.com/np17/hku-dell/pcs-info?pid=ins_14_7460_i7
呢部最好用係CAD 再加條8GB RAM,唔洗7500
大和實驗室介紹
睇完就知點解thinkpad貴咁多
人地背後嘅testing係支那永遠去唔到嘅標準

位於日本橫濱的大和實驗室是聯想Thinkpad面向全球市場最核心的研發基地之一。從IBM時代,日本的大和實驗室就是許多「小黑」粉絲嚮往的地方。

收歸聯想後,目前聯想擁有三家研發機構,分別位於北京、日本和美國北卡羅來納州。但所有Thinkpad筆記本電腦機型的設計仍然全部由大和實驗室負責,可以說這裡是所有Thinkpad的家。

2005年聯想收購了大和實驗室的全部所有權,保留了全部的技術研發團隊和硬件設施。現在IBM時期的Thinkpad大和實驗室已原樣搬遷至橫濱市的未來港中央大樓,名字仍為「大和實驗室」。

大和Thinkpad實驗室歷來以顧客的實際應用為研發產品的出發基點,測試日常使用PC過程中可能出現的應用問題,直到這款產品能最終通過所有的嚴格測試為止。

目前大和實驗室包括環境實驗室、工作噪音實驗室、電子波實驗室、抗磨損檢測和振動、衝撞實驗室等。
Thinkpad 買 T470s定X1 好
以效能優先

個人覺得470好d
起碼有dual ram and dual battery

X1得個輕字
以效能優先

個人覺得470好d

X1得個輕字

乜仲有人會notebook換電
以效能優先

個人覺得470好d

X1得個輕字

同感
想問下大家
Dell inspiron 15 7567 $7949
定 ideapad y520 $7499

都係間唔中打機..文書..睇戲咁

都有諗過
X270(i5) 5999 平d

同問
想攞部機打下ow,csgo咁同埋睇下片

幫推,求各專家解答

7567 2.65kg 你想放係hall?
以效能優先

個人覺得470好d

X1得個輕字

T系i7 CPU is a must
一部好notebook可以陪你用到畢業(我有部x210用左差不多6年)
高階CPU可以減少換機嘅次數
變相俾少次錢
得envy13 有mx150
得envy13 有mx150

單風扇,不了
以效能優先

個人覺得470好d

X1得個輕字

如果你想長用 當然要換電池啦
成8千蚊買部機 用3年電池跪低而換機
我就覺得唔抵啦
以效能優先

個人覺得470好d

X1得個輕字

同感

Dual battery 真係唔洗諗
本身部機已經唔係輕,加多舊電真係重到傻
利申:孱
asus hp 狗也不屌

YouTube hp機冇乜人講
asus就你懂的
以效能優先

個人覺得470好d

X1得個輕字

T系i7 CPU is a must
一部好notebook可以陪你用到畢業(我有部x210用左差不多6年)
高階CPU可以減少換機嘅次數
變相俾少次錢

其實i5 同 i7效能都係差少少姐
I7 用電量可能仲會多咗🤔
以效能優先

個人覺得470好d

X1得個輕字

同感

如果以性能黎講,咁都有dual ram點都快過x1
以效能優先

個人覺得470好d

X1得個輕字

同感

同埋470嘅重量仲輕過MacBook air
Ching 點睇
以效能優先

個人覺得470好d

X1得個輕字

同感

Dual ram 係幾正
讀Design應該買咩機
利申 電腦白痴,完全唔知咩係好咩係唔好

macbook pro 15" w/ tb
要用 AI/PS/premier/ae 呢 d 大食 program
如果要用 3dsmax 就睇下你買唔買埋 parallel+win 10
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞