大學notebook ownership 集中討論區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
X1C i5 or i7?
拎住UST同Poly alumni係咪買唔到Apple

買到

聽日去Roadshow望下

上星期五先有個poly alumni買完apple,利申個日apple promoter
想問下 平時拎睇下YouTube 文書 間唔中玩下LOL
Thinkpad x270係唔係巳經足夠?

定係idea pad 520s會比較好?

520S 有獨立顯示卡,玩LOL體驗會好好多

i5
依家訂MBP 15 TB幾耐有
網訂同返學校訂都係一樣時間?
利申 HKU Alumni
依家訂MBP 15 TB幾耐有
網訂同返學校訂都係一樣時間?
利申 HKU Alumni
有院校Redemption

i5

其實唔打高配置game 係咪粒i5夠用?

i5

其實唔打高配置game 係咪粒i5夠用?

其實x1c/所有ultrabook都唔係用黎打機
叫做玩到lol 團戰可能會有d lag咁解

同埋打機主要係睇顯示卡
x1c粒i5同i7都用hd620
同埋u版cpu i5i7分別極細
Engine 仔
做下文書野,頂盡開lol黎玩(但係玩唔玩都冇所謂)
想讀cs ee mech
Xps 13 /xps15/mbp 13 ntb
點揀好?
Ust人
想買返部機打到下football manager高畫質,加得閒剪下片又唔會lag買咩機好

(玩fifa18個d最低畫質係咪都唔洗諗)

買到

聽日去Roadshow望下

上星期五先有個poly alumni買完apple,利申個日apple promoter

21號攞機會唔會見到你
買左ipad pro
用緊Dell Inspiron 17
3/4年前左右用萬零蚊買
明明spec好好,唔知點解慢到仆街
想換機,有咩推介
用緊Dell Inspiron 17R-SE-7720
想換機,有咩推介

用緊Dell Inspiron 17R-SE-7720
想換機,有咩推介

有冇ssd架

今年唔同左? 以前不嬲可以買?

ou學校網寫得,官網又無寫都唔知點
唔得我俾正價係apple store買算

知有人HKU買左
冇寫唔得又冇寫得

Hku alumni 買左 打左上hotline 問,hotline 話website 寫錯左。hku 個apple website 已更正。
其實如果冇錢嘅,真係可以唔需要買架,我上年買左,上左1個月堂之後都覺得用電腦take notes仲煩,張枱太細,索性每一次都print handout算,之後都好少帶電腦番學

唔會因為冇買電腦就讀得差d嘅,最緊要你有讀書嘅心

agger
其實如果冇錢嘅,真係可以唔需要買架,我上年買左,上左1個月堂之後都覺得用電腦take notes仲煩,張枱太細,索性每一次都print handout算,之後都好少帶電腦番學

agger

利申走開堂, 所以唔存在印notes/帶電腦既問題
同埋 打LoL 比起部機 個lan 線仲緊要
好心咪撚拎d public wifi 來打雷鳩人

agger

多數都係帶返學kill time/ 做功課
好少真係take notes
Take notes既話始終都係覺得hard copy感覺最好
大家覺得買new surface pro 會唔會好遲先有得攞貨
因為九月就exchange要飛了
大家覺得買new surface pro 會唔會好遲先有得攞貨

下個post 可唔可以有個簡單q&a 答呢D 問題

認真答: 比錢之前會比你揀日子拎機, 睇唔岩唔好比錢就得

下個post 可唔可以有個簡單q&a 答呢D 問題

認真答: 比錢之前會比你揀日子拎機, 睇唔岩唔好比錢就得

Thx
本身驚佢個日子會delay
各位巴打
我想買mbp 13inch i5 128gb
想問下夠唔夠應付programming既日常需要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞