大學notebook ownership 集中討論區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
揀邊部好?

Dell Inspiron 14 7460 $5699 (i57200u, 8gb ram, 1tb hdd)
Dell Inspiron 14 7460 $6699 (i77500u, 8gb ram, 1tbhdd + 128 ssd)
HP Pavilion 14 $5799 (i57200u, 8gb ram,256gb ssd

ASUS UX430 $6499 I57200U, 256gb ssd, 8gb 冇獨顯
好多機成皮野用粒i5 7200u

又一個戇鳩仔

又剩係睇spec
買 X1 Carbon 定 12 MacBook 好

好難揀
Mbp tb
Mpb without tb
好難揀啊!!!!!

有tb model 除左條tb之外
仲多兩個散熱口同cpu 快少少

without 好啲
電大啲
其實揀13寸macbook pro 定xps15會比較好?

pro 13 上堂型
XPS 15真係拎黎做野
surface pro 定 mbp好

我都諗緊

諗緊+1

surface pro
touch mon

TOUCH MON係幾爽既
但tablet 其中一個問題係電量損耗
好似sp4咁過左一年續航力大減

我都諗緊
Sp好似好容易出問題
保養又廢
加埋keyboard 差唔多成皮野
不如買mbp

apple care 其實值唔值加
當88xx買mbp13" + 1700又係過萬

咪鬼買
除非你完全唔錫機用
Poly 果部T470 完全無人理
明明sale 入面咁多部thinkpad 係得果部先有graphic card

咩graphic card

個graphic打漏左s
張card 係 GeForce 940MX GDDR5 2G
就算Lenovo 官網賣既T470都係用內顯
係咪無人留意到

um...940mx 同內顯冇咩分別(好似係)

唔肯定好幾多
而家好多網站都係用940MX DDR3 同 620 比
但940MX GDDR5 比 DDR3 勁 (3D Mark 黎計
已知會好過 620但實際好幾多搵唔到

https://www.hknotebook.com/np17/hku-dell/pcs-info?pid=ins_14_7460_i7
呢部最好用係CAD 再加條8GB RAM,唔洗7500

呢部都唔錯
佢係較接近我budget 但怕佢易壞
唔好吹噓Thinkpad個大和實驗室 好多行內人都去過佢個橫濱總部

佢最出名係試電波, 可靠性同埋物理耐久性, 呢點係以前其他廠都唔會試
因為大和係研發, Lenovo亦時拎到成果, 基本上Thinkpad 拎到既野, Ideapad亦即時有, 例如, 大和實驗室用左2年時間改良鍵盤個鍵距, 最後成個成果都係Ideapad出先, Thinkpad出後. 聲音一樣, Ideapad用Harman, 所以好聲過Thinkpad好多.

物理耐久性方面, Thinkpad只會崩但唔會Destroyed, 所以一定係輕薄為主, 會用膠做Shell

你比多果$3000 蚊其實有一半係買佢個精神, 講真你諗下Thinkpad 有幾創新?

利申: 用緊Thinkpad

因為公司比所以我先用, 性價比講真唔算高

講體驗同性價比一定係Ideapad, 除非你係成日跌落地下, 如果唔係Ideapad仲實用, 佢直接拎Thinkpad成果

Thinkpad好就好在跌一跌唔會話爆Mon咁

時代唔同, 而家既Notebook 好多都係室內用
所以Thinkpad 係食老本, 不過又搵到錢, 所以Lenovo無放棄咁解

Lenovo 股票反映左, 大和實驗室其實係拖緊後腿

全球電腦製造商都受個人電腦需求減少影響
Dell,HP如是
Lenovo股價低殘並非單一受個人電腦業務影響
重有佢堆流動業務

Thinkpad個大和實驗室對上5年研究成果對比Apple你就知點解投資者對Lenovo創新性有咁多問號

Thinkpad: 減輕重量, 鍵盤觸感, Thinkvantage 個軟件
Apple: Continuity, Keyboard Touch bar, 等等

Comparative Advantages可以解釋你上述嘅行為
Lenovo本來就係OEM起家,講創新從來唔係佢
專心做好自己嘅耐用特點
就已經係佢最好嘅賣點

至於你強調IDEAPAD可以拎THINKPAD嘅實驗結果
我只可以講一樣價值$1蚊嘅材料用THINKPAD可以用1000蚊賣出
你會唔會降格用IDEAPAD, 平D拎去賣
就算賣, 只會賣閹割版

問題係Thinkpad 個殼耐用, 但硬件同軟件同普通機無異
所以話Thinkpad系列極賺錢, 同一樣技術, Thinkpad賣貴好多
就好似Thinkpad 自豪既接口咁, Thinkpad 賣點係: Thunderbolt、USB、DisplayPort 同 USB-C, 係咪咁好J講真見仁見智

我一零年買咗T420s 係壞過一次風扇 同有D熱 不過前壞咗個touch pad 但其他方面用到今天都重係幾順吓
最後我都係AOS 買算la

因為公司比所以我先用, 性價比講真唔算高

講體驗同性價比一定係Ideapad, 除非你係成日跌落地下, 如果唔係Ideapad仲實用, 佢直接拎Thinkpad成果

Thinkpad好就好在跌一跌唔會話爆Mon咁

時代唔同, 而家既Notebook 好多都係室內用
所以Thinkpad 係食老本, 不過又搵到錢, 所以Lenovo無放棄咁解

Lenovo 股票反映左, 大和實驗室其實係拖緊後腿

全球電腦製造商都受個人電腦需求減少影響
Dell,HP如是
Lenovo股價低殘並非單一受個人電腦業務影響
重有佢堆流動業務

Thinkpad個大和實驗室對上5年研究成果對比Apple你就知點解投資者對Lenovo創新性有咁多問號

Thinkpad: 減輕重量, 鍵盤觸感, Thinkvantage 個軟件
Apple: Continuity, Keyboard Touch bar, 等等

Comparative Advantages可以解釋你上述嘅行為
Lenovo本來就係OEM起家,講創新從來唔係佢
專心做好自己嘅耐用特點
就已經係佢最好嘅賣點

至於你強調IDEAPAD可以拎THINKPAD嘅實驗結果
我只可以講一樣價值$1蚊嘅材料用THINKPAD可以用1000蚊賣出
你會唔會降格用IDEAPAD, 平D拎去賣
就算賣, 只會賣閹割版

問題係Thinkpad 個殼耐用, 但硬件同軟件同普通機無異
所以話Thinkpad系列極賺錢, 同一樣技術, Thinkpad賣貴好多
就好似Thinkpad 自豪既接口咁, Thinkpad 賣點係: Thunderbolt、USB、DisplayPort 同 USB-C, 係咪咁好J講真見仁見智

我一零年買咗T420s 係壞過一次風扇 同有D熱 不過前壞咗個touch pad 但其他方面用到今天都重係幾順吓

我08年CityU 送部X200壞電燒風扇同Webcam
09年Ideapad Y510 換過粒電
兩部一樣生勾勾
識得用好少壞
好多機成皮野用粒i5 7200u

又一個戇鳩仔

又剩係睇spec

重量同幾厚都係spec嚟
用緊thinkpad 個殼 keyboard 好實淨
不過兩年壞三次
第三次先肯同我換底板
想問下如果我聽日去roadshow落訂買mbp13 ,大約幾時有得攞?
hp售後服務幾好
應該d人壞得多
我拎去整 冇點講佢就幫我換左harddisk
好似無人講mba
有咩問題可以問我 利申今年promoter

ownership programme 係咪番新機/問題機

同問

點解你地會咁諗 款就未必最新,但全部都係新機
如果係翻新/二手會寫明,但好少機會
咁多人買,邊有咁多翻新機
再利申無佣收同會輪流做唔同牌子
想問下如果我聽日去roadshow落訂買mbp13 ,大約幾時有得攞?

要俾左錢先有確實拎貨日期,連個range都唔講我地知
好多客都問我地

好多客都問我地

今日上網訂
23號打後有得拎

同問

fm 未有學生證可以點買?

有無其他證明證明到你係個間u既學生
Mbp tb
Mpb without tb
好難揀啊!!!!!

有tb model 除左條tb之外
仲多兩個散熱口同cpu 快少少

2017年既話nTB CPU 同TB CPU and差唔多,特定情況nTB 會快過TB
買 X1 Carbon 定 12 MacBook 好

好難揀

無port
效能又輸

MacBook淨係好在行osx

好多客都問我地

今日上網訂
23號打後有得拎

上網訂 17 號拎到
仲諗住買xps13

同問

點解你地會咁諗 款就未必最新,但全部都係新機
如果係翻新/二手會寫明,但好少機會
咁多人買,邊有咁多翻新機
再利申無佣收同會輪流做唔同牌子

咁有無咩牌子咩model可以即攞
Mba 打手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞