大學notebook ownership 集中討論區

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
Miix 720 同 New Surface Pro 邊部好D
主要返工 文書 上網 睇片 玩吓Android模擬器

Miix 720
i7-7500U
Win10 Home
8G DDR4
512 SSD (M.2)
內顯HD 620
送Keyboard同Pen
淨重780g

New Surface Pro
i7-7660U
Win10 Pro
8G LPDDR3
256 SSD (焊死)
內顯Iris Plus 640
無野送
淨重782g

點揀好
Miix 720 同 New Surface Pro 邊部好D

Miix 720
i7-7500U
Win10 Home
8G DDR4
內顯HD 620
淨重780g

i7-7660U
Win10 Pro
8G LPDDR3
無野送
淨重782g

點揀好

抵就一定係lenovo

Miix 720
i7-7500U
Win10 Home
8G DDR4
內顯HD 620
淨重780g

i7-7660U
Win10 Pro
8G LPDDR3
無野送
淨重782g

點揀好

抵就一定係lenovo

但係2者嘅QC點
2個內顯差別又大唔大
lenovo就跟機裝咗一堆垃圾軟件
microsoft跟機又會有乜軟件
2部機一唔好彩過保養壞 lenovo都仲可以拆隻SSD出嚟

有得揀真係好煩

Miix 720
i7-7500U
Win10 Home
8G DDR4
內顯HD 620
淨重780g

i7-7660U
Win10 Pro
8G LPDDR3
無野送
淨重782g

點揀好

抵就一定係lenovo

但係2者嘅QC點
2個內顯差別又大唔大

有得揀真係好煩

Surface QC 講QC架咩?
Xps13定x1c 好?
少打機 主文書同睇片
可以嘅話比埋理由我

其實xps13係問題機黎
唔好考慮佢啦
我想問個nootbook ownership係1個student id最多用一次
定係 1年1次
我想問個nootbook ownership係1個student id最多用一次
定係 1年1次

唔記得一年定兩年一次

Miix 720
i7-7500U
Win10 Home
8G DDR4
內顯HD 620
淨重780g

i7-7660U
Win10 Pro
8G LPDDR3
無野送
淨重782g

點揀好

抵就一定係lenovo

但係2者嘅QC點
2個內顯差別又大唔大

有得揀真係好煩

我會prefer lenovo
起碼配件全齊同埋可以拆隻ssd出嚟
定係 1年1次

唔記得一年定兩年一次

一年一次
每年可以買一部notebook 一部PC 一部 tablet

Miix 720
i7-7500U
Win10 Home
8G DDR4
內顯HD 620
淨重780g

i7-7660U
Win10 Pro
8G LPDDR3
無野送
淨重782g

點揀好

抵就一定係lenovo

但係2者嘅QC點
2個內顯差別又大唔大

有得揀真係好煩

睇錯嘢lenovo唔跟Pen 不過可以拆隻ssd出嚟真係諗得過
Microsoft edu store 係咪已經賣曬surface book
其實$9000 surface laptop i5 內顯620 買唔買得過?(冇surface book 嘅話)
讀socsci only 同埋可以用埋嚟代替desktop,Lenovo 有咩揀?(ideapad y520/720?)
煩緊microsoft定lenovo

Macbook要搞啲嘢先打到lol,好卻步

求意見

Miix 720
i7-7500U
Win10 Home
8G DDR4
內顯HD 620
淨重780g

i7-7660U
Win10 Pro
8G LPDDR3
無野送
淨重782g

點揀好

抵就一定係lenovo

但係2者嘅QC點
2個內顯差別又大唔大

有得揀真係好煩

睇錯嘢lenovo唔跟Pen 不過可以拆隻ssd出嚟真係諗得過

唔包咩
ownership個網寫話包喎

Miix 720
i7-7500U
Win10 Home
8G DDR4
內顯HD 620
淨重780g

i7-7660U
Win10 Pro
8G LPDDR3
無野送
淨重782g

點揀好

抵就一定係lenovo

但係2者嘅QC點
2個內顯差別又大唔大

有得揀真係好煩

唔包咩
ownership個網寫話包喎

真睇錯嘢
無留意到
讀master,
可唔可以用學校A 校友身份買iPad
再用學校B 學生身份買多部?
拎住UST同Poly alumni係咪買唔到Apple

今年唔同左? 以前不嬲可以買?

ou學校網寫得,官網又無寫都唔知點
唔得我俾正價係apple store買算

知有人HKU買左
冇寫唔得又冇寫得

Hku alumni 買左 打左上hotline 問,hotline 話website 寫錯左。hku 個apple website 已更正。

買得 只要間大學有簡apply就買得
利申staff
有無人知hku roadshow mbp係咪有現貨即刻攞?

Road show 現貨有冇imac?

fm 未有學生證有無得買?

imac免費送貨
mbp應該有 最快聽日拎得 實際上網比錢果陣睇
讀master,
可唔可以用學校A 校友身份買iPad
再用學校B 學生身份買多部?

可以
ipad pro 支筆返學用其實係唔係必須?
Microsoft edu store 係咪已經賣曬surface book
其實$9000 surface laptop i5 內顯620 買唔買得過?(冇surface book 嘅話)
讀socsci only 同埋可以用埋嚟代替desktop,Lenovo 有咩揀?(ideapad y520/720?)

求意見

imac免費送貨

上網訂都一樣?

求意見

將貨就價
Desktop replacement就買勁D
y720/ Dell Inspiron 15 7567 (i7) /mbp15
Qc最好就apple

imac免費送貨

上網訂都一樣?

一樣
親戚話可以比部hp pavilion x360連埋枝筆比我
我本身都想買2 in 1 或者可以touch mon嘅notebook因為我鍾意手抄notes多啲
但聽你地講hp又嘛嘛
平時都係文書用多 上下網睇片打機(唔洗話高畫質要求)
咁我應該trade in部機換其他 (部野好似係買咗唔係好耐 我見依家新入都要7000幾 佢地都應該唔介意我點處置佢
定直接用部hp
你地會點揀

求意見

將貨就價
Desktop replacement就買勁D
y720/ Dell Inspiron 15 7567 (i7) /mbp15
Qc最好就apple

可唔可以講下surface
Y720 有考慮過,但見唔少巴打話lenovo 得thinkpad /x/t 系列買得過,y720就少人講
新手,所以多啲問題

我估係macbook/surface/lenovo之間揀,dell冇優惠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞